Νέα τεχνολογία «ζωντανεύει» το χαρτί
carnegie Mellon University
Τη συγκεκριμένη τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του Human-Computer Interaction Institute του Carnegie Mellon University. Ένα λεπτό στρώμα αγώγιμου θερμοπλαστικού, που περνιέται στο απλό χαρτί με έναν φθηνό 3D εκτυπωτή- ή απλά βάφεται πάνω του με το χέρι- λειτουργεί ως χαμηλού κόστους ενεργοποιητής, που μπορεί να επιφέρει αναστρέψιμες μεταβολές. Όταν εφαρμόζεται ηλεκτρικό ρεύμα, το θερμοπλαστικό θερμαίνεται και διαστέλλεται, κάνοντας το χαρτί κάμπτεται ή να διπλώνει- ότ
Δείτε ακόμα
- Kowsar: Παρουσίαση νέου μαχητικού, εγχώριας παραγωγής, από το Ιράν 22/08 18:07
- Εξάρθρωση «εκστρατειών προπαγάνδας» από Ιράν και Ρωσία σε Facebook και Twitter 22/08 18:55
Ένα από τα αρχαιότερα, πιο πολύπλευρα και φθηνά υλικά που υπάρχουν στον κόσμο – το χαρτί- «ζωντανεύει» χάρη σε μια νέα τεχνολογία, που του επιτρέπει να διπλώνεται και να ξεδιπλώνεται μόνο του.
Τη συγκεκριμένη τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του Human-Computer Interaction Institute του Carnegie Mellon University. Ένα λεπτό στρώμα αγώγιμου θερμοπλαστικού, που περνιέται στο απλό χαρτί με έναν φθηνό 3D εκτυπωτή- ή απλά βάφεται πάνω του με το χέρι- λειτουργεί ως χαμηλού κόστους ενεργοποιητής, που μπορεί να επιφέρει αναστρέψιμες μεταβολές. Όταν εφαρμόζεται ηλεκτρικό ρεύμα, το θερμοπλαστικό θερμαίνεται και διαστέλλεται, κάνοντας το χαρτί κάμπτεται ή να διπλώνει- όταν το ρεύμα κόβεται, το χαρτί επιστρέφει στο κανονικό του σχήμα.
«Επανεφευρίσκουμε αυτό το πραγματικά παλιό υλικό» είπε η Λινίνγκ Γιάο, επίκουρη καθηγήτρια στο HCII και διευθύντρια του Morphing Matter Lab, που ανέπτυξε με την ομάδα της τη συγκεκριμένη μέθοδο. «Η ενεργοποίηση αυτή πραγματικά μετατρέπει το χαρτί σε ένα άλλο μέσο, ένα που έχει τόσο καλλιτεχνικές όσο και πρακτικές χρήσεις».
«Τα περισσότερα ρομπότ- ακόμα και αυτά που είναι φτιαγμένα από χαρτί- απαιτούν ένα εξωτερικό μοτέρ» είπε ο Γκουανιούν Γουάνγκ, μεταδιδακτορικός ερευνητής και μέλος της CMU Manufacturing Futures Initiative. «Τα δικά μας όχι, κάτι που δημιουργεί νέες ευκαιρίες, όχι μόνο για τη ρομποτική, αλλά και για τη διαδραστική τέχνη, την ψυχαγωγία και εφαρμογές στο σπίτι».
Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, η δημιουργία ενός τέτοιου ερευνητή είναι σχετικά απλή υπόθεση, καθώς απαιτείται το φτηνότερο είδος 3D εκτυπωτή- ένας εκτυπωτήςFDM. Επίσης, το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ευρέως διαθέσιμο στο εμπόριο.
Σύμφωνα με τη Γιάο, οι ερευνητές εξελίσσουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη μέθοδο, αλλάζοντας την ταχύτητα εκτύπωσης ή κάνοντας άλλες αλλαγές, προκειμένου να επιτύχουν διαφορετικά είδη διπλώματος, κάμψης, κ.α. Επίσης, έχουν αναπτύξει μεθόδους για την εκτύπωση αισθητήρων αφής, αισθητήρων που ανιχνεύουν την κίνηση των δακτύλων πάνω στο χαρτί και ανιχνευτών κυρτής γωνίας, για τον έλεγχο των ενεργοποιητών.
Ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα: Η όλη διαδικασία είναι αργή, και η Γιάο με την ομάδα της ελπίζουν να το βελτιώσουν αυτό με καλύτερα υλικά- χαρτιά που είναι καλύτεροι αγωγοί κ.α. Σημειώνεται πως η ίδια τεχνική που χρησιμοποιείται στο χαρτί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης σε πλαστικά και υφάσματα.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr
Use Facebook to Comment on this Post