Με ένα ηχηρό ΟΧΙ σε πρόωρες εκλογές (στο 2014 το 65% του εκλογικού σώματος ζητούσαν εκλογές) το εκλογικό σώμα απορρίπτει τη σπουδή της ΝΔ για προκήρυξη πρόωρων εκλογών που δείχνει η Νέα Δημοκρατία.
Στο σύνολο των ερωτηθέντων μόνο το 34% εκφράζει προτίμηση στις πρόωρες εκλογές, όταν τον Οκτώβριο το ίδιο ήθελε το 37,2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας τάσσεται το 78,3% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 37,7% των «γαλάζιων».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί σε οριακά διψήφιο ποσοστό το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, πλην όμως η αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη του στόχου της άνετης πλειοψηφίας που έχουν θέσει οι επιτελείς της Πειραιώς και κυρίως θέτει εν αμφιβόλω την δυνατότητα άνετης διακυβέρνησης της ΝΔ την επόμενη ημέρα!
Για αυτοδυναμία, ούτε λόγος!
Από τον περασμένο Μάιο, η ψαλίδα υποχώρησε από τις 14,5 στις 9,2 εκατοστιαίες μονάδες, δηλαδή μειώθηκε κατά 35% κι ενώ η κρίση “είναι εδώ” και τα μακροοικονομικά θετικά αποτελέσματα (ομόλογα, αναδιάρθρωση του 10% του χρέους κλπ.) ούτε κατ’ελάχιστον έχουν γίνει αισθητά στις λαϊκές μάζες.
Από τα μέσα Οκτωβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τη θέση του και από το 16% βρέθηκε στο 17%, την ίδια ώρα που η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μικρή κάμψη της απήχησής της και από το 26,4% βρίσκεται τώρα στο 26,2%.
Σε ελαφρώς ανοδική τροχιά φαίνεται να βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, που δείχνει να εδραιώνεται στην τρίτη θέση με 8,2%, πλην όμως το ποσοστό αυτό δεν απέχει σημαντικά από το άθροισμα του 8% που είχαν στην αμέσως προηγούμενη έρευνα η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.
Στο 6% αποτυπώνεται η δύναμη της Χρυσής Αυγής (εκτιμούμε ότι δύσκολα θα περιοριστεί το κόμμα κάτω από 7%, βάσει όλων των ερευνών της εταιρείας το οποίο το έδιναν πάντα πολύ χαμηλότερα από την πραγματική του δύναμη) και στο 5,8% του ΚΚΕ, ενώ χαμηλότερα κινούνται η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝ.ΕΛ. Οι τελευταίοι ελάχιστα απέχουν από το να εισέλθουν στην Βουλή και φαίνεται ότι θα κριθεί από τον ίδιο τον Π.Καμμένο το αν θα τα καταφέρουν.
Σε υψηλά επίπεδα καταγράφεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, καθώς ποσοστό 15,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει, ενώ στο 5% ανέρχονται όσοι εκδηλώνουν τάση για αποχή και στο 4,7% εκείνοι που δείχνουν προτίμηση στην άκυρη ή λευκή ψήφο.
Με αναγωγή επί των εγκύρων, δηλαδή χωρίς υπολογισμό της αποχής, των ακύρων και των λευκών, που ούτως ή άλλως δεν μετρούν στη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη, η ψαλίδα της διαφοράς διαμορφώνεται στο 10,1%, καθώς η δύναμη της Ν.Δ. ανεβαίνει στο 29% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 18,9%.
Αυτό το ποσοστό δίνει στη ΝΔ περίπου 147 βουλευτές, πολύ κάτω από την αυτοδυναμία.
Αντιστοίχως, το Κίνημα Αλλαγής προσεγγίζει το 9,1%, η Χρυσή Αυγή το 6,7%, το ΚΚΕ το 6,4%, η Ενωση Κεντρώων το 2,8%, οι ΑΝ.ΕΛ. το 2,4%, η ΛΑΕ το 1,8% και η Πλεύση Ελευθερίας το 1,2%. Προτίμηση σε άλλο κόμμα δείχνει το 4,3% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 17,4%.
Αντιστοίχως, στην κατά τα φαινόμενα εξακομματική σύνθεση της επόμενης Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 65 βουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής 31, η Χρυσή Αυγή 23, το ΚΚΕ 22 και η Ε.Κ. ή οι ΑΝΕΛ, 9 βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που το προηγούμενο διάστημα είχε καταβαραθρωθεί, φαίνεται να ανεβάζει τη συσπείρωσή του στο 46,4% και αισιοδοξεί ότι μπορεί να επαναπατρίσει το 17,1% όσων τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και τώρα είναι αναποφάσιστοι, όπως ενδεχομένως και το 11,9% από την ίδια δεξαμενή που τώρα δηλώνουν προτίμηση στην αποχή, στο λευκό και το άκυρο.
Αντίθετα η ΝΔ φτάνει στο 90% από άποψη συσπείρωσης.
H υπεροχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ευδιάκριτη, αλλά συγκριτικά με τις προηγούμενες έρευνες βρίσκεται σε κάμψη, αφού η διαφορά που τους χώριζε από 12,3% τον Σεπτέμβριο μειώνεται τώρα στις 8,8 μονάδες.Τι σημαίνουν ολα αυτά; Αν συνεχιστεί η κυβερνητική βελτίωση της εικόνας, μπορεί δύσκολα να απωλέσει την πρώτη θέση η ΝΔ αλλά μια διαφορά που θα περιοριστεί σε κάτω από τις 6 μονάδες και χωρίς να έχει αυτοδυναμία, θα υπονομεύσει την επόμενη ημέρα της στην κυβέρνηση με την προεδρική εκλογή του 2020 να ελλοχεύει και την εφαρμογή της απλής αναλογικής να παραμονεύει στις μεθεπόμενες εκλογές.