Διττός «βλαστικός» ρόλος
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας ανακάλυψαν πρόσφατα μοναδικά στο είδος τους βλαστικά κύτταρα στα νύχια ποντικιών τα οποία …διαδραματίζουν δύο ρόλους – συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νυχιών αλλά βοηθούν και στην «επιδιόρθωσή» τους όταν αυτά καταστρέφονται ή τραυματίζονται.
Οι ειδικοί που βρίσκονται πίσω από την ανακάλυψη θεωρούν ότι αυτά τα βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν με την κατάλληλη παρέμβαση να μετατραπούν σε ιστούς για άλλα μέρη του σώματος, βοηθώντας κάποια ημέρα στην αναγέννηση οργάνων ή και άκρων.
Τα βλαστικά κύτταρα εντοπίστηκαν από τους αμερικανούς ειδικούς μέσω της χρώσης των κυττάρων των νυχιών ποντικιών (οι διαφορετικές χρωστικές χρησιμοποιήθηκαν ως «ταμπέλες» για τα διαφορετικά είδη κυττάρων των νυχιών).
Η… χρωματιστή μελέτη
Οπως προέκυψε, πολλά από τα κύτταρα διαιρούνταν συνεχώς κάνοντας τις χρωστικές να… ξεθωριάζουν κατά τη διαδικασία. Ωστόσο, υπήρχαν λίγα κύτταρα στον μαλακό ιστό που ήταν προσδεδεμένος στη βάση του νυχιού, τα οποία παρέμεναν έντονα σε χρώμα είτε επειδή δεν διαιρούνταν είτε επειδή διαιρούνταν με πολύ αργούς ρυθμούς.
Αν ένα νύχι τραυματιστεί ή χαθεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται οστική μορφογενετική πρωτεΐνη (ΒΜΡ) στέλνει σήμα στα βλαστικά κύτταρα να αφιερώσουν τη λειτουργία τους αποκλειστικώς στην αποκατάσταση του νυχιού.
Προς αποκατάσταση ακρωτηριασμένων άκρων
Οι ερευνητές μελετούν τώρα αν κάποια άλλα σήματα ή περιβαλλοντικοί παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν αυτά τα βλαστικά κύτταρα των νυχιών στο να μετατραπούν σε άλλους τύπους ιστού. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκατάσταση ανωμαλιών στα νύχια και στα δάχτυλα, ακόμη και στην αποκατάσταση σοβαρών τραυματισμών του δέρματος ή ακρωτηριασμένων άκρων.
Ο επικεφαλής της μελέτης Κρζιστόφ Κομπιελάκ περιέγραψε τα ευρήματα ως«αναπάντεχα». Όπως υποστήριξε, ο διττός χαρακτήρας των βλαστικών κυττάρων που εντοπίστηκαν στα νύχια είναι μοναδικός σε σύγκριση με άλλα βλαστικά κύτταρα του δέρματος, όπως αυτά των θυλάκων των τριχών ή των ιδρωτοποιών αδένων.