Μη επανδρωμένο πλοίο θα κάνει το ιστορικό ταξίδι του πλοίου «Μεϊφλάουερ»
ibm.com
Ένα πλήρως αυτόνομο πλοίο που θα κάνει το ιστορικό ταξίδι του «Μεϊφλάουερ» κατασκευάζει ομάδα που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, με βοήθεια από την ΙΒΜ.
Όπως αναφέρει το BBC, το Mayflower Autonomous Ship, ή MAS, θα φύγει από το Πλύμουθ στη Μ. Βρετανία τον Σεπτέμβριο του 2020, στην 400ή επέτειο του ταξιδιού του πλοίου που μετέφερε Ευρωπαίους αποίκους στην Αμερική το 1620. Η ΙΒΜ συμμετέχει παρέχοντας συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για το πλοίο, που θα αποφασίζει μόνο του για την πορεία και την αποφυγή συγκρούσεων- ενώ θα μπορεί να προβαίνει και δορυφορικές τηλεφωνικές κλήσεις πίσω στη βάση εάν κριθεί απαραίτητο.
Το σκάφος διαθέτει τεχνολογίες LIDAR, ραντάρ και GPS, είναι εξοπλισμένο με κάμερες και χρησιμοποιεί δορυφόρους προκειμένου να λαμβάνει μόνο του τις σωστές αποφάσεις. Ήδη έχουν συλλεγεί δεδομένα για εκατοντάδες σκάφη προκειμένου να «εκπαιδευτούν» οι machine learning αλγόριθμοί του.
Πριν από 400 χρόνια, στις 6 Σεπτεμβρίου 1620, το «Μεϊφλάουερ» σάλπαρε από το Πλύμουθ για τη Μασαχουσέτη με 102 επιβάτες και περίπου 30 μέλη πληρώματος. Το ταξίδι κράτησε πάνω από δύο μήνες, με το σκάφος να φτάνει στη Μασαχουσέτη στις 21 Δεκεμβρίου 1620. Οι επιβάτες, κυρίως Πουριτανοί, έμειναν στην ιστορία ως «προσκυνητές» (pilgrims).
Το MAS θα επαναλάβει το ταξίδι αυτό, αλλά χωρίς ανθρώπους και σε πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, καθώς αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες. Το σκάφος κατασκευάζει η ProMare- μη κερδοσκοπική οργάνωση θαλασσίων ερευνών- με τη βοήθεια της IBM. Πρόκειται για ένα τριμαράν με πολύ μακρύ και λεπτό κύριο κύτος, σχεδιασμένο για βέλτιστη δυνατή προώθηση. Τα δύο μικρότερα κύτη έχουν σκοπό τη σταθεροποίηση του σκάφους και παρέχουν τον χώρο για τους ηλιακούς συλλέκτες. Το σκάφος θα λειτουργεί με την ενέργεια του ήλιου και των ανέμων, ωστόσο υπάρχει κινητήρας ντίζελ για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.
Το κύτος κατασκευάζεται στο Γκντανσκ της Πολωνίας και αναμένεται να φτάσει στο Πλύμουθ τον επόμενο Φεβρουάριο. Πέρα από τον συμβολισμό του ταξιδιού, προορίζεται να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες, αλλά και να αποτελέσει πλατφόρμα δοκιμών για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και αλγορίθμους machine learning όσον αφορά στην αποφυγή συγκρούσεων.
Η ομάδα του project θα παρατηρεί την πρόοδό του από κέντρο ελέγχου στο Πλύμουθ και θα αναλάβει τον έλεγχο σε περίπτωση που προκύψει κάποια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr
Use Facebook to Comment on this Post