xOrisOria News

Μειώθηκαν 33% οι πλειστηριασμοί ακινήτων το πρώτο τρίμηνο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Φρένο πάτησαν οι τράπεζες στους πλειστηριασμούς ακινήτων τον Μάρτιο, εν μέσω της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και θεσμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ η ίδια τάση καταγράφεται και τον Απρίλιο, εν αναμονή της ενεργοποίησης της πλατφόρμας. Σύμφωνα με στοιχεία της AXIA Research, τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 1.790 πλειστηριασμοί, κατά 55% λιγότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ ακόμη λιγότεροι είναι οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν έως και τις 19 Απριλίου, οι οποίοι δεν ξεπέρασαν τους 800.

Οπως επισημαίνει η AXIA Research, ο ρυθμός διενέργειας πλειστηριασμών ακινήτων έχει ομαλοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, αλλά σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς, προκειμένου να επιτύχουν τον ετήσιο στόχο για τη διενέργεια 25.000-30.000 πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2019. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν 6.416 πλειστηριασμοί ακινήτων, αριθμός δηλαδή τετραπλάσιος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, όταν ακόμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction ήταν στο αρχικό στάδιο λειτουργίας της.

Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί του πρώτου τριμήνου είναι αισθητά λιγότεροι από αυτούς του τελευταίου τριμήνου του 2018, διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν 9.613 πλειστηριασμοί ακινήτων. Δηλαδή οι πλειστηριασμοί ακινήτων μειώθηκαν κατά 33% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες ανέκρουσαν πρύμναν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την πρώτη κατοικία. Για τον Απρίλιο έχει προγραμματιστεί να γίνουν 1.491 πλειστηριασμοί ακινήτων μέσω της πλατφόρμας e-auction, ενώ έως και τον Νοέμβριο προγραμματίζονται άλλοι 5.688.

Οι τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, ο αριθμός των πλειστηριασμών που ματαιώθηκαν ύστερα από συνεννόηση του οφειλέτη με την τράπεζα είναι περιορισμένος και δεν ξεπέρασε τις 100 περιπτώσεις, έναντι 140 το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σημαντικός είναι, βέβαια, ο αριθμός των πλειστηριασμών που αναβλήθηκαν και ο οποίος διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο στους 1.756 έναντι 2.290 το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Αν και η βασική αιτία για την αναβολή των πλειστηριασμών είναι η αμφισβήτηση της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού από τον οφειλέτη, κάποιες από τις αναβολές ενδέχεται να οδηγήσουν και σε διευθέτηση, χωρίς όμως να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τελικά το μέτρο των πλειστηριασμών έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα αποτελεσματικά στην προσπάθεια των τραπεζών να υποχρεώσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Η πρακτική αμφισβήτησης της τιμής ως μεθόδου για να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς, σύμφωνα με τις τράπεζες, το 30% των αναβολών οφείλεται σε αυτή την τακτική.

Με δεδομένο άλλωστε ότι το 2019 είναι χρονιά τριπλών εκλογών και οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται για μία εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά την κάθε εκλογική διαδικασία, εκτιμάται ότι ο στόχος για φέτος δύσκολα θα επιτευχθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στις 26 Μαΐου και ο δεύτερος γύρος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου 2019. Ο χρόνος διενέργειας των βουλευτικών εκλογών δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά είτε είναι τον Οκτώβριο είτε νωρίτερα θα αποτελέσει άλλη μία «νεκρή» περίοδο, μετά τον Αύγουστο, που ούτως ή άλλως δεν πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post