xOrisOria News

«Μάχη» Ελλήνων και Τούρκων επενδυτών για τη μαρίνα Αλίμου

Όπως αναμενόταν ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς συνολικά δέκα επενδυτικά σχήματα κατέθεσαν χθες τις προσφορές τους.

Η λίστα των ενδιαφερομένων περιλαμβάνει αρκετά από τα ονόματα που είχαν κατέβει στον αντίστοιχο διαγωνισμό του 2013 (όταν ο αριθμός των επενδυτικών σχημάτων είχε ανέλθει σε 11 συνολικά) με ηχηρό το παρών τότε και πολύ περισσότερο τώρα του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος φαίνεται να μπαίνει ολοένα και πιο ενεργά σε έργα που σχετίζονται με τον τουρισμό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα ονόματα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μέσω της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, της J&P ABAΞ με εμπειρία ήδη στο κομμάτι των μαρινών και συνέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τη μακροχρόνια παρουσία μετόχων του ομίλου (οικογένεια Ιωάννου) στον ξενοδοχειακό κλάδο, ΙΝΤΡΑΚΟΜ Kατασκευές η οποία μπαίνει ολοένα και πιο «δυνατά» στον κλάδο του τουρισμού με νέα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Μύκονο.

Επίσης περιλαμβάνεται η ΑΤΕΣΕ, η οποία δραστηριοποιείται σε συστήματα άμυνας και ασφάλειας, υλοποίησης έργων συμβούλων και υψηλής τεχνολογίας, ΣΔΙΤ, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανάπτυξη ακινήτων και κατασκευές, ο όμιλος Archirodon με πολυσχιδές κατασκευαστικό αντικείμενο και διεθνή δραστηριότητα και φυσικά ο όμιλος Στέγγου με την Πόρτο Καρράς Α.Ε., που διαχειρίζεται το πολύ γνωστό συγκρότημα της Χαλκιδικής.

Η «ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε», η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον από κοινού με την Archirodon, κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 4ης τάξης και δραστηριοποιείται με έδρα τη Ρόδο στην εκτέλεση δημοσίων και ιδιωτικών έργων ενός ευρύτατου φάσματος, μεγάλων προϋπολογισμών και σύνθετης τεχνογνωσίας , στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε χώρες της Μεσογείου. Στο ίδιο επενδυτικό σχήμα, η Α1 Yacht Trade Consortium δραστηριοποιείται στον κλάδο του yachting προσφέροντας υπηρεσίες σχετικές με την πρακτόρευση μεγάλων σκαφών, της μεσιτείας και της ναύλωσης σκαφών αναψυχής, καθώς και την πλήρη διαχείρισή τους. Η εταιρεία είναι συνεργάτης της BWA Yachting διευκολύνοντας τη διασύνδεση της Ελλάδας με ένα δίκτυο γραφείων που παρέχουν υπηρεσίες yachting σε όλη τη Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Η Port Adhoc SAS, η οποία κατέβηκε σε κοινοπραξία με τον όμιλο J&P ΑΒΑΞ, εδρεύει στο Παρίσιμ, ενώ διαθέτει και εκμεταλλεύεται λιμάνια και μαρίνες για δίκτυα θαλάσσιων και μηχανοκίνητων σκαφών. Λειτουργεί το Port Napoleon, τη μαρίνα Bayonne / Anglet, τη μαρίνα Leucate, τη μαρίνα Paimpol, τη μαρίνα Port-Medoc, τη μαρίνα St-Nazaire-sur-Charente και τη μαρίνα Soubise. Στο ίδιο σχήμα, η Dream Yacht Mediterranee, ειδικεύεται στις υπηρεσίες ενοικίασης και πωλήσεων γιοτ (με περισσότερα από 900 μοντέλα διαθέσιμα), ενώ συμμετέχει επίσης στην οργάνωση κρουαζιέρων με περισσότερους από 45 προορισμούς στον κόσμο.

