xOrisOria News

Λύση στην νευρική ανορεξία με εγκεφαλική διέγερση; Δείτε πώς! (ΒΙΝΤΕΟ)

1Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας, η οποία συνήθως είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές αξιολόγησαν πολλούς ασθενείς με νευρική ανορεξία προτού και αφότου υποβλήθηκαν σε μια συγκεκριμένη θεραπεία για τη θεραπεία της κατάθλιψης, που ονομάζεται επαναλαμβανόμενη διακρανιακή διέγερση (rTMS).

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, Jessica McClelland, ανέφερε ότι με την μέθοδο rTMS “…στοχεύεται μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι εμπλέκεται σε ορισμένες από τις δυσλειτουργίες αυτορρύθμισης του οργανισμού, οι οποίες παρατηρούνται στην ανορεξία”.

Η McClelland είπε ότι η θεραπεία που ακολούθησαν οι συμμετέχοντε με νευρική ανορεξία στην έρευνα περιείχε μαγνητικούς παλμούς σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Εξήγησε ότι την θεραπεία αυτή, την βιώνει ο ασθενής σαν ένα “απαλό κτύπημα στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού”. Το αποτέλεσμα είναι να μεταβληθούν ελαφρώς τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο του ασθενούς σε εκείνο το σημείο.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, η McClelland είπε επίσης: “…βρήκαμε ότι μία θεραπευτική συνεδρία διέγερσης του εγκεφάλου, μείωσε την τάση του ατόμου για περιορισμό στην πρόσληψη τροφής, όπως και το πόσο εύκολα χορτασμένος ένιωθε και το πόσο πολύ λίπος ΝΟΜΙΖΕ ότι είχε επάνω του. Τέλος, η θεραπεία αυτή έκανε τον ασθενή να λαμβάνει καλύτερες και πιο υγιεινές αποφάσεις στην διατροφή του γενικότερα. Στο σύνολό τους, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ανορεξίας με τη βελτίωση του γνωστικού έλεγχο του ατόμου επάνω στα ψυχαναγκαστικά χαρακτηριστικά της διαταραχής”.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι η νευρική ανορεξία θεωρείται ότι επηρεάζει έως και το 4% των γυναικών στη διάρκεια της ζωής τους. Όσο περισσότερο καιρό παραμένει αυτή η διατροφική διαταραχή, τόσο περισσότερο “εγκαθίσταται” στον εγκέφαλο και τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί.

Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι διεξάγουν ήδη πιο αναλυτικές έρευνες για να διαπιστώσουν αν η θεραπεία διέγερσης του εγκεφάλου προσφέρει και μακροπρόθεσμη βοήθεια για τους ασθενείς με νευρική ανορεξία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One στις 23 Μαρτίου.

via

Use Facebook to Comment on this Post