xOrisOria News

Να μην εξειδικεύεται ο βασικός λόγος απόλυσης, προτείνουν οι φοροτεχνικοί

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Να μην εξειδικεύεται ο «βάσιμος λόγος» σε περίπτωση απόλυσης στο έντυπο της καταγγελίας σύμβασης Ε6, το οποίο πρέπει να υποβάλει στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ο εργοδότης, προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) με αφορμή το νέο πλαίσιο που θεσπίστηκε με τον πρόσφατο νόμο για τις 120 δόσεις.

Ερμηνεύοντας τη διάταξη του άρθρου 48 του ν. 4611/2019, η ομοσπονδία των φοροτεχνικών εκτιμά πως πρέπει να υπάρχει μια γενική αναφορά ότι «η καταγγελία γίνεται γιατί συντρέχει βάσιμος λόγος», χωρίς να εξειδικεύεται και να επεξηγείται ο βάσιμος λόγος.

Αν, στη συνέχεια, ο απολυθείς εργαζόμενος, με σχετική αγωγή, εγείρει θέμα ακυρότητας της καταγγελίας, θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει ότι συνέτρεχε βάσιμος λόγος καταγγελίας της ατομικής σύμβασης εργασίας και προς τούτο θα οφείλει να αναφερθεί σε αυτόν, αιτιολογώντας την απόλυση.

Οπως σημειώνει η ομοσπονδία με στόχο να ενημερώσει τα μέλη της για το νέο πλαίσιο, για την εγκυρότητα της καταγγελίας ισχύουν πλέον οι προϋποθέσεις που έθετε ο νόμος 398 του 1955, δηλαδή να είναι έγγραφη, να έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και να έχει καταχωρισθεί η απασχόληση του απολυομένου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή να έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος, αλλά και η συνδρομή βάσιμου λόγου (κατά την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που κυρώθηκε με τον ν. 4359/2016) για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου.

Η ΠΟΦΕΕ, ερμηνεύοντας τη σχετική διάταξη του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, σημειώνει πως προκύπτει ως συμπέρασμα ότι μόνο όταν δεν υφίσταται βάσιμος λόγος καταγγελίας υπάρχει δικαίωμα λήψης από τον απολυόμενο επαρκούς αποζημίωσης ή άλλης κατάλληλης επανόρθωσης. Και σημειώνει ότι με το ελληνικό εργατικό δίκαιο ισχύει η υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης ανεξάρτητα αν συντρέχει ή όχι βάσιμος λόγος απόλυσης.

Μάλιστα, η ομοσπονδία των φοροτεχνικών υποστηρίζει ότι με τον νέο νόμο το καθεστώς του αναιτιώδους της καταγγελίας δεν αλλάζει.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι, σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος επίκλησης και απόδειξης της συνδρομής των προϋποθέσεων έγκυρης καταγγελίας φέρει πλέον ο εργοδότης, ενώ με το προϊσχύον πλαίσιο το βάρος αυτό το έφερε ο εργαζόμενος.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post