Ηχηρή είναι και η παρουσία της κοινοπραξίας Lamda Dogus, με τη συμμετοχή της Lamda Development, της θυγατρικής του ομίλου Λάτση και του τουρκικού ομίλου Dogus, οι οποίοι αμφότεροι έχουν ήδη μεγάλη εμπειρία στον τομέα των μαρινών. H κοινοπραξία LAMDA DOGUS Marina Investments SA , η οποία και αποτελεί βασικό μέτοχο της LAMDA Flisvos Holding με 61%, συστάθηκε στα πλαίσια της στρατηγικής σημασίας συνεργασίας του oμίλου Lamda Development SA με την εταιρία D-Marine Investments Holding B.V. του ομίλου DOGUS, στη οποία οι δυο ομίλου συμμετέχουν από κοινού.

Περαιτέρω, η Lamda τώρα επικεντρώνεται στο μεγάλο έργο του Ελληνικού, ενώ η Dogus ενισχύει το «αποτύπωμά» του στον ελληνικό τουρισμό, αφού συμμετέχει, από κοινού με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου, τόσο στο νέο project του εμβληματικού Hilton Αθηνών όσο και στο επίσης εμβληματικό νέο project του Αστέρα Βουλιαγμένης. H Dogus αριθμεί αισίως εννέα συνδεόμενες εταιρείες στην ελληνική αγορά και συμμαχίες με ισχυρά ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών της στη Home Holdings από κοινού με την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για το ξενοδοχείο «Ηilton» της Αθήνας, με τους Αραβες της AGC για τον «Αστέρα» και τη μαρίνα Βουλιαγμένης, με τη Lamda Development στον χώρο των μαρινών και ειδικά του Φλοίσβου, ενώ μέσω επίσης της D-Marine Investments Holdings ελέγχει την πλειοψηφία της K&G Διαχείριση Μαρινών Μεσογείου Α.Ε., με συμμετοχή της τελευταίας στις μαρίνες των Γουβιών (Κέρκυρας), Λευκάδας, Ζέας και Καλαμάτας.

Το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών για την Ελλάδα αποτυπώνεται και μέσα από τη συμμετοχή της TEK – ART KALAMIS VE FENERBAHCE MARMARA TURIZM TELESISLERI A.S από κοινού με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Η τελευταία αποτελεί θυγατρική της Setur Marinas και μέλος του ομίλου Koc, του γνωστού ομίλου με έδρα την Τουρκία, με επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, η αυτοκινητοβιομηχανία, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Το όνομά του είχε πρωτοακουστεί έντονα στη χώρα μας προ πενταετίας, όταν το 2012, μέσω κοινού σχήματος με το FF Group του ομίλου Κουτσολιούτσου, είχε αναλάβει τη μακροχρόνια μίσθωση της μαρίνας Μυτιλήνης κι έκτοτε επανέρχεται συνεχώς. Η Setur Marinas διαχειρίζεται μια σειρά από μαρίνες, εκτός από την Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (π.χ. Μυτιλήνη, Γιάλοβα, Μαρμαρίς, Κουσάντασι και άλλες περιοχές).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Κάσος Κτηματική Τουριστική και Εμπορική Α.E., από τον ξενοδοχειακό- τουριστικό κλάδο, η οποία λειτουργεί ως ιδιοκτήτης / διαχειριστής του ξενοδοχείου Alimounda Mare, ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων που βρίσκεται στο νησί της Καρπάθου.

Στους διεκδικητές περιλαμβάνεται και η Aviareps Hellas, η οποία προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης πτητικών λειτουργιών, ελέγχου φόρτωσης, φόρτωσης αεροσκαφών, ταξινομήσης αποσκευών, ασφάλειας και μεταφοράς πληρωμάτων υπό καθεστώς δικαιοχρησίας από τη Swissport, ενός διεθνούς ομίλου παροχής υπηρεσιών εδάφους αεροδρομίων.

Use Facebook to Comment on this Post