μια σχέση αγάπης για μερικούς είναι ενοχλητική γιατί, κατά τη γνώμη τους, δηλώνει έλλειψη αγάπης. Για άλλους πιο ώριμους και ασφαλείς είναι ενοχλητική, εκφοβιστική, προσβλητική και εξαγριώνει τον αποδέκτη, γιατί η ζήλια του συντρόφου εκφράζει κτητικότητα και καταπίεση της προσωπικής ελευθερίας.
Γράφει η ψυχολόγος Λιάνα Καλλιέρου στο σύγγραμμα “Ανδρας ο αγαπημένος άγνωστος” (εκδόσεις Πατάκη)
Η ζήλια σε φυσιολογικά μέτριο βαθμό είναι ένα σχετικά απαραίτητο συναίσθημα και όταν συμβαίνει σε μια συναισθηματική υγιή σχέση δένει το ζευγάρι περισσότερο. Εκφράζεται, δε, σαν προσπάθεια επανόρθωσης όταν ένας από τους συντρόφους αισθάνεται ότι ο δεσμός του με τον άλλον χαλαρώνει ή κινδυνεύει. Αν όμως η ζήλια εκφράζεται με θυμό και διάθεση τιμωρίας του άλλου, θα δημιουργήσει αποξένωση και όχι οικειότητα.
Ο άνδρας που πιστεύει ότι η υπερβολική ζήλια ή η ψυχρή βία είναι το μόνο μέσο για να προστατεύσει την ανασφάλειά του, δεν θα μπορέσει να κρατήσει καμία συναισθηματική σχέση στη ζωή του.
Λίγα δείγματα ζήλιας μπορεί να κάνουν τη σχέση πιο δυνατή και να την προφυλάξουν από παρεκκλίσεις.
Η ζήλια περιέχει ένα στοιχείο εξάρτησης και φόβου εγκατάλειψης. Είναι αντίστοιχο με το φόβο της εγκατάλειψης από τον γονιό, που όλα τα μικρά παιδιά βιώνουν. Αν οι ενήλικοι βιώνουν μια τέτοια απειλή στο γάμο τους θα αντιδράσουν με έντονη ζήλια.
Ο υπερβολικός έλεγχος μέσα από τη ζήλια γίνεται επικίνδυνος και συχνά υποδηλώνει ψυχολογικές νευρώσεις. Αν ένας από τους συντρόφους είναι άπιστος και ανειλικρινής, μια έξαρση ζήλιας είναι απόλυτα φυσιολογική, ενώ μια ήρεμη αποδοχή θα σήμαινε απομάκρυνση από τη σχέση.
Κανένα άτομο δεν μπορεί να είναι αρκετά σίγουρο ότι δεν θα μολυνθεί κάποια στιγμή από τον ιό της ζήλιας.
Μερικά άτομα επιζητούν επιβεβαίωση μέσα από την καλλιέργεια της ζήλιας και το αίσθημα ότι αγαπιούνται. Τα πιο έντονα ζηλιάρικα άτομα είναι αυτοί που έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις και προσπαθούν να προβάλουν στον άλλο σύντροφο μομφές για να προφυλάξουν τον εαυτό τους από τις δικές τους ενοχές.Υπάρχουν περιπτώσεις ζήλιας που οδηγούν σε νευρώσεις και που εμφανίζονται εξαιτίας μιας ανταγωνιστικής σχέσης και φθόνου.