Η πολύ τακτική πλύση μπορεί να τα καταστρέψει γρηγορότερα, οπότε είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείς τους γενικούς κανόνες που επικρατούν για τη φροντίδα των ρούχων σου και το χρονικό διάστημα που πρέπει να αφήνεις ανάμεσα στις πλύσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να αποβεί επικίνδυνο για την υγιεινή σου.
Τσέκαρε τους κανόνες που ισχύουν για κάποια βασικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας σου και δες αν και εσύ τα πηγαίνεις καλά με τη συντήρηση των ρούχων σου.
-Μπλούζες
Οι μπλούζες είναι από τα ρούχα εκείνα που χρειάζονται πολύ συχνό πλύσιμο, αφού οποιοδήποτε ρούχο έρχεται σε άμεση επαφή με τις μασχάλες μας ή κάποια άλλη περιοχή του σώματος που ιδρώνει είναι ιδανικό να πλένεται ύστερα από κάθε χρήση του. Επειδή όμως, κάτι τέτοιο μπορεί να καταστρέψει την ποιότητα των ρούχων σου, μπορείς να παρατείνεις το πλύσιμο και να το κάνεις ανά 2 φορές που το χρησιμοποιείς, με την προϋπόθεση να φοράς πάντα ένα φανελάκι μέσα από τη μπλούζα.
-Πρόχειρα παντελόνια και τζιν
Ευτυχώς, στην περίπτωση αυτή τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού μπορείς να φοράς τα τζιν και τα παντελόνια σου 4 ή 5 φορές μεταξύ των πλύσεων. Για την καλύτερη διατήρησή τους, φρόντισε πάντα να τα γυρίζεις ανάποδα κατά τη διάρκεια της πλύσης, έτσι ώστε να αποφύγεις το γρήγορο ξεθώριασμά τους αλλά και τη συντομότερη φθορά τους.
– Κοστούμια και σακάκια
Τα περισσότερα κοστούμια χρειάζονται στεγνό καθάρισμα και μόνο, έτσι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα πηγαίνεις στο καθαριστήριο μετά από 3 ή 4 χρήσεις. Φυσικά, τα κοστούμια συνήθως δεν καταλήγουν να είναι εμφανώς βρώμικα, όμως μπορείς να εντοπίσεις αν είναι λερωμένα στο γιακά, τα μανίκια και τους αγκώνες.
– Επίσημα ενδύματα
Τα επίσημα ενδύματα, όπως τα φορέματα, μπορούν να φορεθούν σε πληθώρα περιστάσεων, οπότε ο χρόνος πλυσίματός τους διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Αν λοιπόν, φορέσεις το καλό σου φόρεμα σε ένα πάρτι, θα πρέπει να το βάλεις άμεσα για πλύσιμο αφού λίγο ο χορός, λίγο ο συνωστισμός, λίγο ο υπερβολικός καπνός θα έχουν λερώσει αρκετά το φόρεμά σου. Αν όμως, βρεθείς σε ένα απλό δείπνο, τότε μπορείς να πλύνεις το ρούχο σου ακόμα και μετά από τρεις φορές που θα το χρησιμοποιήσεις.
-Σεντόνια
Μπορεί να μην το ακολουθείς ευλαβικά λόγω του φόρτου προγράμματος, όμως πρέπει να αλλάζεις τα σεντόνια σου σε εβδομαδιαία βάση και ακόμα συχνότερα αν συνηθίζεις να κοιμάσαι μαζί με το κατοικίδιο σου ή με μικρά παιδιά, όπου στην περίπτωση αυτή οι συνθήκες υγιεινής θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από τις δέουσες. Επίσης, φρόντισε να ξεσκονίζεις συχνά το σκελετό του κρεβατιού σου, αφού η σκόνη συσσωρεύεται γύρω από τη βάση του.
– Εσώρουχα
Φυσικά, όλα μας τα εσώρουχα πρέπει να αλλάζονται καθημερινά διατηρώντας την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και αυτό είναι κάτι που ισχύει για γυναίκες αλλά και για άντρες ανεξαιρέτως. Όσον αφορά, όμως, τα σουτιέν, η κατάλληλη χρονική στιγμή για να τα πλύνεις είναι μετά από 3 ή 4 φορές χρήσης τους.
-Βρεφικά αντικείμενα
Τα αρκουδάκια και τα βρεφικά σεντόνια αλλά και ρούχα χρειάζονται τακτικό πλύσιμο, προκειμένου να διατηρείται απόλυτα καθαρό το περιβάλλον του μωρού σου, το οποίο δεν έχει αναπτύξει ακόμα τα κατάλληλα αντισώματα και είναι ευάλωτο σε μικρόβια. Πλύνε τα σεντόνια και τα ρουχαλάκια του πολύ συχνά, ενώ παράλληλα φρόντισε να μην τα τοποθετείς στο πλυντήριο μαζί με ρούχα ενηλίκων, αλλά και να τα πλένεις σε υψηλές θερμοκρασίες. Όσον αφορά στα παιχνίδια, είναι καλύτερο να τα πλένεις κάθε λίγες εβδομάδες, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο που το παιδί σου κουβαλά συνεχώς μαζί του. Γέμισε έναν νεροχύτη με κρύο νερό και βύθισέ τα εκεί για να αφαιρέσεις τις πολλές βρωμιές και ύστερα, με μια παλιά βούρτσα τρίψε τα καλά χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό ρούχων.