Μήπως η διάθεσή σου εξαρτάται ολοκληρωτικά από το σύντροφό σου; Τσέκαρε τα σημάδια…

Από την Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc
Κι ενώ όλα στη ζωή σου πηγαίνουν καλά, εσύ νιώθεις down γιατί εκείνος άργησε να απαντήσει στο μήνυμά σου. Ενώ έχεις επιτυχία στη δουλειά…
σου, έχεις καλούς φίλους, εσύ έχεις νεύρα γιατί σκέφτεσαι τι κάνει ο αγαπημένος σου. Όλη σου η ζωή και η σκέψη κινείται γύρω του και από εκείνον εξαρτάται αν θα χαμογελάς ή αν θα είσαι κατσούφα. Κι εδώ κάπου επεμβαίνει η ειδικός…

Τα σημάδια που πρέπει να σε ανησυχήσουν.

Σε μία σχέση είναι φυσικό να νιώθεις έντονα συναισθήματα για το σύντροφό σου, αλλά και να επιθυμείς την ενεργό συμμετοχή του στη ζωή σου. Τι συμβαίνει, όμως, όταν εκείνος δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης και προσπαθεί να ελέγχει τη ζωή σου, έστω κι αν αυτό πραγματοποιείται με έμμεσο τρόπο;

Ένας σύντροφος που αρέσκεται στο να σε ελέγχει, πολλές φορές δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες ώστε να εξαρτάσαι από εκείνον προκειμένου να ικανοποιείς τις ανάγκες του. Σταδιακά, θα φροντίσει έτσι ώστε να μειώσεις τις επαφές με τους φίλους σου -ειδικά με εκείνους που δεν συμπαθεί- να νιώθεις χαρούμενη μόνο κοντά του, ενώ θα σου περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα πως δεν πρόκειται να κάνει για σένα πράγματα που δεν του αρέσουν.

 

ΤΣΕΚΑΡΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
1. Ο σύντροφός σου είναι στην πραγματικότητα φυσικά απών.
Ακούς το ηχογραφημένο μήνυμα του τηλεφωνητή του πιο συχνά από ότι τη δική του φωνή, ενώ όταν του στέλνεις γραπτό μήνυμα παίρνεις απάντηση ώρες αργότερα. Το να επικοινωνήσεις μαζί του μοιάζει ώρες-ώρες δυσκολότερο από το να βρεις τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Ακόμα και όταν δεχτεί να συναντηθείτε, θα είναι υπό τους δικούς του όρους, όταν εκείνος το αποφασίσει και βέβαια δίχως να αλλάξει κάτι στο πρόγραμμά του!

Η δική σου αντίδραση: Εάν η δική σου αντίδραση είναι να πετάς από χαρά μόνο και μόνο επειδή σου κάνει τη χάρη να βρεθείτε, ενώ δεν μιλιέσαι μέχρι να λάβεις μια απάντηση στα μηνύματα που του έχεις στείλει, τότε ίσως πρέπει να αναρωτηθείς για ποιο λόγο η διάθεσή σου εξαρτάται τόσο από τη συμπεριφορά του συντρόφου σου. Φυσικά και ο σύντροφός σου είναι σημαντικό να σε κάνει ευτυχισμένη, αλλά όχι να είναι η μόνη πηγή ευχαρίστησης στη ζωή σου. Μήπως έχεις την τάση να επικεντρώνεσαι σε ένα πράγμα και να δίνεις όλη την ενέργειά σου εκεί; Μήπως τείνεις να τον εξιδανικεύεις από φόβο πως δεν θα βρεις κάποιον καλύτερο; Θυμήσου πως θέλεις να είσαι με έναν άνθρωπο που σε κάνει χαρούμενη για αυτό που είναι και όχι βάσει αυτού που θα ευχόσουν να είναι…

 

2. Νιώθεις ένα συνεχές στρες που πηγάζει από τη σχέση σου.
Είναι λογικό να ανησυχείς για τη σχέση σου και για το κατά πόσο ικανοποιείς το σύντροφό σου, όχι όμως να βιώνεις διαρκές στρες επειδή δεν μπορείς να ελέγξεις τις κινήσεις του συντρόφου σου ή επειδή είσαι μακριά του και δεν εμπιστεύεσαι τι κάνει όταν είναι μόνος του.

