Μεταξύ των δεσμεύσεων περιλαμβάνεται και σειρά οικονομικών και φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να τονωθεί εκ νέου η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία φέτος εμφανίζει τάσεις «κόπωσης» από την ανάκαμψη των προηγούμενων 18 μηνών.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μέτρα τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και ανακούφισης των ιδιοκτητών ακινήτων, προκειμένου να ενισχυθεί η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη της νέας κυβέρνησης, με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Σύμφωνα με τα πρώτα μέτρα προτεραιότητας, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να δρομολογήσει καταρχάς τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της πρώτης διετίας διακυβέρνησης, δηλαδή το 2020 και το 2021. Παράλληλα, μεταξύ των δεσμεύσεων περιλαμβάνεται και σειρά οικονομικών και φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να τονωθεί εκ νέου η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία φέτος εμφανίζει τάσεις «κόπωσης» από την ανάκαμψη των προηγούμενων 18 μηνών. Μεταξύ των κινήτρων αυτών, περιλαμβάνονται η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων, αλλά και η έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μάλιστα μέριμνα για φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Εξίσου σημαντική κρίνεται και η πρόθεση της κυβέρνησης για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη μείωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την πραγματοποίηση μιας αγοραπωλησίας ακινήτου σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογα με το είδος της συναλλαγής και του ακινήτου, έχουν καταμετρηθεί συνολικά 23 δικαιολογητικά, αν και ουσιαστικά για μια αγοραπωλησία το σύνηθες μέγεθος είναι περίπου 9-10 έγγραφα και πιστοποιητικά. Στόχος είναι καταρχάς η άμεση μείωσή τους στο ένα τρίτο και η σταδιακή διαθεσιμότητα όλων των σχετικών εγγράφων σε ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να περιορίζεται η ταλαιπωρία του πολίτη και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η εν λόγω παρέμβαση κρίνεται εξαιρετικά σημαντική και για τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο ακινήτων, που εκτινάσσει τις λειτουργικές τους δαπάνες και δημιουργεί σημαντική χρονοτριβή στη διαδικασία πώλησής τους.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ κατέδειξε την ευεργετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που θα μπορούσε να έχει η σταδιακή σύγκλιση των επενδύσεων σε κατασκευές (κατοικίες και υποδομές) από το σημερινό εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο που βρίσκονται σήμερα, στον μέσο όρο των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συνεισφέρει εντός μιας πενταετίας επιπλέον 29,3 δισ. ευρώ στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας και 11,8 δισ. ευρώ πρόσθετες ετήσιες συνολικές επενδύσεις (σε συναφείς με τις κατασκευές κλάδους και τομείς δραστηριότητας), μέχρι το 2030. Συνολικά, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερος έως και κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες, συγκριτικά με την περίπτωση στην οποία δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο. Παράλληλα –και αυτό είναι και το πιο σημαντικό εύρημα των μελετητών του ΙΟΒΕ– προβλέπεται αύξηση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 230.000 σε ορίζοντα δεκαετίας, αντισταθμίζοντας τις απώλειες των προηγούμενων ετών.
Aξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες υπό την αιγίδα της ΠΟΜΙΔΑ, με συμμετοχή εκπροσώπων από τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σημείωσε ότι «η ανόρθωση της μεσαίας τάξης των πολιτών πρέπει να αρχίσει από τον εξορθολογισμό των κάθε είδους φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Οι φόροι θα πρέπει να είναι τέτοιοι που να ανταποκρίνονται στην πραγματική φοροδοτική αντοχή των πολιτών, και όχι να γεννούν συνεχώς ανείσπρακτες οφειλές και κατασχέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr