xOrisOria News

Με το βλέμμα στις κάλπες διαπραγματεύεται η κυβέρνηση

Η διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, με προθεσμία ολοκλήρωσης τη 15η Φεβρουαρίου, ώστε να προλάβει στη συνέχεια η Κομισιόν να συντάξει την έκθεσή της έως τις 27 Φεβρουαρίου. Τις ίδιες ημέρες θα δημοσιεύει τη δική του έκθεση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα περιθώρια υποχωρήσεων της κυβέρνησης, σε θέματα με έντονο προεκλογικό ενδιαφέρον γι’ αυτήν, θα δοκιμάσουν τις επόμενες ημέρες οι θεσμοί, για πρώτη φορά σε μεταμνημονιακό περιβάλλον, καθώς η αξιολόγηση της περασμένης εβδομάδας ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία στα σημαντικότερα από αυτά (ν. Κατσέλη, κατώτατος μισθός) και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Καθώς η συμφωνία των Πρεσπών θα φεύγει απ’ το προσκήνιο, η κυβέρνηση θα θελήσει ασφαλώς να κερδίσει τις εντυπώσεις στο μέτωπο της οικονομίας, με μέτρα όπως μια γενναιόδωρη αύξηση του κατώτατου μισθού και μια ευρεία προστασία της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο του νόμου που θα διαδεχθεί τον ν. Κατσέλη, ο οποίος λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Παράλληλα, μια έξοδος στις αγορές, με ένα 5ετές ομόλογο, σχεδιάζεται για τις επόμενες ημέρες, με στόχο να στηρίξει την εικόνα του δήθεν ισχυρού χαρτιού της οικονομίας.

Αν και αναγνωρίζουν ότι μια «συνετή» αύξηση μισθών είναι θεμιτή, οι δανειστές έκαναν σαφές τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν συμφωνούν σε ποσοστά της τάξης του 10% που ξεπερνούν την αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς θεωρούν ότι έτσι επιβαρύνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Επίσης, σε ό,τι αφορά το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη, αναγνωρίζουν μεν την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά όχι διατηρώντας τα υψηλά όρια που ισχύουν σήμερα (έως 280.000 ευρώ εμπορική αξία), κλίνοντας περισσότερο προς τη θέση των τραπεζών για περιορισμό τους στις 100.000 ευρώ.

Οι θεσμοί ανησυχούν, επίσης, για τις επικείμενες δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να επιφέρουν κόστος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας δημοσιονομικό σοκ, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε το ΔΝΤ, που ζήτησε και τη διαμόρφωση ενός σχετικού προληπτικού σχεδίου. Ούτε αυτό παρουσίασε η κυβέρνηση, στέλεχος της οποίας παρέπεμπε στο μακρινό μέλλον για την επίλυσή του. Ετσι, οι σημερινοί ιθύνοντες θα μπορούν να «κλείσουν το μάτι» σε όσους προσδοκούν δικαίωση στα δικαστήρια και επιστροφές πολλών χιλιάδων ευρώ, πετώντας την «καυτή πατάτα» του δημοσιονομικού κόστους στην επόμενη κυβέρνηση.

Η αξιολόγηση της περασμένης εβδομάδας δεν έκλεισε ουσιαστικά καμία από τις σημαντικές εκκρεμότητες των 16 προαπαιτουμένων της. Εκτός από τα παραπάνω θέματα, ανοικτά παραμένουν αυτά των ιδιωτικοποιήσεων που καθυστερούν (κυρίως η Εγνατία), της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, που επίσης καθυστερεί, των τοποθετήσεων των διοικητικών γραμματέων και των άλλων στελεχών της δημόσιας διοίκησης, της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ανοικτό παραμένει ακόμη το θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων, μέσω των μηχανισμών που πρότειναν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Για όλα αυτά θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως τις επόμενες ημέρες, με προθεσμία ολοκλήρωσης τη 15η Φεβρουαρίου, ώστε να προλάβει στη συνέχεια η Κομισιόν να συντάξει την έκθεσή της έως τις 27 Φεβρουαρίου. Τις ίδιες ημέρες θα δημοσιεύει τη δική του έκθεση και το ΔΝΤ.

Είναι προφανές ότι σε θέματα με πολιτικό βάρος, όπως ο κατώτατος μισθός και η προστασία της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση δύσκολα θα κάνει πίσω.

Από την άλλη, δεν θέλει ασφαλώς να τα σπάσει με τους θεσμούς, ρισκάροντας μια αρνητική έκθεση και τη μη επιστροφή των 750 εκατ. ευρώ των SMPs και ΑΝFAs. To καλό γι’ αυτήν είναι πως ούτε οι θεσμοί θέλουν να ρισκάρουν μια επιστροφή της ελληνικής κρίσης, ενόψει ευρωεκλογών και ανόδου των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Δεν θέλουν, επίσης, να δυσκολέψουν τον δρόμο επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Ετσι, όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν μια μάλλον ήπια προσέγγιση στην αξιολογική τους έκθεση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όρια. Το πράσινο φως για τη δόση –που δεν είναι δάνειο αυτή τη φορά, αλλά επιστροφή κερδών για μείωση χρέους– δεν θα ανάψει χωρίς κάποια πρόοδο, με κρισιμότερο θέμα να θεωρείται το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη.

Πάντως, μια απόπειρα αποφυγής του προβλήματος εκ μέρους της κυβέρνησης, μέσω της παράτασης του υφιστάμενου νόμου, στο πλαίσιο ενός εκλογικού σχεδιασμού, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΔΝΤ: Τέσσερις εστίες κινδύνων

Δεν ήταν τόσο «αυστηρό» στις διατυπώσεις του το ΔΝΤ, στη δήλωση συμπερασμάτων του, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, την περασμένη εβδομάδα, όσο ήταν όταν συμμετείχε στο πρόγραμμα, αλλά δεν απέφυγε να μιλήσει για τα μεταμνημονιακά «αγκάθια» στον δρόμο της ελληνικής οικονομίας. Ετσι, επισήμανε 4 εστίες κινδύνων: τους εξωτερικούς (όπως μια ενδεχόμενη επιδείνωση της ανάπτυξης των εμπορικών εταίρων), που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις εξαγωγές και την ανάπτυξη, τις εκλογές που απειλούν με ανατροπή μεταρρυθμίσεων και αναστολή επενδύσεων, τις δικαστικές αποφάσεις για συντάξεις και δώρα δημοσίων υπαλλήλων και τις τράπεζες που παραμένουν ευαίσθητες. «Οι κίνδυνοι έχουν γίνει πιο έντονοι», προειδοποίησε. Το Ταμείο εκτίμησε επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,4% για το 2019, αλλά επισήμανε ότι η αύξηση των επενδύσεων παραμένει άτονη. Για την τόνωση της ανάπτυξης πρότεινε μείωση της φορολογίας μισθών και κερδών, που θα χρηματοδοτηθεί από τη μείωση του αφορολογήτου το 2020.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post