xOrisOria News

Να γιατί κοκκινίζουμε όταν πίνουμε αλκοόλ…

1Όλοι έχουν παρατηρήσει ότι πολλοί είναι οι άνθρωποι που μετά την κατανάλωση αλκοόλ κοκκινίζουν στο πρόσωπο. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που οφείλεται σε μια κληρονομική κατάσταση η οποία σχετίζεται με την ανεπάρκεια ενός ενζύμου που ονομάζεται αλδεϋδική διϋδρογενάση 2 και βρίσκεται παντού μέσα στο σώμα αλλά κυρίως στο συκώτι.

Υπολογίζεται ότι περίπου 540 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ανεπάρκεια σε αυτό το ένζυμο, ύστερα από μετάλλαξη του υπεύθυνου γι’ αυτό γονιδίου. Σχετική έρευνα του εθνικού ιδρύματος για την κατάχρηση οινοπνεύματος στο Ρόκβιλ του Μέρυλαντ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κοκκινίζουν στο πρόσωπο μετά από κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου.
Φαίνεαι να υπάρχουν δύο αντίγραφα κάθε γονιδίου για το ένζυμο αυτό στο ανθρώπινο σώμα, αλλά είναι δυνατό ένα άτομο να έχει μεταλλαγή στο ένα, στα δύο ή σε κανένα αντίγραφο του γονίδιου του ενζύμου αυτού. Οι άνθρωποι λοιπόν με αυτήν την μεταλλαγή και στα δύο αντίγραφα του γονιδίου δεν έχουν καμία ανιχνεύσιμη δραστηριότητα της αλδεϋδικής διϋδρογενάσης 2, και η ένταση που προκαλείται στον οργανισμό τους ως απάντηση στην κατανάλωση οινοπνεύματος είναι τόσο ανυπόφορη που τους οδηγεί σε πλήρη αποχή από το αλκοόλ.

Τα άτομα με μετάλλαξη ενός μόνο αντιγράφου του γονιδίου έχουν περιορισμένη δραστηριότητα του ενζύμου, έτσι και η αντίδραση του οργανισμού τους στο οινόπνευμα είναι λιγότερο επίπονη. Μπορούν επομένως να αναπτύξουν κάποια ανοχή στο οινόπνευμα και ίσως να γίνουν βαριοί πότες. Είναι τα άτομα αυτά που έχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου.

Όμως οι άνθρωποι με έλλειψη της αλδεϋδικής διϋδρογενάσης 2, πρέπει να είναι ενήμεροι για τον αυξημένο κίνδυνο να ασθενήσουν από οισοφαγικό καρκίνο, με μεγαλύτερες πιθανότητες νόσησης λόγω καπνίσματος, συμβουλεύουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι άτομα με μέτρια ή μεγαλύτερη χρήση οινοπνεύματος, πρέπει να υποβάλλονται προληπτικά σε οισοφαγική ενδοσκόπηση για τον εντοπισμό καρκίνου σε αρχικό ακόμα στάδιο.

Use Facebook to Comment on this Post