Είναι γνωστό πως ο ύπνος επηρεάζει ποικίλες πτυχές της υγείας και
της καθημερινότητάς μας, από τον μεταβολισμό και την καρδιακή…
λειτουργία έως τη διάθεση και τα επίπεδα συγκέντρωσης. Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου αποτελούν τις δύο παραμέτρους που μελετούν οι επιστήμονες ώστε να αποσαφηνίσουν τον ρόλο του στην ποιότητα ζωής μας.
Μια νέα επισκόπηση (μετα-ανάλυση) που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC) εστίασε στη σχέση μεσημεριανού ύπνου και διαβήτη. Αναλύοντας στοιχεία από 21 μελέτες σε συνολικό δείγμα πάνω από 300.000 ανθρώπους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μεγάλη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία υπέδειξαν ότι όσοι κοιμούνται για περισσότερο από 1 ώρα μέσα στην ημέρα –και παράλληλα ταλαιπωρούνται από έντονη κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας– έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη σε σύγκριση με όσους απολαμβάνουν έναν πιο σύντομο μεσημεριανό υπνάκο. Τα άτομα που κοιμούνται πάνω από μία ώρα το μεσημέρι και νιώθουν έντονη κούραση μέσα στην ημέρα φάνηκε επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο (περίπου κατά 50%) να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο, έναν συνδυασμό παραγόντων (υπέρταση, αυξημένα τριγλυκερίδια κ.α.) που συνδέονται με την καρδιοπάθεια.
Οι ειδικοί συνιστούν 7-9 ώρες ύπνου το βράδυ. Εάν ο ύπνος είναι επαρκής αλλά όχι αποκαταστατικός (αίσθημα κούρασης, υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης και μειωμένη ενέργεια την επόμενη ημέρα), τότε πρέπει να αναζητηθούν παράγοντες που πιθανώς εμποδίζουν τον καλό ύπνο, όπως η υπνική άπνοια. Όσο για το μεσημεριανό ύπνο, καλό είναι να διαρκεί περίπου μισή ώρα ώστε να δώσει την επιθυμητή τόνωση αλλά να μην συνοδεύεται από σύγχυση και κακή διάθεση.
Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com