Ο επικεφαλής της ιαπωνικής ολυμπιακής επιτροπής, Τσουνεκάζου Τακέντα, κατηγορείται από τις γαλλικές αρχές για δωροδοκία ώστε το Τόκιο να αναλάβει τους Ολυμπιακούς του 2020.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Από σκάνδαλο σε σκάνδαλο βαδίζει το ολυμπιακό κίνημα, αδυνατώντας να… σηκώσει κεφάλι από τα αλλεπάλληλα περιστατικά διαφθοράς, ντόπινγκ και αρνητικής δημοσιότητας που σαν χαστούκια έχουν ζαλίσει και αυτή την ηγεσία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Την ώρα που σοβεί η κρίση λόγω των «ήξεις αφήξεις» σχετικά με τη συμμόρφωση ή μη των Ρώσων στις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), διχάζοντας τον παγκόσμιο αθλητικό χώρο, τα σκάνδαλα που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξεφυτρώνουν από παντού σαν μανιτάρια, και μάλιστα δηλητηριώδη.
Ετσι τις τελευταίες ημέρες αφενός ξέσπασε νέο σκάνδαλο με κεντρικό πρόσωπο τον επικεφαλής της ιαπωνικής ολυμπιακής επιτροπής, που κατηγορείται από τις γαλλικές αρχές για δωροδοκία ώστε το Τόκιο να αναλάβει τους Ολυμπιακούς του 2020, αφετέρου τα κρούσματα ντόπινγκ από τους επανελέγχους των δειγμάτων που ελήφθησαν στους Ολυμπιακούς του 2012 κάνουν ακόμη και τους ίδιους τους Αγγλους να αποδομούν τον μύθο των «καθαρών Αγώνων» του Λονδίνου.
Ο 71χρονος Τσουνεκάζου Τακέντα φέρεται αναμεμειγμένος σε σκάνδαλο εξαγοράς ψήφων για να έρθει στην πατρίδα του η διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών: Οι εισαγγελικές αρχές στη Γαλλία τον κατηγορούν ότι εξουσιοδότησε την πληρωμή 1,75 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Black Tidings με έδρα τη Σιγκαπούρη ενόψει της επιλογής του Τόκιο κατά τη σύνοδο της ΔΟΕ στο Μπουένος Αϊρες το 2013.
Ο λογαριασμός που έλαβε το ποσό εκείνο συνδέεται με τον περιβόητο Πάπα Μασάτα Ντιάκ, υιό του αμαρτωλού πρώην προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) Λαμίν Ντιάκ και μέλους της ΔΟΕ που κρατείται στη Γαλλία και αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς.
Ενώ οι Ντιάκ αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με το ποσό αυτό, ο κ. Τακέντα παραδέχεται την πληρωμή, αλλά λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με εξαγορά ψήφων, παρά με την πληρωμή συμβουλευτικών υπηρεσιών «διά συμβολαίου που υπεγράφη με τις προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης», όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο μέχρι πρότινος υπεράνω πάσης υποψίας Ιάπωνας παράγοντας.
Ηδη από την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΔΟΕ άνοιξε φάκελο για την υπόθεση, διατρανώνοντας όμως το τεκμήριο της αθωότητας για τον 71χρονο κ. Τακέντα. Οι γαλλικές δικαστικές αρχές πιστεύουν ότι έχουν ήδη στα χέρια τους επαρκή στοιχεία για να οδηγήσουν τον Ιάπωνα παράγοντα σε δίκη.
Ως άμεσο αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, ο κ. Τακέντα υποχρεώθηκε, «για προσωπικούς λόγους» κατά την επίσημη εκδοχή της ΔΟΕ, να απουσιάσει από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μάρκετινγκ της οποίας προΐσταται από το 2014.
Η διαφθορά, βέβαια, ξεκινά από την κορυφή και φθάνει μέχρι χαμηλά, στους αθλητές, σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό. Μπορεί να κατηγορείται το κρατικό σύστημα της Ρωσίας για συστηματική χορήγηση σε αθλητές και συγκάλυψη των απαγορευμένων ουσιών, αλλά πλέον κάθε διοργάνωση είναι και χειρότερη αναφορικά με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ντόπινγκ.
Ετσι, εκεί που οι Αγγλοι επαίρονταν για τους «καθαρούς Αγώνες» που διοργάνωσαν –με αδιαμφισβήτητη επιτυχία– το 2012, τώρα υποχρεώνονται να αποδεχθούν ότι πλέον το Λονδίνο παίρνει το ρεκόρ της διοργάνωσης με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η πρόσφατη αποκάλυψη για πέντε ακόμη αρσιβαρίστες στο Λονδίνο που ο επανέλεγχος των δειγμάτων τους τα κατέστησε θετικά ανέβασε το σύνολο των ντε φάκτο ντοπαρισμένων το 2012 στους 116, έχοντας σπάσει από καιρό το ρεκόρ του Πεκίνου το 2008 με 86, που με τη σειρά του είχε σπάσει το ρεκόρ της Αθήνας το 2004. Ειδικά στην ταλαιπωρημένη από τη μάστιγα του αθλητισμού άρση βαρών, ντοπαρισμένοι έχουν πλέον συλληφθεί οι 24 από τους 260 που συμμετείχαν.
Η δε επέκταση του χρόνου διατήρησης των δειγμάτων κάθε διοργάνωσης στα δέκα χρόνια για επανέλεγχο σημαίνει ότι σίγουρα θα δούμε και άλλα θετικά δείγματα.
«Τα βιβλία των ρεκόρ ξαναγράφονται διαρκώς, αστερίσκοι προστίθενται, αποτελέσματα και επιδόσεις διαγράφονται, επιλαχόντες ανέρχονται στην κατάταξη και στα βάθρα των νικητών, και όλοι όσοι ενδιαφέρονται καθίστανται όλο και λιγότερο βέβαιοι για το τι μπορούν πραγματικά να πιστέψουν», σχολιάζει χαρακτηριστικά αρθρογράφος του Guardian, απηχώντας την γκρίζα (έως μαύρη) πτυχή που έχουν πλέον οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε μόνιμη βάση.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post