Το εκπαιδευτήριο της Αρτάκης, ένα από τα πιο όμορφα οικήματα που είχε κτίσει η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης τον 19ο αιώνα, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το σχολείο μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο και με διακοπές λειτουργούσε μέχρι το πογκρόμ του 1955 οπότε και το τουρκικό κράτος το μετέτρεψε σε … σχολή ψαράδων!
Χτίστηκε το 1879 από τους Έλληνες Αρτακινούς, για να μετατραπεί μετά σε σχολείο για τα παιδιά του χωριού.
Το θέμα των θρησκευτικών λυκείων είναι πολύ ψηλά στη δημοσιότητα στην Τουρκία, κυρίως αφότου τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανονισμοί που ουσιαστικά υποχρεώνουν τις οικογένειες να εγγράφουν τα παιδιά τους σε θρησκευτικά σχολεία στην περίπτωση που δεν περνούν τις εξετάσεις για να πάνε στα «κανονικά». Την τελευταία τετραετία τα θρησκευτικά σχολεία (ιμάμ-χατίπ) αυξήθηκαν κατά 73%.
Πόλη της Μυσίας, η Αρτάκη βρίσκεται στα παράλια της Προποντίδας, στο νότιο-νοτιοδυτικό τμήμα της Κυζικηνής χερσονήσου, 16 χλμ. ΒΔ της Πανόρμου, 110 χλμ. Δ-ΒΔ της Προύσας και 120 χλμ. ΝΔ της Κωνσταντινούπολης.
Ηταν αποικία των Μιλησίων από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά αρχεία, κατά την οθωμανική περίοδο αριθμούσε γύρω στους 12.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 10.000 Έλληνες.
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και μέχρι το 2007 λειτούργησε ως τουρκικό σχολείο και το 2012 ανακαινίστηκε και τώρα, με απόφαση των τοπικών αρχών θα γίνει σχολή για τους ιμάμηδες με έμφαση στην εκμάθηση ισλαμικών ύμνων.