Η δική σου αντίδραση: Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιθανό να προσπαθήσεις είτε να αλλάξεις το σύντροφό σου, είτε να συμμορφωθείς απόλυτα στις επιθυμίες του. Δυστυχώς, έτσι δεν θα πετύχεις τίποτα. Μερικές φορές είναι καλό να αφήνεις στην άκρη όλα όσα δεν μπορείς να ελέγξεις και να αποδέχεσαι την κατάσταση ως έχει. Βέβαια, σε περίπτωση που αυτό σε κάνει δυστυχισμένη, τότε ίσως είναι η στιγμή να σκεφτείς το ενδεχόμενο του χωρισμού. Προσπάθησε να γίνεις αντικειμενικός παρατηρητής της σχέσης σου. Βγες έξω από αυτή και δες τα πράγματα σαν ένα τρίτο πρόσωπο. Από πού πηγάζει το στρες που βιώνεις; Τι μπορεί να σε βοηθήσει;

 

3. Ο σύντροφός σου απαντά αόριστα και δεν κάνει ποτέ σχέδια μαζί σου.
Ο άντρας που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμος συνήθως δεν σου δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ το πρόγραμμά του δεν είναι ποτέ σταθερό και συγκεκριμένο με αποτέλεσμα να μην μπορείς να προσδιορίσεις πότε σου λέει αλήθεια και πότε ψέματα. Δεν δεσμεύεται απέναντί σου, ενώ τα αφήνει όλα στην τελευταία στιγμή. Όπως προκύψει!

Η δική σου αντίδραση: Παρατηρείς την ανασφάλειά σου να μεγαλώνει. Νιώθεις πως δεν είσαι αρκετή για εκείνον και πως πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο προκειμένου να τον εντυπωσιάσεις και να γίνεις επιτέλους προτεραιότητά του! Πολλές φορές, μάλιστα, πιάνεις τον εαυτό σου να τον δικαιολογεί ψάχνοντας κάθε είδους επιχειρήματα, αληθοφανή και μη! Έχε στο μυαλό σου πως όσο κι αν νοιάζεσαι για κάποιους ανθρώπους αυτό δεν σημαίνει πως θα νοιαστούν κι εκείνοι το ίδιο για σένα. Δεν έχει νόημα να πασχίζεις να κάνεις κάποιον να σε αγαπήσει, αλλά να είσαι κάποια που αξίζει να αγαπηθεί!

 

4. Νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου.
Καθώς η ευτυχία σου βασίζεται υπερβολικά στη γνώμη και τις αντιδράσεις του συντρόφου σου, είναι πιθανό να μη νιώθεις άνετα τόσο με την εξωτερική σου εμφάνιση, όσο και με στοιχεία του χαρακτήρα σου. Όταν δεν σέβεσαι και δεν εκτιμάς τον εαυτό σου, αυξάνεις τις πιθανότητες ο σύντροφός σου να σου συμπεριφέρεται άσχημα και δίχως να σε υπολογίζει.

Η δική σου αντίδραση: Νιώθεις διαρκώς πως δεν αξίζεις και πως δεν είσαι αντάξια του συντρόφου σου. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν δεν έχεις υψηλές προσδοκίες για το πώς πρέπει να σου συμπεριφέρονται οι άλλοι, τείνεις να επιλέγεις συντρόφους που αναπτύσσουν άσχημη συμπεριφορά απέναντί σου και συνήθως υπερτονίζουν τα αδύναμα στοιχεία σου.

Αναλογίσου:
-Ποιος έχει πραγματικά σημασία…
-Ποιος δεν είχε ποτέ…
-Ποιος δεν θα έχει πια…
-Ποιος θα έχει για πάντα…

Οι επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εκτίμηση. Ποτέ μην υποτιμήσεις τον εαυτό σου για να νιώσει άνετα κάποιος άλλος! Η ευτυχία σου δε θα πρέπει να εξαρτάται από αυτά που κάνει ο σύντροφός σου, αλλά από αυτά που κάνεις εσύ για τον εαυτό σου…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *