xOrisOria News

Λογιστικά τρικ από τον ΣΥΡΙΖΑ με τις δημόσιες επενδύσεις

Η υποεκτέλεση των επενδυτικών δαπανών που ήδη γνωρίζαμε ότι υπήρχε ήταν στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Eπενδύσεις στα χαρτιά αποτελούσε στην πραγματικότητα σημαντικό τμήμα της εμφανιζόμενης εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης.

Επρόκειτο για πόρους που απλώς «πάρκαρε», κατά τον χαρακτηρισμό Σκυλακάκη, σε φορείς της γενικής κυβέρνησης το Δημόσιο, προκειμένου να «φουσκώνουν» το ΠΔΕ. Δεν μετρούσαν, όμως, ως δαπάνες, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν το υπερπλεόνασμα.

Ετσι, η υποεκτέλεση των επενδυτικών δαπανών που ήδη γνωρίζαμε ότι υπήρχε, ήταν στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερη.

Την πρακτική είχε επισημάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της τον περασμένο Ιούνιο, για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, μιλούσε για «διπλό προϋπολογισμό» και εξηγούσε ότι στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων περιλαμβάνονται πολλές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, με το επιχείρημα ότι είναι δυνητικά επιλέξιμες για συγχρηματοδοτούμενες επενδύσεις από την Ε.Ε.

Το θέμα ανέδειξε, όμως, χθες ο κ. Σκυλακάκης σε όλες του τις διαστάσεις, με στοιχεία. Οπως είπε, από τα 6,237 δισ. ευρώ των υποτιθέμενων επενδύσεων που εμφάνισε το ΠΔΕ το 2018, οι πραγματικές επενδύσεις ήταν μόνο 4,972 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 1,3 δισ. ευρώ περίπου ήταν μεταφορές πόρων από την κεντρική κυβέρνηση σε νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς στην πραγματικότητα να πραγματοποιείται εντός του έτους καμία πραγματική επενδυτική δαπάνη.

Ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι το 2019 οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες θα διαμορφωθούν στο επίπεδο του 2018 ή λίγο ψηλότερα, γύρω στα 5 δισ. ευρώ. Στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, αυτές ήταν 3,7 δισ. ευρώ, έναντι 2,9 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2018. Παρατήρησε δε ότι αυτές «συνοδεύονται από πολύ καλύτερη εκτέλεση από πλευράς εσόδων και ιδίως εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα οποία είναι αυξημένα κατά 229 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018». Σύμφωνα με τα στοιχεία του, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι το 2019 2,68 δισ. ευρώ, έναντι 2,51 δισ. ευρώ το 2018.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ που εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2019, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, είναι 5,642 δισ. ευρώ, χαμηλότερες κατά 508 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 6,150 δισ. ευρώ. Ετσι, αυτό που ουσιαστικά υποστηρίζει ο κ. Σκυλακάκης είναι ότι από τα 5,6 δισ. ευρώ των δαπανών του 2019, τα 5 δισ. ευρώ είναι πραγματικές επενδύσεις, ενώ από τα 6,2 δισ. ευρώ των δαπανών του 2018, τα 4,9 δισ. ευρώ είναι πραγματικές επενδύσεις.

Στην ερώτηση αν η σημερινή κυβέρνηση εφάρμοσε κι αυτή φέτος την πρακτική του «παρκαρίσματος» πόρων στο ΠΔΕ, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι μεταφέρθηκαν πόροι μόνο στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), γιατί εκεί υπάρχει προοπτική να χρησιμοποιηθούν οι πόροι στο τέλος για πραγματικές επενδύσεις. Πρέπει οι επενδύσεις να γίνουν με όρους αγοράς και να μη συνιστούν κρατική ενίσχυση, διευκρίνισε.

Για το 2020, ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι οι δαπάνες ΠΔΕ θα φτάσουν τα 6,750 δισ. ευρώ. Οπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η πρόβλεψη αυτή συμβαδίζει με την ανάγκη να απορροφηθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ από το συγχρηματοδοτούμενο με την Ε.Ε. πρόγραμμα, έναντι 2 δισ. ευρώ το 2019. «Είναι το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς. Αν πάει καλά θα τονωθεί η ανάπτυξη του 2020 και του 2021», είπε.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 4,960 δισ ευρώ, υψηλότερα από την εκτίμηση του προϋπολογισμού του 2020 για 4,4 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 55,019 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 7 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post