ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εν μέσω έντονων διαφωνιών αποφάσισε, χθες, το υπουργικό συμβούλιο την επιλογή δύο ανώτατων δικαστικών, που κατείχαν θέσεις αντιπροέδρων στο ανώτατο δικαστήριο ώς τώρα, ως νέα ηγεσία στον Αρειο Πάγο, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Οι κυριότερες διαφωνίες εντοπίστηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος μάλιστα με το πέρας της συνεδρίασης ανακοίνωσε ουσιαστικά την αποχώρησή του από την πολιτική, λέγοντας πως δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος με τον τελευταίο φέρονται να κινήθηκαν και τουλάχιστον δύο ακόμη υπουργοί.
Οι ενστάσεις εστίαζαν σε δύο άξονες: πρώτον, στον χρόνο που γίνονται οι αλλαγές, καθώς βρισκόμαστε ουσιαστικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου και μπορεί να δοθεί η εντύπωση μεθόδευσης λίγο πριν από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεύτερον, οι ενστάσεις αφορούσαν τα πρόσωπα. Η πρόσφατη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είχε προκρίνει για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τους Χαράλαμπο Βουρλιώτη, Διονυσία Μπιτζούνη και Ειρήνη Καλού, με τον κ. Βουρλιώτη να συγκεντρώνει 15 ψήφους, έναντι 9 των κ. Δ. Μπιτζούνη και Ε. Καλού. Η πλειοψηφία που είχε συγκεντρώσει ο κ. Βουρλιώτης ετέθη στο τραπέζι του υπουργικού. Παράλληλα, έντονοι προβληματισμοί υπήρξαν και από την πλευρά του κ. Δραγασάκη, όσον αφορά κυρίως το κομμάτι της διαχείρισης, ώστε να μη γυρίσει επικοινωνιακά μπούμερανγκ στην ήδη στριμωγμένη εκλογικά κυβερνητική πλειοψηφία. Κατά πληροφορίες, ενστάσεις εξέφρασε και ο κ. Βίτσας.
Ο πρωθυπουργός νωρίτερα κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο επιτέθηκε σφοδρά στη Ν.Δ., λέγοντας πως «για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η πρωτοβουλία πάρθηκε «προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης», καταλήγοντας πως «ήλπιζα ότι η Ν.Δ. υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δεν θα έκανε αυτή την επιλογή». Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «βαριές πολιτικές σκοπιμότητες», καθώς «είναι ηλίου φαεινότερον ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού», επιβεβαιώνοντας πως «ονειρεύεται την επάνοδο στη διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».
Από την πλευρά της, η Ν.Δ. χαρακτηρίζει «αντισυνταγματικό» τον διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «θεσμικά παράνομη ενέργεια», όπως ήδη είχε προαναγγείλει μέσω της απαντητικής επιστολής του αρμόδιου τομεάρχη Νίκου Παναγιωτόπουλου στον υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι «έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του». Στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς κάνει λόγο για «θεσμικά πρωτοφανή απόφαση», η οποία μάλιστα εμπλέκει με τρόπο «απαράδεκτο» και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που καλείται να αποφασίσει, όπως επισημαίνει η Ν.Δ, «αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας». Λίγη ώρα αργότερα εξεδόθη απάντηση από το Μαξίμου. «Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις», τονίζεται.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr