350 ml χυμός πορτοκάλι
½ κούπα σιρόπι Αγαύης
1 κιλό αλεύρι
250gr χαρουπόσκονη
100gr βούτυρο
1 κγ σόδα
1κσ κανέλα
1κγ γαρίφαλο
½ κούπα σιμιγδάλι
400ml ηλιέλαιο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλι
Για το σιρόπι
500gr ζάχαρη καρύδας
500gr μέλι Δάσους (Δασόμελο)
2 πορτοκάλια ολόκληρα
2 λίτρα νερό
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βάζεις όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν. Πρέπει να ξεκινήσεις το σιρόπι 3 – 4 ώρες πριν αρχίσεις να φτιάχνεις τα μελομακάρονα ώστε να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο.
Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτεις το μέλι.
Ανακατεύεις και αφήνεις το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάζεις όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, τη χαρουπόσκονη και το σιμιγδάλι σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύεις με ένα καλό σύρμα.
Σε ένα δεύτερο μπολ αναμειγνύεις το αλεύρι, το χαρούπι και το σιμιγδάλι.
Προσθέτεις το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύεις πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
Πλάθεις τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνεις για περίπου 25 λεπτά στους 170-180 βαθμούς μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνεις για 10-15 δευτερόλεπτα.
Τέλος, τα σουρώνεις και τα πασπαλίζεις με καρύδια.