Με θετική ατζέντα προς τις κάλπες

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στα θετικά μηνύματα, στοχεύοντας στους αναποφάσιστους, που έχουν γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχουν ακόμη εμπιστευθεί τη Ν.Δ. (φωτ. από την επίσκεψή του στα Ναυπηγεία Χαλκίδας). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Δ./ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Η δημοκρατία είναι μία, το Σύνταγμα στο οποίο έχουμε ορκιστεί όλοι πίστη είναι ένα, είναι το ίδιο, και στην Ελληνική Δημοκρατία ανεχόμαστε τη διαφορετική άποψη, σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών, λογοδοτούμε για τα πεπραγμένα μας»… Ηταν μια αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, που αφορούσε τόσο τις πολυσυζητημένες διακοπές του πρωθυπουργού σε πολυτελή θαλαμηγό όσο και τον Παύλο Πολάκη – το ύφος και το ήθος τους. Αλλά και σε αντίστιξη αυτών, τι συνιστά προοδευτική διακυβέρνηση, όπως την όρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ως διακύβευμα των εκλογών.

Ηταν η επισφράγιση μιας τριήμερης συζήτησης που στιγματίστηκε από την οξεία αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τους ιδιαίτερα υψηλούς τόνους που υιοθέτησαν αμφότεροι. Οι υψηλοί τόνοι του προέδρου της Ν.Δ. για τις διακοπές του πρωθυπουργού, τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το Μάτι και, βέβαια, τη «φασιστική», όπως την αποκάλεσε, συμπεριφορά του κ. Πολάκη, ήταν συνειδητή επιλογή. Και ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπεραμύνθηκε του «σκληρού ροκ» επιμένοντας ότι η κριτική του ήταν πολιτική και σε ό,τι αφορά τις πρωθυπουργικές διακοπές, διότι, όπως είπε, «αίτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία». Βαθιά πολιτική θεωρεί τη συζήτηση αυτή, όμως, και γιατί ανέδειξε την κυβερνητική υποκρισία και την κατάρρευση του «ηθικού πλεονεκτήματος». «Ηθική ανωτερότητα δεν έχει εξ ορισμού καμία παράταξη, δικό σας εφεύρημα είναι αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μίλησε μάλιστα για νίκη όχι μόνο της Ν.Δ., αλλά και όσων υπέστησαν αυτό το «ιδιότυπο ιδεολογικό bullying εδώ και δεκαετίες».

Η Πειραιώς μετράει ως κέρδος το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε για πρώτη φορά να χαρακτηρίσει «ψήφο εμπιστοσύνης» για την κυβέρνηση τις ευρωεκλογές. Οτι δηλαδή «σύρθηκε» στο πλαίσιο που έχει θέσει η Ν.Δ. εδώ και πολύ καιρό, προσδίδοντάς τους δημοψηφισματικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση. «Τα πραγματικά διλήμματα είναι αλήθεια ή ψέματα; Ευκαιρίες για τους πολλούς ή φτωχοποίηση; Ασφάλεια ή χάος; Ενότητα ή διχασμός;», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας το δικό του «απεταξάμην» στο πολωτικό και ξεπερασμένο δίπολο Αριστερά – Δεξιά που επιδιώκει να επαναφέρει ο κ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο.

Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τη δική του διαχωριστική γραμμή για το τι είναι προοδευτικό στην οικονομία, στην Παιδεία, στην ασφάλεια, στους θεσμούς. Και φωτογράφισε την κυβέρνηση ως υπόδειγμα «αυταρχικού λαϊκισμού και παλαιοκομματισμού». Μια «λεπτομέρεια» της παρέμβασής του στη Βουλή την Παρασκευή δείχνει πολλά, λένε στην Πειραιώς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., αναδεικνύοντας πτυχές του προγράμματός του στην οικονομία, αλλά και αναφερόμενος στο κείμενο των 64 προσωπικοτήτων για το τι συνιστά προοδευτικό σήμερα, απευθύνθηκε επανειλημμένα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Προκάλεσε μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών να κάνουν ιδεολογική αντιπαράθεση πάνω σε αυτά. Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Μητσοτάκης έδειξε με αυτό τον τρόπο ότι με τον κ. Τσακαλώτο μπορεί να κάνει ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση. Και ότι η ένταση και η τοξικότητα προκαλούνται αποκλειστικά από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως έλεγαν στην Πειραιώς, έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

Στην τελική ευθεία

«Από τώρα μέχρι και την 26η Μαΐου, όπως έχω κάνει συστηματικά τους τελευταίους μήνες, προσπερνώ τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα». Η φράση ήταν ενδεικτική της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. το 15νθήμερο που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές. Επιδιώκει το άλμα προς τα εμπρός στη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα και διακυβεύματα, και στην ανάδειξη του προγράμματος, και έτσι θα κινηθεί από εδώ και στο εξής ο ίδιος στις παρεμβάσεις του, αλλά και η καμπάνια της Ν.Δ. που θα κορυφωθεί με τον ίδιο ως πρωταγωνιστή.

Θα επιμείνει στα θετικά μηνύματα, προκειμένου να πείσει και τους δύσπιστους ότι η Ν.Δ. έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα και να στοχεύσει στη μάζα των αναποφάσιστων που φαίνεται να έχουν γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχουν ακόμα εμπιστευθεί τη Ν.Δ. Σε αυτούς απευθύνεται με όλο και μεγαλύτερη έμφαση, παραφράζοντας το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 («ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»): «Δεν τελειώνω κανέναν, αρχίζω με όλους».

Κείμενο-κόλαφος

«Τριτοκοσμικές αντιλήψεις, αριστερίστικη ιδεολογία, ψευδής ευρωπαϊσμός, πελατειακή προσδοκία και πρακτική εφαρμογή ενός σχεδίου εκτεταμένης εξάρτησης των λαϊκών στρωμάτων από επιδόματα και διορισμούς», κυβερνητικές παρεμβάσεις σε Δικαιοσύνη και ΜΜΕ, διχαστικό κλίμα, «χάιδεμα των ολοκληρωτισμών του 20ού αιώνα» είναι μερικά απ’ όσα καταλογίζουν στην κυβέρνηση οι 64 προσωπικότητες –μεταξύ των οποίων οι Θ. Βερέμης, Γ. Παγουλάτος, Στ. Καλύβας, Π. Τσακλόγλου, Σ. Γκορίτσας, Κων. Μαρκουλάκης, Χρ. Χωμενίδης– με ένα σκληρό κείμενο που υπογράφουν και δημοσιοποίησαν την Παρασκευή. Ορίζουν ως προοδευτική την κυβέρνηση που θα ανασυντάξει τη μεσαία τάξη και θα αποκομματικοποιήσει το κράτος και παρότι δεν στηρίζουν ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναγνωρίζουν ότι επί της παρούσης το αίτημα για πρόοδο μπορεί να εκφραστεί από την ηγεσία της Ν.Δ., από «τις δυνάμεις που εκφράζουν σήμερα πιο αυθεντικά αυτά τα προοδευτικά αιτήματα, πέρα και πάνω από επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *