Πριν από μερικές ημέρες επιστήμονες εντόπισαν στην Αργεντινή τα απολιθώματα ενός από τα μεγαλύτερα πλάσματα που έζησαν ποτέ στη Γη.
«Είναι μακράν το καλύτερο παράδειγμα που έχουμε, του πιο γιγαντιαίου πλάσματος που περπάτησε ποτέ στον πλανήτη» ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ο παλαιοντολόγος Dr. Kenneth Lacovara από το τμήμα Τεχνών και Επιστημών του πανεπιστημίου Drexel, ο οποίος ανακάλυψε το σκελετό. «Το σώμα του έχει το μέγεθος ενός σπιτιού, το βάρος μιας ομάδας ελεφάντων και μια τεράστια ουρά. Ο Dreadnoughtus schrani πρέπει να ήταν ατρόμητος».
Μετά την Αργεντινή, σειρά είχε η Αφρική και πιο συγκεκριμένα, η Τανζανία.
Εκεί, μια ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός νέου είδους τιτανόσαυρου (titanosaur).
Το τεράστιο φυτοφάγο ζώο, που ονομάζεται Rukwatitan bisepultus, εκτιμάται ότι ζύγιζε όσο αρκετοί ελέφαντες και το μήκος του πρέπει να έφτανε τα 9 μέτρα, από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Μόνο τα μπροστινά του πόδια ήταν κάτι παραπάνω από 2 μέτρα.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Οχάιο εντόπισαν τα απολιθωμένα υπολείμματα του γιγαντιαίου δεινόσαυρου σε ένα βράχο στη νοτιοανατολική Τανζανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post, οι επιστήμονες έφεραν στο φως σπονδύλους, πλευρά, άκρα και οστά της πυέλου και ύστερα από λεπτομερείς συγκρίσεις και αξονικές τομογραφίες των απολιθωμένων οστών, μπόρεσαν να καθορίσουν ότι ανήκαν σε ένα προηγουμένως άγνωστο είδος τιτανόσαυρου.
Στην Αφρική έχουν ανακαλυφθεί μόλις τέσσερις σκελετοί τιτανόσαυρων, ενώ στη Νότια Αμερική έχουν βρεθεί πάνω από 30.
«Το εύρημα αυτό είναι σπάνιο για την Αφρική και θα μας βοηθήσει να λύσουμε μερικά ερωτήματα γύρω από τη διανομή και τα τοπικά χαρακτηριστικά αυτού που αργότερα θα γινόταν ένα από τα μεγαλύτερα, γνωστά χερσαία ζώα» δήλωσε ο Paul Filmer από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.
«Τα είδη τιτανόσαυρων αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των γνωστών σαυρόποδων της Κρητιδικής περιόδου. Έχουν εντοπιστεί σε κάθε ήπειρο, όμως η Αφρική μέχρι τώρα είχε “βγάλει” μόνο τέσσερις» ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση που εξέδωσε.
Το συγκεκριμένο είδος κατά πάσα πιθανότητα έζησε στην περιοχή πριν από περίπου 100 εκατ. χρόνια.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Journal of Vertebrate Paleontology.