Οι επικεφαλής των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζουν να βρίσκονται στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ την εβδομάδα που θα προηγηθεί, από τις 16 Σεπτεμβρίου, το έδαφος θα προετοιμάζουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων της ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενόψει της καθόδου των θεσμών στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, για να συντάξουν την 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και στην ουσία να ζυγίσουν τα περιθώρια φοροελαφρύνσεων του 2020. Οι επικεφαλής των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζουν να βρίσκονται στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ την εβδομάδα που θα προηγηθεί, από τις 16 Σεπτεμβρίου, το έδαφος θα προετοιμάζουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε χθες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ένα από τα επιχειρήματα στα οποία θα βασιστεί η κυβέρνηση για να επιδιώξει τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ: τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων. Ο κ. Πέτσας έκανε αναφορά στον δανεισμό, με επταετές ομόλογο, 2,5 δισ. ευρώ, με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 1,9% και την άντληση 812,5 εκατ. ευρώ με την πρόσφατη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων με απόδοση μόλις 0,15% έναντι 0,85% ένα χρόνο πριν. Οπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «η βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές επηρεάζει θετικά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύει τα επιχειρήματά μας για μείωση των στόχων ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια».
Σημειώνεται ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετέθη με δεδομένο ένα κόστος δανεισμού λίγο κάτω από 5%, κάτι που δεν ισχύει αυτή τη στιγμή, αφού τα επιτόκια έχουν πέσει σημαντικά.
Ενα δεύτερο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Πέτσα χθες, είναι η μεταρρυθμιστική στρατηγική της κυβέρνησης. «Γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που φέρνουν επενδύσεις, δουλειές και ισχυρή ανάπτυξη», όπως εξήγησε.
Της άφιξης των θεσμών θα έχει προηγηθεί το Euroworking Group στις 5 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια η ΔΕΘ, στην οποία αναμένονται με ενδιαφέρον οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Οι πληροφορίες, με βάση τις μέχρι τώρα επαφές κυβέρνησης – θεσμών, αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν θα τεθεί θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2019, καθώς η μείωση της οροφής των δαπανών που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα. Για το 2020, όμως, όλα είναι ανοιχτά και δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στη συνέντευξή του στην «Κ» της περασμένης Κυριακής ήταν φειδωλός, αναφέροντας ως μόνο σίγουρο μέτρο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, ενώ για τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος, μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και μείωση ΦΠΑ) είπε ότι θα εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr