xOrisOria News

Μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ & Ρωσίας για Συρία – Μόσχα: «Εάν βομβαρδίσετε θα είναι πράξη επιθετικότητας»

Σε μια «κλωστή» κρέμεται πλέον η κατάσταση ανάμεσα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας με τα σημάδια να είναι άκρως ανησυχητικά.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Barack Obama ανακοινώνοντας το «στρατηγικό σχέδιο» εναντίον των ισλαμιστών της ISIS στο οποίο περιλαμβάνεται ο βομβαρδισμός θέσεων της οργάνωσης στη Συρία τείνει να εκτρέψει την κατάσταση εκτός ισορροπίας.

Η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «ενδεχόμενες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία χωρίς την έγκριση του Σ.Α. του ΟΗΕ αλλά και χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Συρίας αποτελούν ξεκάθαρη πράξη επιθετικότητας», δίνει το στίγμα των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν.

Η Ρωσία ήδη έχει στη Μεσόγειο το πυραυλοφόρο καταδρομικό του ρωσικού Ναυτικού «Moskva» το οποίο πλέει με κατεύθυνση ανοικτά της Συρίας προκειμένου να παράσχει αντιαεροπορική κάλυψη τόσο στις ρωσικές εγκαταστάσεις στην Ταρτούς όσο και σε άλλες περιοχές εντός της Συρίας όπου βρίσκονται Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι. Ταυτόχρονα το ρωσικό Ναυτικό εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στην Α. Μεσόγειο και το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη μόνιμη ναυτική δύναμη που διατηρεί στη Μεσόγειο το ρωσικό Ναυτικό.

Πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ακόμη ότι το Κρεμλίνο πρόκειται να στείλει έκτακτη στρατιωτική βοήθεια στη Συρία –όμοια με αυτή που έστειλε και στο Ιράκ- και η οποία θα απαρτίζεται από επιθετικά αεροσκάφη Su-25 και ελικόπτερα Mi-24 και ενδεχομένως Mi-28NE, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της ISIS, καταδεικνύοντας ουσιαστικά την ανάγκη για αμερικανικούς βομβαρδισμούς χωρίς περιεχόμενο.

Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη αμερικανική απάντηση στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εντούτοις οι ΗΠΑ προωθούν τη «στρατηγική πρωτοβουλία» κατά της ISIS με αεροπορικές επιδρομές στη Συρία χωρίς ακόμη και σήμερα να έχουν δείξει σημάδια ότι θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη Δαμασκό πρώτα.

Η σημερινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Συμφιλίωσης της συριακής κυβέρνησης, Αλί Χαϊντάρ ότι «Οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη χώρα συνιστά πράξη επιθετικότητας, αν δεν εγκριθεί πρώτα από τη Δαμασκό», καταδεικνύει ακριβώς αυτό: ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια της Συρίας για τις επιδρομές.

«Κάθε ενέργεια, οποιουδήποτε χαρακτήρα, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης της Συρίας αποτελεί επίθεση εναντίον της Συρίας» υπογράμμισε ο Χαϊντάρ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε. «Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός καθώς και έγκριση της συριακής κυβέρνησης σε οποιαδήποτε επιχείρηση, είτε αυτή είναι στρατιωτική είτε όχι» κατέληξε.

Και σε αυτή την περίπτωση, αφού είναι αδύνατο να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας αλλά και της Κίνας στο Σ.Α. του ΟΗΕ για τις επιδρομές ότι οδηγούμαστε σε μια «μετωπική» σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσίας για τη Συρία αυτή τη φορά.

Θεωρείται σίγουρο πως στην περίπτωση αεροπορικών επιδρομών στη Συρία θα εμπλακούν και ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία βρίσκονται στη χώρα, με Ρώσους χειριστές κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν ούτε με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές (σε Λαττάκεια και περίχωρα Δαμασκού) καθώς η Μόσχα δεν επιθυμούσε τότε να εντείνει την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Αυτή τη φορά όμως όλα δείχνουν ότι το Κρεμλίνο θα αποδεσμεύσει τα ρωσικά συστήματα…

Τις αμερικανικές προθέσεις για «το τι ακριβώς θα βομβαρδίσουν» δίνει η ανακοίνωση της περίφημης «αντιπολίτευσης» της Συρίας.

Ο «συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης» ανακοίνωσε σήμερα, και αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο Obama ότι ατό δεν είναι αρκετό αλλά οι βομβαρδισμοί πρέπει να επεκταθούν και σε στόχους του καθεστώτος της συριακής κυβέρνησης:

Μεταξύ άλλων η συριακή αντιπολίτευση υπογράμμισε την ανάγκη «αποδυνάμωσης και εκδίωξης του καταπιεστικού καθεστώτος της Δαμασκού» προκειμένου να επιτευχθεί «η σταθερότητα στην περιοχή».

Η συριακή αντιπολίτευση τόνισε ότι είναι σημαντικό «να γίνει κατανοητό ότι το καθεστώς Ασαντ είναι η αιτία της βίας, της ωμότητας και της επικρατούσας αίσθησης της ατιμωρησίας»

Η καταπολέμηση «μόνο» της ISIS «δεν μπορεί να φέρει τη σταθερότητα στην περιοχή ούτε να την απελευθερώσει από τους εξτρεμιστές. Θα πρέπει να αποδυναμωθεί και τέλος να ανατραπεί το καταπιεστικό καθεστώς του Ασαντ, που είναι έτοιμο να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή με μοναδικό σκοπό να διατηρηθεί στην εξουσία», υπογράμμισε η αντιπολίτευση.

Γίνονται επομένως και «επίσημα» αντιληπτές οι ουσιαστικές προθέσεις της Ουάσιγκτον, αφού είναι αυτές που πρακτικά υπαγόρευσαν στην συριακή “αντιπολίτευση” τη συγκεκριμένη ανακοίνωση…

Ταυτόχρονα ενδιαφέρον προκαλεί η συμπεριφορά της Τουρκίας – η μόνη πραγματική σύμμαχος της ISIS μαζί με το Κατάρ- η οποία μέσω αξιωματούχου δήλωσε ότι «Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε καμιά ένοπλη επιχείρηση, αλλά θα επικεντρωθεί πλήρως στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις»

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ωστόσο ότι η Τουρκία μπορεί να επιτρέψει στο «συνασπισμό» να χρησιμοποιεί τη στρατιωτική βάση της στο Ιντσιρλίκ (νότια Τουρκία) για καθαρά επιμελητειακές επιχειρήσεις.

Αιφνιδιαστικός έλεγχος από Πούτιν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις

Ταυτόχρονα και όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπυοργείο Άμυνας επί ποδός πολέμου τίθενται οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας στην Απω Ανατολή, μετά από εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για ασκήσεις ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ηγεσίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ξεκινούν αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις πολεμικής ετοιμότητας και στρατιωτικών ασκήσεων των δυνάμεων στη ρωσική Απω Ανατολή.

«Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου, τα στρατεύματα της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (EMD) θα προετοιμαστούν για ασκήσεις σε συνθήκες πολέμου», – είπε ο Σοϊγκού, ενώ διέταξε τη μετακίνηση των στρατιωτικών υπηρεσιών ελέγχου για την προετοιμασία τους για την εκπλήρωση των καθηκόντων σύμφωνα με την αποστολή τους.

Οι αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Οι εντολές αφορούν ευρύ πεδίο πολεμικής ετοιμότητας, όπως η προστασία των σιδηροδρόμων, η διάνοιξη διόδων για αμυντικούς σκοπούς και για την πρόσβαση των στρατευμάτων, καθώς και η μεταφορά πολιτών από το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις θα διεξάγονται συστηματικά για να διασφαλιστεί η πολεμική ετοιμότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Το όλο σκηνικό δεν μυρίζει απλά μπαρούτι, είναι ήδη πυριφλεγές και οι επερχόμενες εξελίξεις διαφαίνονται ζοφερές.

Use Facebook to Comment on this Post