ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Tην πρόβλεψη ότι το υπερπλεόνασμα θα είναι πάνω από 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου επιβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, επιμένοντας, όμως, σε συντηρητική προσέγγιση ως προς το μέγεθος του ποσού που θα διανεμηθεί, τελικά, με τη μορφή μερίσματος.
Οπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα, ένα μέρος του υπερπλεονάσματος πρέπει να διατηρηθεί ως περιθώριο ασφαλείας και ένα άλλο θα δοθεί για την κάλυψη υποχρεώσεων, όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) παρελθόντων ετών προς τη ΔΕΗ. «Πρέπει να δούμε τι απομένει», είπε, αναφερόμενος στη διανομή κοινωνικού ή αναπτυξιακού μερίσματος. Καλύτερη εικόνα θα υπάρχει μετά την ανάλυση, σήμερα, των στοιχείων για την πορεία των φορολογικών εσόδων σε κάθε επιμέρους κατηγορία φόρων, καθώς και την εκτίμηση των υπουργείων για την πιθανότητα πρόσθετης υποεκτέλεσης των πιστώσεών τους. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να είναι διαθέσιμα έως την προσεχή Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συντηρητική προσέγγιση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπαγορεύουν τα μηνύματα που έχουν στείλει οι θεσμοί στο οικονομικό επιτελείο. Για τους θεσμούς, ενδεχόμενη παραβίαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα αποτελούσε μέγιστο ολίσθημα.
Καθώς, λοιπόν, απομένει ακόμη κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 και συνεπώς παραμένουν εστίες αβεβαιότητας, το οικονομικό επιτελείο θέλει να κινηθεί σε ασφαλές πεδίο. Ο κ. Σκυλακάκης είπε χθες, αναφερόμενος στις αβεβαιότητες, ότι απομένουν πάνω από 10 δισ. ευρώ να εισπραχθούν έως το τέλος του χρόνου και ότι το μεγαλύτερο μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υλοποιείται τον Δεκέμβριο. «Οπότε πρέπει να είμαστε συντηρητικοί», κατέληξε.
Με αυτά τα δεδομένα, στο ΓΛΚ εκτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το μέρισμα που θα δοθεί σε κοινωνικές ομάδες θα είναι σημαντικά χαμηλότερο του υπερπλεονάσματος. Ο κ. Σκυλακάκης δεν θέλησε χθες να εξειδικεύσει τον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστεί, αλλά έκανε αναφορά στην επισήμανση του πρωθυπουργού για «αδύναμες κοινωνικές ομάδες».
Ο ίδιος επεσήμανε, εξάλλου, ότι η υπερφορολόγηση, που φέρνει τα υπερπλεονάσματα, είναι «υπεραδυναμία» που καταστρέφει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η μείωση της παραγωγικής της δυναμικότητας, καθώς οι επενδύσεις είναι κάθε χρόνο μικρότερες από τις αποσβέσεις.
Έντυπηkathimerini.gr