Κατά τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έκανε αναφορά και στο θέμα των συντάξεων χρησιμοποιώντας το ως παράδειγμα μέτρου που χαρίστηκε ως «δώρο» στον κ. Τσίπρα. Το μήνυμα ήταν ότι περιμένει, τουλάχιστον, την ίδια αντιμετώπιση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Η κυβέρνηση υπονομεύει συστηματικά τη δημοκρατία. Η σκευωρία της Novartis, στην οποία ενέπλεξε δέκα πολιτικά πρόσωπα, είναι δυστυχώς μόνον ένα παράδειγμα της αντίληψης της κυβέρνησης για τους θεσμούς και το κράτος δικαίου». Είναι όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης στους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα. Τουλάχιστον, όσα επισήμως δημοσιοποιήθηκαν. Γιατί πίσω από τις κλειστές πόρτες της οικίας του Ρουμάνου πρέσβη στην Αθήνα, που οργάνωσε τη συνάντηση, η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για την κυβέρνηση ήταν ακόμα πιο σκληρή και συνοψίστηκε σε συγκεκριμένα μηνύματα προς τους Ευρωπαίους μέσω των εκπροσώπων τους στην Αθήνα.
Κάποια από αυτά δεν πρέπει να ήχησαν ευχάριστα στα αυτιά των Ευρωπαίων διπλωματών, που δεν άγγιξαν καν το φαγητό και έσπευδαν να καταγράψουν στα σημειωματάριά τους όσα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συνάντηση με τους πρέσβεις δεν ήταν όσο τυπική άφηνε να εννοηθεί η επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της Πειραιώς. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το πρόγευμα εργασίας ήταν προγραμματισμένο λίγες ώρες αφότου η υπόθεση Novartis έκανε ολική επαναφορά στη δημόσια συζήτηση, και ήταν αυτονόητο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην υπόθεση.
Φαίνεται, όμως, ότι η Novartis λειτούργησε ως αφορμή, προκειμένου ο πρόεδρος της Ν.Δ. να απευθύνει συγκεκριμένα μηνύματα. Σύμφωνα με ανώτατες κομματικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. Μίλησε για κυβέρνηση που «έχει δύο πρόσωπα σαν τον Ιανό». Περιέγραψε ακόμη μια κυβέρνηση που λειτουργεί με όρους «συμμορίας» και με τέτοιους όρους κυνηγάει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Εφερε ως παράδειγμα και τη στοχοποίηση της συζύγου του Μαρέβας ως μέρος αυτής της τακτικής, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού «ανφέρ».
Αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ανάγκη να συζητηθεί την επόμενη ημέρα η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, μήνυμα που απηύθυνε και μέσω της συνέντευξής του στο Reuters, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και αφού η επόμενη κυβέρνηση θα έχει φροντίσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.
Εσπευσε, εξάλλου, ενώπιον των πρέσβεων, να θυμίσει ότι τις παραμέτρους της συμφωνίας διαπραγματεύθηκε και συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας. Το μήνυμα ήταν σαφές: ότι θεωρεί αδιανόητο οι εταίροι, που στήριξαν μια κυβέρνηση που λίγο έλειψε να πετάξει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης το 2015, να μη στηρίξουν μια νέα κυβέρνηση, η οποία μάλιστα θα έχει φιλοευρωπαϊκό και φιλομεταρρυθμιστικό πρόσημο. Με απλά λόγια, επέμεινε ότι η συζήτηση για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων πρέπει να γίνει.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφορά φέρεται να έκανε και στο θέμα των συντάξεων, για να το χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα μέτρου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και εντέλει χαρίστηκε ως «δώρο» στον κ. Τσίπρα. Το μήνυμα ήταν ότι περιμένει, τουλάχιστον, την ίδια αντιμετώπιση. Ζήτησε μάλιστα από τους διπλωμάτες να μεταφέρουν τα μηνύματα στις πρωτεύουσές τους.
Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ανεξάρτητη από την πεποίθησή του ότι οι θεσμοί και δη οι Ευρωπαίοι έκαναν συχνά τα στραβά μάτια σε παραλείψεις και πρακτικές της κυβέρνησης και ότι επέδειξαν υπερβολική ανοχή στον κ. Τσίπρα, παραβλέποντας τη ζημιά και τις συνέπειες για τη χώρα. Επέμεινε, άλλωστε, ότι οι ευρωεκλογές θα στείλουν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, αφού, ύστερα από τέσσερα χρόνια, οι πολίτες θα εκφράσουν την αποδοκιμασία τους κατά της κυβέρνησης στην κάλπη.
Πιλότος το ευρωψηφοδέλτιο
Την ίδια ώρα, δείγμα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν και τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. για τις εθνικές εκλογές χαρακτηρίζουν από την Πειραιώς το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, με αφορμή και την αποψινή παρουσίαση των 42 υποψηφίων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον «Ελληνικό Κόσμο». Η ακτινογραφία του ψηφοδελτίου δείχνει ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, συνδυάζουν την εμπειρία με την ανανέωση και συμβολίζουν το επιδιωκόμενο άνοιγμα στην κοινωνία, για το οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει μιλήσει επανειλημμένως.
Σημειώνεται ότι, πλην των εν ενεργεία πολιτικών, το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. απαρτίζουν οκτώ νομικοί, επτά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, πέντε καθηγητές ΑΕΙ, τρία στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τρεις πολιτικοί επιστήμονες, τρεις γιατροί, τρεις δημοσιογράφοι, ένας διπλωμάτης, ένας μηχανικός, ένας ηθοποιός και ένας προγραμματιστής.
Σημαντική είναι η εκπροσώπηση της νέας γενιάς, καθώς έξι υποψήφιοι είναι κάτω των 40 ετών (Κώστας Δέρβος, Λευτέρης Βαρουξής, Θοδωρής Καλαμπόκης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ελισάβετ Κυρίτση και Χουμεϊρά Αχμέτ Ογλού).
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι 20 από τους 42 υποψηφίους διεκδικούν για πρώτη φορά ψήφο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αν μάλιστα δεν συνυπολογίσει κανείς στους 42 τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές και βουλευτές που κατεβαίνουν υποψήφιοι, τότε το 60% είναι πρόσωπα που δοκιμάζονται για πρώτη φορά. Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. αποτελεί προσωπικό στοίχημα η κινητοποίηση ανθρώπων και δυνάμεων που μέχρι σήμερα τηρούσαν αποστάσεις από τα κόμματα και είναι στόχευση που δεν κρύβει ότι επιδιώκει να επιτύχει και στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές.
Υποψήφιοι αντι-σταρ
Στην κριτική που δέχεται η Πειραιώς το τελευταίο διάστημα ότι οι υποψήφιοί της για το ευρωψηφοδέλτιο δεν είναι «σταρ», δηλαδή δεν χαίρουν μεγάλης αναγνωρισιμότητας, η απάντηση είναι ότι η συγκεκριμένη επιλογή ήταν σκόπιμη. Εξάλλου, πρόσωπα με τέτοια χαρακτηριστικά «κόπηκαν». Σημειώνεται ότι έξι από τους σημερινούς υποψηφίους έχουν δουλέψει σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γιώργος Αγγελόπουλος, Τόνια Αραχώβα, Νίκος Γιαννής, Γιώργος Κρεμλής, Αλέξανδρος Μαλλιάς, Δημήτρης Μελάς), ενώ τρεις έχουν ασχοληθεί στην ακαδημαϊκή τους έρευνα με την ευρωπαϊκή πολιτική (Παύλος Ελευθεριάδης, Δημήτρης Καιρίδης, Ελένη Παναγιωταρέα). Σε αυτούς προστίθενται οι εννέα εν ενεργεία ευρωβουλευτές, καθώς και δύο πρώην (Νίκη Τζαβέλα, Μανώλης Μαυρομάτης), στην κατηγορία ανθρώπων που γνωρίζουν πώς δουλεύει η Ε.Ε. Βασικό κριτήριο των επιλογών δεν ήταν η αναγνωρισιμότητα –η οποία, πάντως, έπαιζε ρόλο στη συγκεκριμένη κάλπη, τουλάχιστον, μέχρι σήμερα– αλλά η ικανότητα του καθενός να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του ευρωβουλευτή εφόσον εκλεγεί. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη Ν.Δ. αναδεικνύουν αυτή τη διαφορά κάνοντας μια σύγκριση με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σχολιάζοντας τη διαφαινόμενη «αγωνία» του πρωθυπουργού να επιστρατεύσει κάποιον διάσημο στη μάχη των ευρωεκλογών. Για τη Ν.Δ. η ανθρωπογεωγραφία του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια προσπάθεια ένταξης γνωστών ονομάτων για λόγους ψηφοθηρίας (Δ. Πλουμπίδης, Α. Παπαδημητρίου-Τσάτσου, Μ. Λοΐζου, Π. Κόκκαλης).
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr