Μπούμερανγκ επιστρέφει στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που σύρθηκε για ακόμη μία φορά πίσω από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Οι «νάρκες» σκάνε η μία μετά την άλλη εντός και εκτός Κοινοβουλίου και «ακρωτηριάζουν» το στόχο περί «συμπαγούς» κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα έδινε αέρα και επικοινωνιακά πατήματα στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο για τη συνέχεια (ποια συνέχεια δηλαδή, αφού η κυβέρνηση μετράει μέρες).
Οι δύο τους κατέληξαν στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις των βουλευτών τους που σήκωναν μπαϊράκι και ζητούσαν πρόωρες εκλογές βλέποντας τη συντριβή αλλά και γιατί, προφανώς, είδαν τη διαδικασία ως μία ευκαιρία να προβάλουν το δήθεν επιχείρημα εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.
Ατύχησαν τραγικά. Ούτε το ένα τους βγήκε ούτε το άλλο με την τελική «μάχη» να δίδεται πάντως σήμερα στη Βουλή, όπου και προμηνύεται σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με πιθανόν νέες αποκαλύψεις στον τομέα της… σκανδαλολογίας.
Όσον αφορά στο πολιτικό κομμάτι. Η αμφισβήτηση τόσο του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου αντί να κοπάσει οργίασε τις τελευταίες ημέρες.
Η επιλογή Μάκη Βορίδη προκειμένου να «ανοίξει» τη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή ελήφθη από την Κ.Ο. της ΝΔ ως κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου που έχει συνάφεια με την επόμενη ημέρα στο κόμμα, καθώς ο υπουργός Υγείας θεωρείται ένας από τους υποψήφιους διεκδικητές της αρχηγίας του κόμματος.
Με λίγα λόγια η επιλογή αυτή άναψε… φιτιλιές και υπήρξαν προειδοποιητικές βολές από τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ υπάρχει ενεργοποίηση και του «Καραμανλικού» μπλοκ.
Κατόπιν ήρθε η κίνηση των 15 Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών που ζητούν παραίτηση Σαμαρά και Βενιζέλου και κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Κάτι που είχαν υποστηρίξει και στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Δεν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ. Εκεί οι πάντες σχεδόν αμφισβητούν τον Ε. Βενιζέλο και ζητούν να παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος. Η «ανταρσία» ξέσπασε από τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, αλλά στο άρμα ανέβηκαν και άλλοι, όπως οι Μωραίτης, Καρχιμάκης, και Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος πέταξε και τη φοβερή ατάκα πώς «οι συνομιλητές του ΠΑΣΟΚ δεν γεμίζουν ούτε ταξί». Και πράγματι έτσι είναι.
Και εκεί που η κυβέρνηση θέλει να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης για να σταματήσει η εκλογολογία, παρουσιάζει εικόνα «διάλυσης» και στο μεταξύ «σκάει» και η δήλωση Γρηγοράκου περί «προετοιμασίας των κομμάτων για εκλογές».
Μύλος λοιπόν στην κυβέρνηση, με την κριτική που της ασκεί η αντιπολίτευση να κορυφώνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κ. Δραγασάκη έριξε τη «ρουκέτα» περί «φίλων του πρωθυπουργού» που εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Την βαριά αυτή καταγγελία συνέχισε χθες και ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος αναφέροντας μάλιστα και ηχηρά ονόματα επιχειρηματιών που κατά τον ίδιο ευνοούνται από την κυβέρνηση. Ο κ. Νικολόπουλος συνεργάζεται πλέον με τους ΑΝΕΛ και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς βασικός όρος είναι να μην υπάρξει στήριξη στην κυβέρνηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο.
Κι αυτό είναι το ένα μέτωπο. Το άλλο έχει να κάνει με τα μνημόνια, τα οποία οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θέλουν να βγάλουν από πάνω τους, ενώ τα έχουν φορέσει για τα καλά στους Έλληνες πολίτες και φορολογούμενους.
Τα χαστούκια λοιπόν σε βάρος της κυβέρνησης και σε αυτό το μέτωπο έρχονται το ένα μετά το άλλο. Βγαίνει ο Ευρωπαίος τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι και λέει πώς δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αν η Ελλάδα δεν είναι σε μνημόνιο, έρχεται ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο νέος επίτροπος για θέματα οικονομικά και λέει πώς η τρόικα θα μείνει στην Ελλάδα και το κερασάκι στην τούρτα βάζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε μόλις χθες και ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει το παραμύθι ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια, πώς η Ελλάδα θα χρειασθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα ακόμη και να φύγει το ΔΝΤ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς έρχονται νέα μέτρα, καθώς το ΔΝΤ βλέπει για την επόμενη διετία ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 25 δις ευρώ. Από πού θα τα βρει αυτά η κυβέρνηση;
Της «βόμβας» Λαγκάρντ είχε προηγηθεί η έκθεση-αποδόμησης του σχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης πάλι από το ΔΝΤ. Διέψευσε πώς μπορεί να υπάρξει ισοσκελισμένος προυπολογισμός για το 2015, όπως επίσης και ότι το χρέος θα μειωθεί στο 168% του ΑΕΠ, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση (αναφέρει πώς μπορεί να κυμανθεί στο 171%), φορτώνοντας στους Έλληνες επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ φόρους.
Η… ακτινογραφία αυτή των πολιτικών εξελίξεων τα τελευταία 24ωρα δείχνει πώς η απόφαση της κυβέρνησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κάθε άλλο παρά την ωφέλησε. Θα λέγαμε πως επιβεβαίωσε την κάτω βόλτα που έχει πάρει και πιθανόν να επιτείνει την πορεία κατάρρευσης της χωρίς να αποκλείεται να συμβεί ότι συνέβη και το 2011 με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Use Facebook to Comment on this Post