Μαύρα κουτιά στέλνουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα από αεροπορικά ατυχήματα

Μαύρα κουτιά στέλνουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα από αεροπορικά ατυχήματα

REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Δείτε ακόμα

  • Τεχνολογία κατά των διακοπών ρεύματος 07/02 12:26
  • Βελτιωμένη προώθηση για μικρούς δορυφόρους 07/02 12:24

Μία νέα σειρά μαύρων κουτιών (καταγραφείς πτήσης) για αεροσκάφη τα οποία παρέχουν μεγαλύτερες χωρητικότητες αποθήκευσης δεδομένων και – για πρώτη φορά – τη δυνατότητα χρήσης δορυφόρων για την αποστολή δεδομένων από ατυχήματα-δυστυχήματα σε πραγματικό χρόνο αναπτύσσει η Honeywell.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, στελέχη της εταιρείας και άλλοι υποστηρικτές της νέας τεχνολογίας λένε πως οι συσκευές «υπόσχονται» μεγάλα οφέλη στις μελλοντικές έρευνες πάνω σε συντριβές αεροπλάνων. Πρόκειται για δυνατότητες οι οποίες ήταν υπό συζήτηση εδώ και πολλά χρόνια στην αεροπορική βιομηχανία, καθώς θα είχαν ως αποτέλεσμα την απόκτηση ζωτικής σημασίας δεδομένων εγκαίρως, εξαφανίζοντας τις αβεβαιότητες και την ανάγκη αναζητήσεων (πολύ συχνά άκαρπων) για συμβατικά μαύρα κουτιά. Υπενθυμίζεται πως, χωρίς τη δυνατότητα data streaming μέσω δορυφόρων, οι ερευνητές πρέπει να βρουν το σημείο όπου ένα αεροπλάνο συνετρίβη και να ανασύρουν από εκεί τα μαύρα κουτιά, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο, εάν το σημείο της συντριβής είναι πχ στα βάθη του ωκεανού ή σε απρόσιτες βουνοκορφές.

Η τεχνολογία της Honeywell αναμένεται να είναι διαθέσιμη το επόμενο έτος, για εγκατάσταση σε νέα επιβατηγά αεροσκάφη και μεγάλα business τζετ, αλλά και σε παλαιότερα μοντέλα που εκσυγχρονίζονται.

Μεταξύ των αεροπορικών δυστυχημάτων όπου οι έρευνες θα είχαν επωφεληθεί σημαντικά από την τεχνολογία της Honeywell είναι η Πτήση 370 της Malaysia Airlines, που εξαφανίστηκε το 2014 (και τα μαύρα κουτιά της δεν έχουν βρεθεί ακόμα), καθώς και η Πτήση 447 της Air France το 2009, όπου χρειάστηκαν δύο χρόνια για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών, καθώς το αεροπλάνο είχε συντριβεί στον Ατλαντικό.

Όσον αφορά στο ερώτημα για ποιον λόγο τέτοιες δυνατότητες δεν ήταν διαθέσιμες μέχρι τώρα, σύμφωνα με τη WSJ, το κόστος της διατήρησης των απαιτούμενων δορυφορικών links αποτελούσε απαγορευτικό παράγοντα για τις αεροπορικές εταιρείες. Ωστόσο, τα κόστη μετάδοσης αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, χάρη σε νέους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που πετούν σε χαμηλά ύψη. Τα μαύρα κουτιά της Honeywell είναι σχεδιασμένα για να έχουν το μέγεθος και κόστος των σημερινών συσκευών.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *