Σκοπός του αγωγού EastMed είναι η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω περιοχών που υπάγονται στη δικαιοδοσία Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας. Ηδη, το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο για την εξαγωγή φυσικού αερίου από κοιτάσματα όπως το «Λεβιάθαν», όπου βρίσκεται η εικονιζόμενη πλατφόρμα. Marc Israel Sellem/Pool via AP
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Περίοδος εντατικών διπλωματικών εξελίξεων ακολουθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες για την Αθήνα, με αποκορύφωμα την ουσιαστικά στενότερη σύνδεση της Γαλλίας με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στις αρχές του νέου έτους (πιθανότατα στις 4 Ιανουαρίου) θα πραγματοποιηθεί η τριμερής σύνοδος σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στο Κάιρο, σε σχήμα 3+1 με τη συμμετοχή της Γαλλίας. Υπενθυμίζεται ότι τον ρόλο του «+1» διαδραματίζουν και οι ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ. Σε γενικές γραμμές, η πολιτική ταύτιση των κυβερνήσεων του Εμανουέλ Μακρόν με εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε πολλαπλά επίπεδα, έχει παραγάγει αλληλοκατανοήσεις, ιδιαιτέρως στο σκέλος της ανάγκης για προώθηση μιας πιο ενεργού εξωτερικής πολιτικής και κοινής άμυνας της Ε.Ε. Μάλιστα, κατά πληροφορίες ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί τις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο. Προς το παρόν το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υφίσταται, γι’ αυτό τον λόγο και η Γαλλία εμφανίζεται πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα. Εντός του Ιανουαρίου αναμένονται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ακόμη πιο ισχυρές ενδείξεις για τη στενότερη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Εως τότε θα έχει μεσολαβήσει και η υπογραφή για την κατασκευή του αγωγού East Med στην Αθήνα, από Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ. Αναμένεται να φανεί πότε και, κυρίως, με ποιον τρόπο θα ενταχθεί και η Ιταλία στο σχέδιο για έναν μελλοντικό αγωγό, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς τη Δυτική Ευρώπη. Κρίσιμες για τις ισορροπίες στην περιοχή κρίνονται δύο συναντήσεις και μια ευρύτερη διαδικασία. Πρώτη είναι η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον και δεύτερη εκείνη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ευρύτερη διαδικασία είναι εκείνη του Βερολίνου στην οποία, έως τώρα, συμμετέχουν η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Τουρκία, καθώς, επίσης, ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ε.Ε. και η Αφρικανική Ενωση. Στην περίοδο μετά το σύμφωνο με την Τρίπολη, η Αγκυρα επιχειρεί να διευρύνει το σχήμα, με την ένταξη του Κατάρ και της Αλγερίας, προσπαθώντας συγχρόνως να κρατήσει την Αθήνα μακριά. Ταυτόχρονα, η Αθήνα προσπαθεί να προχωρήσει όσο γίνεται ταχύτερα τις επαφές με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Οι επαφές με την Ιταλία θα γίνουν σε τεχνικό επίπεδο στις 30 Δεκεμβρίου, ενώ ο σχετικός γύρος διαβουλεύσεων με την Αίγυπτο θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο με το νέο έτος.
Επαφές Δένδια
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τους πρέσβεις του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι και της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ, ώστε να τους ενημερώσει για την κατάσταση στην περιοχή, μετά και τις επαφές που είχε σε Βεγγάζη, Κάιρο και Λάρνακα, κατά την ταχύτατη περιοδεία του στην Ανατολική Μεσόγειο προχθές, την Κυριακή. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαφτάρ στη Βεγγάζη, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο και με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λάρνακα. Η επίσκεψη-αστραπή του κ. Δένδια στη Βεγγάζη καταγγέλθηκε από την κυβέρνηση στην Τρίπολη. Μιλώντας για την περιοδεία του, ο κ. Δένδιας επισήμανε χθες (One TV) ότι «ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού θεωρεί, όπως κι εμείς, ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες και ανύπαρκτες. Αλλά νομίζω αυτό είναι απολύτως σαφές πως είναι το καλύτερο που μπορούσαμε να επιδιώξουμε ως δήλωση. Είναι μια δήλωση που δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδος, είναι προς το συμφέρον και της Λιβύης, του λιβυκού λαού και της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή». Αναφερόμενος στο αν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για προσφυγή στη Χάγη, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επισήμανε (ΣΚΑΪ) ότι «είμαστε αρκετά μακριά από το να φθάσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό που προέχει σήμερα είναι να σταματήσει αυτές τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες η Τουρκία και να προχωρήσουμε, όσο το δυνατόν πιο ήπια, σε έναν κοινώς αποδεκτό οδικό χάρτη εξομάλυνσης. Και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό».
Μιράζ 2000-5
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος εναέριας επιτήρησης της Βόρειας Μακεδονίας από την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), στο πλαίσιο της συνεργασίας Αθήνας και Σκοπίων με σκοπό τη σταδιακή προσαρμογή της χώρας στα νατοϊκά πρότυπα. Χθες, δύο F-16 από την 337 μοίρα στη Λάρισα έκαναν την πρώτη επίσημη πτήση τους πάνω από τη χώρα, καλύπτοντας όλο το φάσμα του FIR Σκοπίων. Το ζεύγος των μαχητικών έκανε δοκιμές στον αέρα, επικοινωνία, ενώ προσέγγισε σε χαμηλή πτήση και το αεροδρόμιο του Μοναστηρίου (Μπίτολα). Παράλληλα στην Αθήνα, έπειτα από αρκετά χρόνια, άνοιξε ο δρόμος για την «Εν Συνεχεία Υποστήριξη» (FOS) των μαχητικών Μιράζ 2000-5, μετά την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών με τις γαλλικές εταιρείες Dassault Aviation, Thales DMS France και Safran Aircraft Engines. Η απόφαση για υποστήριξη των Μιράζ 2000-5 έρχεται μετά την ψήφιση της σχετικής νομολογίας από τη Βουλή και δίνει απαντήσεις σε ένα ζήτημα για το οποίο η Π.Α. προσπαθούσε να βρει λύσεις για πολλά χρόνια. Τα Μιράζ 2000-5 αποτελούν αεροσκάφος που παρέχει συγκριτικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο και για αρκετά χρόνια η υποστήριξή του έμενε πίσω, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας αλλά και της δυσκολίας υλοποίησης επιμέρους συμφωνιών με τις εταιρείες που, τελικά, ανέλαβαν το έργο. H Π.Α. διαθέτει συνολικά 44 Μιράζ 2000, εκ των οποίων 24 Μιράζ 2000-5 και 20 παλαιότερα Μιράζ BGM/EGM.
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post