Μπορούμε να συλλέξουμε δεδομένα για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών;
Μηχανικοί και επιστήμονες που συμμετέχουν σε ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, ψάχνουν για απαντήσεις στην ισπανική πόλη Σανταντέρ.
Ένα ασθενοφόρο έχει εγκλωβιστεί από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ προσπαθεί να κάνει μια επείγουσα στροφή.
«Ένα ασθενοφόρο χρειάζεται να περάσει γρήγορα και να φτάσει στο νοσοκομείο. Η ζωή του ασθενή κινδυνεύει. Προτείνουμε λοιπόν μια τεχνολογική εφαρμογή που θα λύσει το πρόβλημα.
Οι συσκευές καταγραφής ήχου, μπορούν να βοηθήσουν το ασθενοφόρο να φτάσει γρήγορα, για παράδειγμα, αλλάζοντας τα φανάρια» δήλωσε ο Πέδρο Μάλο, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος.
Τα χαρακτηριστικά ηχητικά κύματα μιας σειρήνας, αναγνωρίζονται αυτόματα από τους ακουστικούς αισθητήρες. Το έξυπνο σύστημα εντοπίζει από που έρχεται το ασθενοφόρο, μπορεί να διαχειριστεί τα φανάρια και να ανοίξει το δρόμο.
«Οι αισθητήρες έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Δεν κοστίζουν ακριβά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλούς σκοπούς. Οι ακουστικοί αισθητήρες δεν χρειάζεται να βλέπουν. Διότι ακόμη κι αν δεν δουν το ασθενοφόρο, μπορούν να το αναγνωρίσουν από τον ήχο που κάνει» υποστηρίζει ο Γκιόργκι Ναγκί, ερευνητής ακουστικών τεχνολογιών στο «Ινστιτούτο Ψηφιακής Τεχνολογίας».
Οι ευφυείς, ακουστικοί, αισθητήρες είναι η τελευταία προσθήκη στο δίκτυο της πόλης Σανταντέρ, της πλέον «έξυπνης» ευρωπαϊκής πόλης.
«Με τον όρο “έξυπνη πόλη” εννοούμε ένα σύστημα που συγκεντρώνει στοιχεία από διάφορες πτυχές της ζωής μιας πόλης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της κυκλοφορίας ή στη μείωση της ενέργειας που καταναλώνει μια πόλη. Μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Τα συστήματα αυτά κάνουν μια πόλη, πιο φιλική και βιώσιμη» δήλωσε ο Λουίς Μινόζ, ερευνητής ασύρματων δικτύων του πανεπιστημίου της Κανταβρίας.
Ηλεκτρομαγνητικοί αισθητήρες μετράνε τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στους δρόμους.
Οι πολίτες λαμβάνουν τα δεδομένα στα κινητά τους τηλέφωνα.
Τι γίνεται όμως με την προστασία της ιδιωτικής ζωής; Οι ερευνητές λένε ότι αν και οι τοίχοι της πόλης Σανταντέρ έχουν αυτιά, οι προσωπικές συνομιλίες δεν καταγράφονται.
«Οι άνθρωποι δεν θέλουν να καταγράφονται όσα λένε, όμως το δέχονται όταν πρόκειται για την ασφάλεια τους. Σε μελέτες μας έχουμε βρει, ότι οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν ένα κομμάτι της ιδιωτικής τους ζωής, όταν πρόκειται για την ασφάλεια τους.
Αν αισθάνονται ότι η πόλη που ζουν, είναι πιο ασφαλής, τότε συμβιβάζονται και αποδέχονται την παρακολούθηση της ιδιωτική τους ζωής» υποστηρίζει η Αννίκα Σάλστρομ, ειδική σε θέματα εξοικείωσης των χρηστών του τεχνολογικού τμήματος του πανεπιστημίου Λούλεα.
Το έξυπνο δίκτυο ελέγχεται από ένα κέντρο επιχειρήσεων. Πέρα από την καταγραφή των δεδομένων, αυτός ο χώρος χρησιμεύει ως εργαστήριο, όπου οι ερευνητές αναζητούν νέες εφαρμογές και «χτίζουν» την πόλη του μέλλοντος.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η ακουστική υποδομή. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε την κυκλοφορία με τη μέτρηση των επιπέδων θορύβου στους δρόμους, ή μπορούμε να εντοπίσουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Αν υπάρχει μια κραυγή για βοήθεια ή μια συμπλοκή με όπλα, οι αρχές θα ειδοποιούνται την ίδια στιγμή» δήλωσε ο Χουάν Ραμόν Σαντάνα Μαρτίνεθ, ερευνητής ασύρματων δικτύων και αισθητήρων του πανεπιστημίου της Κανταβρίας.
ΠΗΓΗ: euronews.com