Το σωματικό λίπος στέλνει σήματα στον εγκέφαλο επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αυτός διαχειρίζεται το στρες και τον μεταβολισμό, υποστηρίζουν τώρα ερευνητές στις ΗΠΑ. Η «επικοινωνία» αυτή πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο ο οποίος φαίνεται πρώτα και κύρια στην ζυγαριά…
Η ακριβής φύση αυτών των σημάτων παραμένει μυστήριο ωστόσο η γνώση ότι αυτή η επικοινωνία υφίσταται και η περαιτέρω κατανόησή της μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο του στρες που προκαλεί την επιθυμία για περισσότερο φαγητό, το οποίο οδηγεί στην παχυσαρκία, με συνέπεια το υπερβολικό λίπος να εξασθενεί την ικανότητα του σώματος να στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για να διακόψει την αντίδραση στο στρες! Μύλος…
Μέχρι πρότινος όλοι πίστευαν ότι η ρύθμιση του στρες είναι δουλειά κυρίως του εγκεφάλου. Όμως τα μοναδικά αυτά ευρήματα δείχνουν ότι δεν είναι μόνο ο εγκέφαλος που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες, λέει ο James Herman, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και ένας εκ των συγγραφέων της σχετικής μελέτης. Η ρύθμιση του στρες λαμβάνει χώρα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων και συστημάτων που ελέγχουν τον μεταβολισμό, επισημαίνει στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology.
Οι ερευνητές Annette D. de Kloet και Eric Krause από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανακάλυψαν ότι στεροειδείς ορμόνες (γλυκοκορτικοειδή) ενεργοποιούν τους υποδοχείς τους εντός του λιπώδους ιστού κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επηρεάζεται το κύριο συστατικό της μεταβολικής απόκρισης στο στρες. Σε ζωικά μοντέλα, διεπίστωσαν έναν μοναδικό σύνδεσμο μεταξύ των σημάτων από τις ορμόνες αυτές και της ρύθμισης του ενεργειακού ισοζυγίου και της απόκρισης στο στρες από τον εγκέφαλο.
Με απλά λόγια, το λίπος μπορεί να επηρεάζει άμεσα τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος που συνδέονται με την παχυσαρκία, ασθένειες του μεταβολικού και προβλήματα που σχετίζονται με το στρες. «Το μέγα ερώτημα είναι η φύση των εν λόγω σημάτων προς τον εγκέφαλο… Πρέπει να μάθουμε πώς να παρέμβουμε και να σπάσουμε τον κύκλο τους στρες, του φαγητού και της εκ νέου πρόσληψης βάρους» λένε χαρακτηριστικά.
Use Facebook to Comment on this Post