O πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί θα έχουν πολλά να πουν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το επίσημο πρόγραμμα του Eurogroup της Πέμπτης δεν προβλέπει συζήτηση για την Ελλάδα, αλλά ευρωπαϊκές πηγές πιθανολογούν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα χάσουν την τελευταία ευκαιρία πριν από τις ελληνικές εκλογές να απευθύνουν και διά ζώσης τα αυστηρά μηνύματα που ήδη έστειλε η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα.
Αποδέκτης των μηνυμάτων θα είναι βεβαίως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος –εφόσον παραστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, όπως διαμηνύεται από το υπουργείο Οικονομικών– παρότι οι ομόλογοί του γνωρίζουν πως πιθανότατα δεν θα είναι αυτός που θα κληθεί να λύσει τα προβλήματα, στα οποία θα αναφερθούν. Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών θεωρούν σκόπιμο, όπως αναφέρεται, αφενός να απευθύνουν τις παρατηρήσεις τους στην κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία των προβλημάτων αυτών και αφετέρου να μην αφήσουν τις ανησυχητικές επισημάνσεις της έκθεσης της Κομισιόν χωρίς συνέχεια έως τον Σεπτέμβριο, όταν θα είναι σε θέση να ασχοληθεί με αυτές η επόμενη κυβέρνηση.
Τα βασικά καμπανάκια που χτυπά η Κομισιόν αφορούν τις παροχές Τσίπρα και τον κίνδυνο στον οποίο αυτές θέτουν την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς επίσης και τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και σε άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ. Σε σχέση με τα δημοσιονομικά, η κατάσταση επιβαρύνθηκε περαιτέρω μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση και της διάταξης για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, παρά την παράλληλη κατάργηση και των αντιμέτρων. Η διάταξη, που ψηφίστηκε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, σχολιάστηκε από εκπρόσωπο της Κομισιόν ως «προβληματική», δεδομένου ότι, όπως είπε, σχεδιάστηκε με στόχο να διευρύνει τη φορολογική βάση και να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα.
Εκτός από το γεγονός ότι ανοίγουν «τρύπα» περίπου 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, τη διετία 2019-2020, σύμφωνα με την εκτίμησή της, η Κομισιόν έχει αντιρρήσεις και με το περιεχόμενο των μέτρων Τσίπρα, καθώς θεωρεί ότι δεν εξυπηρετούν την αναπτυξιακή κατεύθυνση στην οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Κομισιόν θα υποστήριζε ως φιλοαναπτυξιακό μέτρο τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 24%.
Οι ανησυχίες αυτές της Κομισιόν ενισχύθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανάπτυξη του α΄ τριμήνου, η οποία επιβραδύνθηκε στο 1,3% έναντι 1,9% για το σύνολο του 2018 και 2,6% στο α΄ τρίμηνο του περυσινού έτους. Σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για υποχώρηση της τουριστικής κίνησης φέτος, η Κομισιόν θεωρεί πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην τόνωση της ανάπτυξης.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υπερασπίσθηκε στο Euroworking Group τα μέτρα Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι διορθώνουν τη στρέβλωση των συνεχών υπερπλεονασμάτων των τελευταίων ετών.
Σημειώνεται ότι σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να κρατούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και την απόφαση για την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr