xOrisOria News

«Μπρα ντε φερ» Βερολίνου – ΔΝΤ για το χρέος και στο βάθος προληπτική πιστωτική γραμμή

Στην τελική ευθεία μπαίνει η συζήτηση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά και την τεχνική συμφωνία για τη δ' αξιολόγηση. Και μπορεί ο χρόνος να πιέζει αφού το ΔΝΤ ζητά άμεσα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο
το Βερολίνο συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, πιέζοντας εμμέσως για προληπτική πιστωτική γραμμή.
Τα πιθανότερα σενάρια είναι τρία:
Το πρώτο και θετικό για την Ελλάδα, είναι να επέλθει συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με δραστικές αποφάσεις για απομείωση του χρέους. Άλλωστε τόσα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που ζητά το Ταμείο έχουν ήδη αποφασιστεί και νομοθετηθεί.
Το δεύτερο να μείνει οριστικά εκτός προγράμματος το Ταμείο, όπου εκεί τα μηνύματα είναι αμφίσημα. Oρισμένα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι η εξέλιξη αυτή θα ματαίωνε τις επικείμενες μειώσεις στις συντάξεις από την 1/1/2019 και τη μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2020. Ωστόσο δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, γιατί θα υπήρχαν μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις. Καταρχήν, η Ελλάδα θα έχανε ένα σημαντικό σύμμαχο για την πολυπόθητη διευθέτηση του χρέους. Επιπλέον, ένα σημαντικό ζήτημα είναι πως θα αντιδράσουν οι αγορές, αφού η μη ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου συνεπάγεται πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ήδη μετά το τελεσίγραφο του Ταμείου περί αποφάσεων πριν το Eurogroup, τα ελληνικά ομόλογα δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για μετάθεση της συμφωνίας ΔΝΤ-Ευρωπαίων για το χρέος, όπου το Ταμείο θα έδινε την έκθεση βιωσιμότητας, χωρίς όμως να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Αρκετοί επενδυτές κάνουν λόγο για εσκεμμένη καθυστέρηση από το Βερολίνο στη λήψη αποφάσεων, με στόχο η Ελλάδα να πιεστεί και να οδηγηθεί στην προληπτική πιστωτική γραμμή, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα δεν θα ήταν διασφαλισμένη ακόμη και εάν το περίφημο "μαξιλαράκι" – αποθεματικό του Τσακαλώτου ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ.
Τις προθέσεις της Γερμανίας δείχνει και η δήλωση του εκπροσώπου της στο υπουργείο Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ. «Το θέμα του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup. Πέρα από αυτό δεν υπάρχουν νεότερα». Αυτή ήταν απάντησή του, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να εξευρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες για το χρέος και να συμμετάσχετι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα σε επίπεδο χρηματοδότησης.
Ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παροχής προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά το τέλος του προγράμματος, ο κ. Κόλμπεργκ απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας πως «το θέμα τώρα είναι η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία είναι σε εξέλιξη και όλα τα περαιτέρω βήματα θα πρέπει να αποφασιστούν στον κατάλληλο χρόνο».
Μπορεί χθες να έκλεισε η δ' αξιολόγηση, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσακαλώτος, και όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να εξέφραζαν την ικανοποίησή τους, ωστόσο κανείς δεν έκανε λόγο για το τι μέλλει γενέσθαι με τη διευθέτηση του χρέους, για την οποία έχουν δεσμευτεί. Labels Άρθρα, Οικονομικά Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Πηγή – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post