Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Αγκελα Μέρκελ τον περασμένο μήνα στο Βερολίνο. Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο για το προσφυγικό.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Aπό τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, με τη μορφή ακραίων καιρικών φαινομένων, και το οικονομικό μέλλον της χώρας, το οποίο θα κριθεί και από την ικανότητά της να προστατεύσει το φυσικό της περιβάλλον, άρχισε τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στην Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να στείλει το μήνυμα ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής είναι πρόβλημα που δεν μπορεί να μετατίθεται στις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπιστεί «εδώ και τώρα». Ταυτόχρονα, προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να συγκαλέσει υψηλή διάσκεψη στην Αθήνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς εντός του 2020.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέλυσε στην ομιλία του τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και την έμφαση σε ένα μοντέλο πράσινης οικονομίας, εξέπεμψε το μήνυμα ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κεντρική συνιστώσα των κυβερνητικών του πολιτικών. «Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της Ε.Ε. που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μέχρι το τέλος του χρόνου νέα «φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα» και ότι στόχος του είναι να έχουν κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και να έχουν απαγορευθεί τα πλαστικά μιας χρήσης σε όλη τη χώρα από το 2021. Αναλύοντας την ελληνική πρόταση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την πρόθεσή του να φιλοξενήσει σύνοδο υψηλού επιπέδου στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Αυτή είναι μόνο μία πτυχή της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, καθώς το πρόγραμμα είναι πλούσιο σε διμερείς επαφές, στις οποίες ξεχωρίζει η σημερινή συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ και η αυριανή με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ, όπως έγραψε η «Κ» της Κυριακής, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση ή άλλου τύπου επαφή με την Αγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό, καθώς οι αυξημένες ροές προς την Ελλάδα έχουν προκαλέσει προβληματισμό και στο Βερολίνο – αυτό διαφάνηκε και από τις επίσημες τοποθετήσεις της κ. Μέρκελ ενώπιον του κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία στο τέλος Αυγούστου. Στην πρώτη του συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να εμβαθύνει στην επόμενη φάση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, που, άλλωστε, θα λάβει σάρκα και οστά με την επικείμενη επίσκεψη (6-7 Οκτωβρίου) του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα.
Κρίσιμο είναι και το αυριανό ραντεβού του με τον Ταγίπ Ερντογάν, σε μια περίοδο που οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα νησιά έχουν προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση, ενώ η ελληνοτουρκική εξίσωση περιπλέκεται από τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.
Επαφές με επενδυτές
Σημαντική πτυχή της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη θα έχουν και οι επαφές με επενδυτικούς οίκους και επενδυτές και το λόμπινγκ για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση της Goldman Sachs, παρουσία επενδυτών, καθώς και σε γεύμα που οργανώνει με Αμερικανούς επενδυτές ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος, ενώ θα μετάσχει στo Global Business Forum του Bloomberg.
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post