Μείωση τουριστικών αφίξεων τον Μάιο

Μείωση της πληρότητας κατά 16% προβλέπει για φέτος το 43% των ξενοδόχων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τουρισμός

Με μειωμένους ρυθμούς κινείται η τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού, όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων αλλά και από επιμέρους μαρτυρίες ξενοδόχων. Προσώρας τη μεγαλύτερη πίεση εμφανίζεται να δέχεται η Κρήτη, όπου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Μάιο στο Ηράκλειο ήταν μειωμένες κατά 7,2% και στα Χανιά κατά 5,6%. Πτωτικά όμως κινήθηκαν τον ίδιο μήνα και τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport και συγκεκριμένα κατά 1,5%.

Η «κοιλιά» του Μαΐου, που φαίνεται να συνεχίζεται και στις πρώτες μέρες του Ιουνίου, έχει υποδιπλασιάσει τη συνολική επίδοση των περιφερειακών αεροδρομίων από την αρχή του έτους στο +3,7% σε σχέση με τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου. Φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου μιλούν για χαμηλή πληρότητα και μειωμένες τιμές, με εξαίρεση προορισμούς όπως η Μύκονος.

Την ίδια στιγμή, οι εκλογές έχουν αυτονόητα συμπιέσει και τον εσωτερικό τουρισμό, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της ακτοπλοϊκής κίνησης, αν και αναμένεται να επανακάμψει από τις αμέσως επόμενες ημέρες. Πριν από τέσσερις μόλις εβδομάδες, έρευνα συγκυρίας που διενήργησε, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ), το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.956 ξενοδοχείων εκ του συνόλου των 9.873, που έχει ως μέλη του το ΞΕΕ, το 43% των ξενοδόχων ιδιοκτητών μονάδων εποχικής λειτουργίας δηλώνει πως η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν του 2019 θα είναι μειωμένη κατά 16%. Επιπλέον, το 16% των ξενοδόχων εποχικής λειτουργίας μιλάει για μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων τους κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.


Στο Ηράκλειο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Μάιο ήταν μειωμένες κατά 7,2% και στα Χανιά (φωτ.) κατά 5,6%.

Οσον αφορά τον απολογισμό για το πρώτο τρίμηνο του έτους, μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 45% κατέγραψε μειωμένη πληρότητα κατά 24% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Από αυτά τα ξενοδοχεία, τα συνεχούς λειτουργίας, το 31% των ιδιοκτητών τους εκτιμά ότι η πληρότητα για το 2019 θα είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και κάποιοι προεξοφλούν μείωση και στις τιμές κατά 13%. Μεσοσταθμικά, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας το πρώτο τρίμηνο ανήλθε ποσοστιαία στο 7,4%. Κατά την ίδια περίοδο, 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσε τις τιμές κατά 15%.

Η έρευνα διαπιστώνει ακόμα ότι στο 46% των ξενοδοχείων οι προκρατήσεις, που αποτελούν τον δείκτη για την πορεία της τουριστικής κίνησης κατά το δεύτερο και κυρίως το τρίτο τρίμηνο, ήταν μειωμένες κατά 21%. Η πίεση που προκαλεί η πτώση της ζήτησης είναι εμφανής και στις εκπτώσεις που δίνουν οι ξενοδόχοι για τα λεγόμενα early bookings: αν και το 75% δήλωσε ότι διατήρησε τις τιμές σταθερές, το 23% αυτών αναγκάστηκε να προσφέρει αυξημένες εκπτώσεις της τάξης του 10%, προκειμένου να προσελκύσει νέα πελατεία. Κάτι το οποίο πέρυσι την ίδια εποχή δεν συνέβη. Αιτίες για τις πιέσεις αυτές σε πληρότητα και τιμές είναι τόσο η οικονομική επιβράδυνση σε πολλές χώρες από τις οποίες παραδοσιακά η Ελλάδα ελκύει τουρίστες, όσο και η ειδική περίπτωση της Βρετανίας, της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς για τον ξενοδοχειακό κλάδο, εξαιτίας του Brexit.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως οι πιέσεις αυτές εκδηλώνονται μετά πέντε έτη αλλεπάλληλων ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *