Παρακάτω θα απαντηθούν οι συχνότερες ερωτήσεις που κάνουν οι ασθενείς σε σχέση με τη λεύκανση δοντιών.
Η λεύκανση «χαλάει» τα δόντια;
Είναι ο μεγαλύτερος φόβος των ασθενών που θέλουν να προχωρήσουν σε λεύκανση.Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ, τα λευκαντικά υλικά δεν «χαλάνε» τα δόντια, μπορούν όμως να δημιουργήσουν ευαισθησίες αν στη χρήση τους γίνονται υπερβολές. Όταν η λεύκανση γίνεται με την επίβλεψη του οδοντιάτρου, είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία για τους οδοντικούς ιστούς. Τα σύγχρονα υλικά και η κατάρτιση του οδοντιάτρου μπορούν να εξασφαλίσουν ένα άριστο αποτέλεσμα,χωρίς παρενέργειες.
Μπορώ να αποκτήσω το κάτασπρο χαμόγελο που τόσο μου αρέσει;
Όσο και να μας αρέσει κάτι που βλέπουμε στους άλλους, θα πρέπει να σκεφτούμε αν αυτό ταιριάζει και σε εμάς. Έτσι λοιπόν, πριν αρχίσει η θεραπεία, ο οδοντίατρος θα καταγράψει την υπάρχουσα απόχρωση των δοντιών και στη συνέχεια θα προτείνει στον ασθενή του το εύρος της μεταβολής. Θα συνυπολογίσει την ηλικία του ασθενούς, το φύλο, το χρώμα της επιδερμίδας του, ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι αυτό που λέμε «ψεύτικο». Σίγουρα η τελική απόφαση λαμβάνεται από κοινού.
Ποια είναι η διαδικασία;
Κατ’αρχήν γίνεται πολύ σχολαστικός καθαρισμός των δοντιών και αφαίρεση χρωστικών ουσιών από τις επιφάνειές τους με στίλβωση ή σοδοβολή. Στο σημείο αυτό συζητάμε με τον ασθενή αν το αποτέλεσμα τον καλύπτει ή αν τελικά θα προχωρήσουμε σε λεύκανση. Στη δεύτερη περίπτωση, καταγράφουμε την απόχρωση των δοντιών και αποφασίζουμε ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αναλόγως αποφασίζουμε ποιά μέθοδο λεύκανσης θα ακολουθήσουμε. Πρίν την έναρξη της λεύκανσης, θα πρέπει να γίνουν τυχόν εμφράξεις (σφραγίσματα) ή όποια άλλη θεραπεία χρειάζεται στο στόμα.
Ποια τεχνική θα ακολουθήσω;
Υπάρχουν τρείς μέθοδοι λεύκανσης, ο οδοντίατρος είναι αυτός που θα συνυπολογίσει όλους τους παράγοντες,θα ενημερώσει τον ασθενή και από κοινού θα αποφασίσουν για τη συνέχεια της θεραπείας.
1.Λεύκανση στο ιατρείο
Γίνεται σε μία ή δύο συνεδρίες, διάρκειας μισής ώρας περίπου. Η λευκαντική ουσία τοποθετείται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, αφού προηγουμένως έχουν προστατευθεί τα ούλα με απομόνωση και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός laser ή μιας ειδικής λυχνίας ενεργοποιείται το υλικό. Το αποτέλεσμα της μεθόδου αυτής είναι άμεσο και ιδιαιτέρως εντυπωσιακό.
2.Λεύκανση στο σπίτι
Ο οδοντίατρος θα πάρει αποτυπώματα από το στόμα του ασθενούς και θα κατασκευαστούν ειδικοί νάρθηκες. Ο ίδιος ο ασθενής θα τοποθετεί το λευκαντικό υλικό στους νάρθηκες, μετά απο καθοδήγηση του οδοντιάτρου.Η διάρκεια της θεραπείας σε αυτή την περίπτωση κυμαίνεται από 2 εως 4 εβδομάδες, ανάλογα με την αλλαγή που θέλουμε να πετύχουμε. Ο ασθενής φοράει τους νάρθηκες για 4-6 ώρες ημερησίως ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι νάρθηκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά όταν ο ασθενής θελήσει να επαναλάβει τη λεύκανση.
3.Συνδυασμός των δυο μεθόδων
Στην περίπτωση αυτή γίνεται μια συνεδρία με λεύκανση στο ιατρείο, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία πιο γρήγορα και στη συνέχεια ο ασθενής συνεχίζει μόνος του με τους νάρθηκες έως ότου φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι η τεχνική που χρησιμοποιούμε στις περισσότερες περιπτώσεις.
Τι θα πρέπει να αποφύγω όταν κάνω λεύκανση;
Οτιδήποτε περιέχει χρωστικές πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για ένα διάστημα περίπου 2 εβδομάδων μετά. Κεράσια, φράουλες, πατζάρια, κόκκινο κρασί, αναψυκτικά τύπου cola, τσάι και καφές αντενδείκνυνται, το ίδιο και η λήψη νικοτίνης. Επίσης αποφεύγεται η λήψη όξινων τροφών, που περιέχουν δηλαδή λεμόνι ή ξύδι, γιατί μπορεί να προκαλέσουν έντονη ευαισθησία των δοντιών.
Τι θα πρέπει να προσέχω;
Στην περίπτωση που ο ασθενής κάνει μόνος του τη λεύκανση στο σπίτι,θα πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως,ώστε να μην κάνει υπερβολές στη χρήση των υλικών, τόσο ποσοτικά, όσο και χρονικά. Οι υπερβολές μπορεί να οδηγήσουν σε έντονη ευαισθησία των δοντιών,ακόμη και σε εγκαύματα των ούλων. Η σωστή καθοδήγηση από τον οδοντίατρο προλαμβάνει τέτοιες ανεπιθύμητες καταστάσεις. Ακόμη, μετά την αφαίρεση των ναρθήκων, πρέπει να γίνεται σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών.
Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνω τη λεύκανση;
Κάθε ασθενής είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, γι’αυτό και δεν υπάρχει μια απάντηση στην ερώτηση αυτή. Εξαρτάται από τις συνήθειες του καθένα, από το αν είναι καπνιστής, από την ποσότητα των τροφών με χρωστικές που συνηθίζει να καταναλώνει, οπότε και η μεταβολή στο χρώμα των δοντιών θα επέλθει πιο αργά ή πιο γρήγορα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως η λεύκανση επαναλαμβάνεται μετά από 1-2 έτη. Σίγουρα η τήρηση σωστής στοματικής υγιεινής καθυστερεί επίσης τη συσσώρευση χρωστικών και οδοντικής πλάκας, που προκαλούν πιο σύντομα μεταβολή του χρώματος των δοντιών.
Πηγη doctoranytime