Με επιτόκιο 3,9% η Ελλάδα δανείστηκε 2,5 δισ. ευρώ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με επιτυχία αλλά και με υψηλό κόστος πέρασε το ελληνικό Δημόσιο το κρίσιμο «τεστ» των αγορών, προχωρώντας στην έκδοση 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές το 2010 και την ένταξη στο καθεστώς των μνημονίων, αξιοποιώντας το ευνοϊκό διεθνές κλίμα αλλά και την πρόσθετη ώθηση που έδωσε η Moody’s με τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο, λήξης 12 Μαρτίου 2029, ξεπέρασαν τα 11,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προσφορών ύψους 800 εκατ. ευρώ από τους κύριους ανάδοχους –BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan–, με το μεγαλύτερο μέρος (σχεδόν 10 δισ. ευρώ) να συγκεντρώνεται την πρώτη ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου. Τελικά ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, το ίδιο ακριβώς ποσό όπως και με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου στα τέλη Ιανουαρίου, καλύπτοντας έτσι το 71% του προγράμματος δανεισμού για το 2019, σύμφωνα με το οποίο από τις εξόδους στις αγορές αναμένεται να αντληθούν 7 δισ. ευρώ συνολικά. Το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 3,875% και το επιτόκιο της έκδοσης (απόδοση) διαμορφώθηκε στο 3,9%, και αν και είναι χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση (guidance), που το επιτόκιο είχε τοποθετηθεί στο 4,125% (και το οποίο προσείλκυσε το μεγαλύτερο μέρος των προσφορών), ωστόσο επιβεβαιώνει το γεγονός πως η Ελλάδα αναγκάζεται για ακόμη μία φορά να πληρώσει ακριβό τίμημα για να προσελκύσει επενδυτές.

Το επιτόκιο του 3,9% είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη και υπογραμμίζει πως ο δρόμος προς την πλήρη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν είναι εύκολος, καθώς η χώρα παραμένει αρκετά σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που είναι ακόμη αποτρεπτικό για πολλά χαρτοφυλάκια. Το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου είναι σχεδόν 5 φορές υψηλότερο από αυτό της Ιρλανδίας (απόδοση 10ετούς 0,814%), 3,4 φορές υψηλότερο από της Ισπανίας (1,16%) και περίπου δύο φορές υψηλότερο από αυτό της Πορτογαλίας (1,459%) και της Κύπρου (1,88%), με την Ιταλία να αποτελεί την αμέσως επόμενη χώρα μετά την Ελλάδα που έχει υψηλά επιτόκια στη 10ετία, στο 2,713%. Χωρίς αμφιβολία πάντως η έκδοση 10ετούς ομολόγου αποτελεί ένα θετικό βήμα για τη χώρα και όπως σημείωσε η Moody’s στην «Κ», είναι πιστωτικά θετική καθώς δείχνει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει επιτυχώς στην πλήρη χρηματοδότηση από τις αγορές. Το οικονομικό επιτελείο και αυτή τη φορά, όπως και στην περίπτωση του 5ετούς, κινήθηκε προσεκτικά καθώς στόχος δεν ήταν να αντληθεί ένα μεγάλο ποσό αλλά να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα επιστροφής της εμπιστοσύνης. Αυτό εξηγεί επίσης την «αποδοχή» ενός υψηλού επιτοκίου, αφού με βάση την εικόνα του ομολόγου λήξης Ιανουαρίου 2028 όπου η απόδοση διαμορφώνεται στο 3,68%, το 10ετές θα μπορούσε να τιμολογηθεί στο 3,8%. Ωστόσο με ένα επιτόκιο χαμηλότερο του 3,9% πολλά μεγάλα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια δεν θα συμμετείχαν στην έκδοση, κάτι που ήθελε να αποφύγει η κυβέρνηση.

Ποιοι αγόρασαν το ομόλογο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον εκδήλωσαν πάνω από 380 επενδυτές, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στα hedge funds θα διανεμηθεί το 11% της έκδοσης, στα συνταξιοδοτικά ταμεία το 4%, το 68% αφορά διαχειριστές κεφαλαίων, το 14,5% σε τράπεζες – ιδιωτικές τράπεζες και 2,5% σε κεντρικές τράπεζες. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των επενδυτών, 37,5% είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο, 11% από Ελλάδα, 9,5% από Γερμανία – Αυστρία, άλλο ένα 9,5% από Γαλλία, 6,5% από Ιταλία, 6% από σκανδιναβικές χώρες, 5% από Ιβηρική Χερσόνησο, 5,5% από άλλες χώρες της Ευρώπης, 9% από ΗΠΑ – Καναδά και το υπόλοιπο 0,5% από άλλες χώρες.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *