ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Χρηματιστήριο
Επειτα από αρκετές εναλλαγές προσήμου και έντονη μεταβλητότητα γύρω από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν κατάφερε να «κρατηθεί» στα θετικά, παρά το γενικότερα θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων – ενόψει και της νέας έκδοσης του 5ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ, αν και ο τζίρος κινήθηκε στα γνωστά… χαμηλά επίπεδα, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Στα χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η συνεχιζόμενη επιθετική δράση των short funds απέναντι στη Eurobank, με το Oceanwood να αυξάνει τις αρνητικές καθαρές θέσεις του επί των μετοχών της στο 1,02%, με αποτέλεσμα σε μόλις δέκα μέρες το fund να έχει προχωρήσει σε αύξηση της τάξεως του 100% των shorts θέσεών του στη Eurobank (από το 0,52% στις 14 Ιανουαρίου). Παράλληλα, έντονες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Τιτάν η οποία έκλεισε με απώλειες 5,38% μετά την αποτυχία της δημόσιας πρότασης, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η μετοχή της Alpha Bank η οποία έκλεισε στο -4%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει έως και το +2%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,41% στις 630,70 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,45%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,60%. ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 382,61 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,92 εκατ. ευρώ.
Η αγορά εδώ και αρκετές συνεδριάσεις δείχνει ότι θέλει να κινηθεί ανοδικά, ενώ μέχρι στιγμής η κίνηση είναι με αργούς ρυθμούς και σε επιλεγμένους τίτλους, με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει να είναι το «βαρίδι», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. «Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε πτωτικοί, παρ’ όλα αυτά το σενάριό μας φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά και να στοχεύει σε πρώτη φάση την πολύ σημαντική ζώνη του επιπέδου των 663 -673 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Το επίπεδο 600 φαίνεται να ήταν και είναι ένα πολύ ισχυρό ανάχωμα στήριξης, θυμίζοντας ότι ο τραπεζικός ήδη δοκίμασε τα ιστορικά του χαμηλά με τον Γενικό Δείκτη να είναι 50% πάνω από τα αντίστοιχα χαμηλά του. Καλώς ή κακώς και όσο ο τραπεζικός δεν λύνει τα προβλήματά του, έχουμε μία αγορά δύο ταχυτήτων, με τις τράπεζες να επηρεάζουν σημαντικά το σύνολο του Χ.Α., αλλά πολύ περισσότερο τη ρευστότητά του», επισημαίνει.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr