ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τέσσερις μήνες μετά την υποβολή της αίτησης από ενδιαφερόμενο δανειολήπτη, εγκρίθηκε χθες η κρατική επιδότηση που δικαιούτο για την προστασία της πρώτης κατοικίας του. Αν και πρόκειται για την πρώτη κρατική επιδότηση η οποία δίνεται στο πλαίσιο του νόμου που ενεργοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου, οι αργές διαδικασίες που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης και την έγκριση της ρύθμισης, δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας, η οποία δημιουργήθηκε με πολλές προσδοκίες για την υποβοήθηση των αδύναμων νοικοκυριών που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία.
Την περιορισμένη αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους επιβεβαιώνει ο μικρός αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, παρά την υψηλή επισκεψιμότητα της πλατφόρμας.
Συγκεκριμένα, συνολικά από την 1η Ιουλίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου:
• 38.876 δανειολήπτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.
• 26.197 δανειολήπτες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης.
• 140 δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση.
• 17 προτάσεις ρύθμισης έχουν δοθεί από τις τράπεζες.
• 7 προτάσεις έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειολήπτες.
• 1 κρατική επιδότηση εγκρίθηκε.
Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η κρατική επιδότηση φθάνει το 40% της μηνιαίας δόσης και δόθηκε για δάνειο ύψους περίπου 80.000 ευρώ με υποθήκη την κύρια κατοικία. Ο δανειολήπτης που πληρούσε όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, είχε υποβάλει την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους τον Ιούλιο και το δάνειό του ρυθμίστηκε για διάστημα 24 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει προβληματισμός για την απήχηση του νόμου, που λήγει στα τέλη του χρόνου, και μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών.
Προς την κατεύθυνση της απλοποίησης θα συμβάλει η κατάργηση ή η ψηφιοποίηση δικαιολογητικών, όπως το πιστοποιητικό γης ή το έντυπο υπολογισμού της αξίας των κινητών περιουσιακών στοιχείων, που θα πρέπει να υποβάλει ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης.
Τα δύο συγκεκριμένα πιστοποιητικά είναι απαραίτητα κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η αξία της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο ενδιαφερόμενος, όταν πρόκειται π.χ. για αγροτεμάχια που δεν αναφέρονται στο Ε9 και η αξία της κινητής περιουσίας π.χ. αυτοκίνητα.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι αν η οφειλή είναι άνω των 20.000 ευρώ η αξία της ακίνητης περιουσίας –πλην της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται– και της κινητής περιουσίας του αιτούντος και των εξαρτώμενων μελών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ και η εξακρίβωσή της προϋποθέτει την υποβολή των δύο παραπάνω πιστοποιητικών. Να σημειωθεί ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες, έχει προχωρήσει στην κατάργηση του πιστοποιητικού βαρών που χρειαζόταν για την υποβολή της αίτησης και η απόκτησή του από τους συμβολαιογράφους απαιτούσε έως και έξι μήνες.
Έντυπηkathimerini.gr