Μείωση τζίρου για επτά στις δέκα επιχειρήσεις στις χειμερινές εκπτώσεις

Μικρά ήταν τα κέρδη για τους εμπόρους από το γεγονός ότι τα καταστήματα λειτούργησαν την Κυριακή 20 Ιανουαρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Από τον… ιό των προσφορών φαίνεται ότι έχει προσβληθεί πλέον και το παραδοσιακό λιανεμπόριο, με συνέπεια ο θεσμός των τακτικών εκπτώσεων να αποβαίνει για τα καταστήματα, ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, ολοένα και λιγότερο αποδοτικός για τις πωλήσεις και τα κέρδη τους.

Μπορεί, λοιπόν, συνολικά οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο να εμφανίζουν αυξητική τάση τη διετία 2017-2018, όμως την αύξηση την καρπώνονται κατά βάση οι μεγαλύτερες αλυσίδες του κλάδου, οι οποίες μπορούν και να χρηματοδοτούν με μεγάλη διάρκεια προσφορές. Οι μικρομεσαίοι ζητούν κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ φέρεται να υπάρχουν διαφωνίες ακόμη και μεταξύ τους για το ενδεχόμενο αλλαγής των χρονικών περιόδων κατά τις οποίες πραγματοποιούνται οι τακτικές θερινές και χειμερινές εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ), κατά τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν στις 14 Ιανουαρίου 2019 και ολοκληρώθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου 2019, επτά στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσαν ότι ο τζίρος τους ήταν μικρότερος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μάλιστα, μία στις τρεις από αυτές που δήλωσαν ότι υποχώρησε ο τζίρος τους, είχαν απώλειες από 21% έως 40%. Βελτίωση του τζίρου σημείωσε το 8% των επιχειρήσεων, ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι διαμορφώθηκε ο τζίρος κατά τις χειμερινές εκπτώσεις για το 24% των εμπορικών καταστημάτων.

Ελαφρώς καλύτερη ήταν η εικόνα ειδικά στην Αθήνα. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) 63,5% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι οι πωλήσεις τους στις πρόσφατες εκπτώσεις ήταν μικρότερες σε σύγκριση με πέρυσι. Βελτιωμένο τζίρο είχε το 11%, ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ήταν οι πωλήσεις επίσης για το 24% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Μικρά, εξάλλου, ήταν τα κέρδη για τους εμπόρους από το γεγονός ότι τα καταστήματα λειτούργησαν την Κυριακή 20 Ιανουαρίου. Σε πανελλαδικό επίπεδο, βάσει της έρευνας της ΕΣΕΕ, θετικά επέδρασε στις πωλήσεις μόλις για το 6%, αρνητικά για το 26%, ενώ το 64% υποστήριξε ότι η επίδραση ήταν ουδέτερη. Ειδικά στην Αθήνα ο τζίρος στις 20 Ιανουαρίου ήταν χειρότερος από πέρυσι για το 62,5% των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο σχετίζεται και με το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Παρατηρείται κόπωση στον θεσμό των εκπτώσεων», υποστήριξε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δύο ερευνών, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας. Ο κ. Στ. Καφούνης, πρόεδρος του ΕΣΑ, από την πλευρά του απέδωσε την υποχώρηση του τζίρου στην παρατεταμένη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου, καθώς και στη μετατροπή της «Black Friday» ουσιαστικά σε «Black Week». Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα το αίτημα για κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς για πρώτη φορά φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε αυτό το ζήτημα. Ερωτηθείς δε, για το εάν η ΕΣΕΕ προτίθεται να προτείνει να αρχίζουν για παράδειγμα εν μέσω εορταστικής περιόδου οι χειμερινές εκπτώσεις, ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και εντός του διοικητικού συμβουλίου της συνομοσπονδίας.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *