Ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα και στο εξωτερικό, τόνισε ακόμη πως «όλες οι επιλογές θα είναι βάσει σχεδίου και όχι στον αέρα» και η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει «κινήσεις εντυπωσιασμού».
«Στρατηγική» επιλογή του χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την εξάντληση της τετραετίας και τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι στρατηγική επιλογή η εξάντληση της τετραετίας», λέγοντας, ωστόσο, πως πράγματι «δέχομαι εισηγήσεις για εκλογές», καθώς «πολλοί θεωρούν ότι είναι καιρός να δρέψει τους καρπούς της καλής πορείας η κυβέρνηση». Ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, επέμεινε πως αυτές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα, καθώς εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει ένα «βουβό κύμα», όπως το χαρακτήρισε, που «κρίνει τις εκλογές». Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις ευρωεκλογές, ενώ στην περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, έφερε ως παράδειγμα την περίοδο του 2000, όπου η Ν.Δ. ήταν νικήτρια στις ευρωκάλπες, αλλά έχασε λίγο μετά τις εθνικές εκλογές.
«Δεν θα είναι αντίδωρο»
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός άφηνε ανοικτό το θέμα των παροχών. Αρνούμενος πως αυτές, αν γίνουν, θα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, υπογράμμισε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. «Δεν θα είναι αντίδωρο, αλλά μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης γιατί πηγαίνουμε καλύτερα ως οικονομία», είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας το ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο: «Μετά τις γιορτές θα συναντήσω τον αρμόδιο υπουργό και θα δούμε τι μπορούμε να δώσουμε». Ο πρωθυπουργός, θέλοντας πάντως να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα και στο εξωτερικό, τόνισε ακόμα πως «όλες οι επιλογές θα είναι βάσει σχεδίου και «όχι στον αέρα» και η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει «κινήσεις εντυπωσιασμού».
Συνολικά ο πρωθυπουργός καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης έπαιξε έντονα το χαρτί της «σταθερότητας» και της επιστροφής στην «ομαλότητα», την οποία επικαλέστηκε σε πολλές απαντήσεις του. Αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα για εκλογές στο τέλος της συνταγματικής θητείας, αυτό επικαλέστηκε και ως δίλημμα ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών. «Βασικό δίλημμα θα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει την ομαλή πορεία μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο ή θα γυρίσει πίσω σε μία εποχή ελλειμμάτων και λεηλασίας του δημοσίου πλούτου», ήταν η ακριβής αναφορά του.
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο αφορολόγητο. Συγκεκριμένα είπε πως «το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», φέρνοντας ως παράδειγμα τη μη περικοπή των συντάξεων. Το αφορολόγητο, ωστόσο, προβλέπεται να μειωθεί από 1/1/2020, κάτι που σημαίνει πως ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να το χρησιμοποιήσει ως προεκλογική υπόσχεση. Στην ερώτηση, άλλωστε, αν σκέφτεται νομοθέτηση της μη μείωσης του αφορολογήτου, απέφυγε να απαντήσει, αρκούμενος στο «είναι μία σκέψη». Την ίδια ώρα κάλυπτε την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπακώστα, λέγοντας πως δεν άκουσε ακριβώς τις δηλώσεις της. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως στα Εξάρχεια «υπάρχει πρόβλημα» και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε πως ήταν μία ιστορική ευκαιρία εθνικής σημασίας και πατριωτικής αξίας που «αναβαθμίζει τη χώρα» και ως εκ τούτου «δεν θα την αρνιόμουν στο όνομα του πολιτικού κόστους». Παραδέχθηκε, πάντως, εμμέσως πλην σαφώς, πως οι Πρέσπες χρησίμευσαν στον ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικά, καθώς όπως είπε μετά τη συμφωνία «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία μεγάλη ευκαιρία να συγκροτήσει τον προοδευτικό πόλο». Οσον αφορά τις υποθέσεις Νοvartis και Πετσίτη, η γραμμή του πρωθυπουργού ήταν «σκάνδαλα εναντίον πετσιτολογίας». Συγκεκριμένα σημείωσε πως για κάθε πραγματικό σκάνδαλο υπάρχει η «πετσιτολογία».
Ερωτηθείς αν φτιάχνει ένα νέο κόμμα, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, το αρνήθηκε, λέγοντας όμως πως «ενδυναμώνουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ», μιλώντας για «Αριστερά του 21ου αιώνα».
Η Πειραιώς λίγο μετά τη συνέντευξη χαρακτήρισε «σκιά της σκιάς του» την εμφάνιση του πρωθυπουργού. «Από τη θλιβερή του συνέντευξη θα μείνει ότι δεν είχε καν το θάρρος να απαντήσει αν στηρίζει τον Νίκο Παππά, παριστάνοντας ότι δεν άκουσε για τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που αποδεδειγμένα εισέπραττε ο συνεργάτης τους, Μανώλης Πετσίτης».
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr