xOrisOria News

Λιγότερα φορολογικά βάρη, ισχυρότερη ανάπτυξη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε 8 φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές παρεμβάσεις, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, προχωρεί η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του του 2020, ευελπιστώντας ότι αυτές θα συμβάλουν σε ενίσχυση της ανάπτυξης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να φτάσει στο φιλόδοξο επίπεδο του 2,8%.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις περιλαμβάνουν αναδιαμόρφωση της φορολογίας φυσικών προσώπων, με μείωση του χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δραστική μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων, ελαφρύνσεις για την οικοδομή και την οικογένεια.

Η αναμενόμενη ισχυρότερη ανάπτυξη και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, που θα λειτουργήσουν ως «αντίμετρα», εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν να καλυφθεί το κόστος του 1,2 δισ. ευρώ, των παραπάνω παρεμβάσεων. Το κυριότερο «αντίμετρο» είναι η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από την οποία επιδιώκεται η είσπραξη επιπλέον 642 εκατ. ευρώ. Για την εξασφάλιση του αφορολογήτου θα απαιτείται πλέον να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες ίσες με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογουμένου. Επίσης, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, όπως αναφέρει το προσχέδιο, θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων κατά 142 εκατ. ευρώ.

Με αυτές τις παραδοχές, μέτρων και αντιμέτρων, ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 3,56% του ΑΕΠ ή 120 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το 2020, δηλαδή με ένα απλό περιθώριο ασφαλείας. Το 2019 προβλέπεται να κλείσει με υπερπλεόνασμα 346 εκατ. ευρώ στο 3,68% του ΑΕΠ. Θα είναι άλλη μια χρονιά, κατά την οποία το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα υποεκτελεσθεί, κατά 600 εκατ. ευρώ. Από το υπερπλεόνασμα θα χρηματοδοτηθεί η χορήγηση σημαντικού μέρους του επιδόματος θέρμανσης από φέτος, ώστε να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά, λόγω της αστάθειας στις τιμές του πετρελαίου.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες, περιλαμβάνει και βασικό σενάριο, χωρίς μέτρα και αντίμετρα, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες. Στο βασικό σενάριο, ο ρυθμός ανάπτυξης κατεβαίνει στο 2,3%, καθώς απουσιάζουν τα αναπτυξιακά φορολογικά μέτρα και το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στο 3,35% του ΑΕΠ, δηλαδή κάτω από τον στόχο κατά 302 εκατ. ευρώ.

Οι εστίες αβεβαιότητας

Ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης αποτυπώνει πράγματι το σήμα κατατεθέν της πολιτικής της για μείωση των φορολογικών βαρών και τόνωση της ανάπτυξης. Ωστόσο, εμπεριέχει και μια σειρά από εστίες αβεβαιότητας. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μία από αυτές. Εναντι του 2,8% της κυβερνητικής πρόβλεψης, η Κομισιόν τον τοποθετεί στο 2,3%, όσο και το σενάριο βάσης. Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε χθεσινή του αξιολόγηση τον θεωρεί «ιδιαίτερα απαιτητικό, αλλά με αφετηρία τον θετικό αντίκτυπο του 2019, είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος». Μάλιστα, το Συμβούλιο θεωρεί αισιόδοξο και τον στόχο για ανάπτυξη 2% φέτος (εκτιμά ότι θα περιοριστεί στο 1,8%).

Για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει στην αύξηση των επενδύσεων κατά 13,5%, κάτι που στηρίζεται κυρίως στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα (+15,8%, σύμφωνα με το ΕΔΣ) και λιγότερο του δημοσίου (+7,6%). Επίσης, προβλέπεται άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% (έναντι 0,6% το 2019) και αντίθετα μείωση της δημόσιας κατανάλωσης από 1,6% φέτος σε 0,6%. Ο εξωτερικός τομέας αναμένεται να έχει αρνητική συμβολή, λόγω της αύξησης των εισαγωγών, με υψηλότερους ρυθμούς από τις εξαγωγές.

Επίσης, πηγή αβεβαιότητας είναι τα αναμενόμενα έσοδα από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Χαρακτηριστικά, αντί των 642 εκατ. ευρώ της κυβερνητικής πρόβλεψης, οι θεσμοί θεωρούν ότι θα περιοριστούν στα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στους πιθανούς κινδύνους, που θα απειλήσουν την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, περιλαμβάνονται επίσης οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τις συντάξεις, οι οποίες άρχισαν ήδη να σκιάζουν το δημοσιονομικό τοπίο μετά την κήρυξη από το Συμβούλιο της Επικρατείας διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου ως μη συνταγματικών.

Ερωτήματα προκαλεί, εξάλλου, η προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων από φόρους στα 51,042 δισ. ευρώ φέτος στα 51,8 δισ. ευρώ το 2020, την ώρα που προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις. Προφανώς, η κυβέρνηση ποντάρει στη μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες και αυτές από τα 56,3 στα 57 δισ. ευρώ.

Το χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 167,8% του ΑΕΠ από 173,3% φέτος και η δανειακή στρατηγική του 2020 θα είναι παρόμοια με αυτήν του 2019.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 15,6% από 17,4% φέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης υποστηρίζουν, απευθυνόμενοι στα μέλη της διαρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, ότι «πυροδοτείται ένας ενάρετος κύκλος οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια, που θα χαρακτηρίζεται από επιταχυνόμενη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης και του διαθεσίμου εισοδήματος όλων των πολιτών».

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post