xOrisOria News

Νεκρά Θάλασσα: Τι συμβαίνει στη γη όταν το νερό εξαφανίζεται

4Η Νεκρά Θάλασσα πεθαίνει λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων, με τη στάθμη του νερού να υποχωρεί κατά περισσότερο από ένα μέτρο το χρόνο.

Μια από τις συνέπειες είναι οι εκατοντάδες καταβόθρες που εμφανίζονται κατά μήκος των ξερών ακτών -κάποιες σε μέγεθος γηπέδου, άλλες αρκετά βαθιές για να καταπιούν ολόκληρα σπίτια.

 H Νεκρά Θάλασσα, στην πραγματικότητα μια λίμνη κορεσμένη με αλάτι, βρέχει την Ιορδανία, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.

Έχει χαμηλότερο υψόμετρο από κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη, με την επιφάνειά της να βρίσκεται σήμερα 429 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το νερό, που εισρέει στη λεκάνη από τον ποταμό Ιορδάνη στα βόρεια και από μερικά ρυάκια στα ανατολικά, δεν έχει καμία οδό διαφυγής. Ως αποτέλεσμα, η συγκέντρωση αλατιού είναι σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερη από ότι στο θαλασσινό νερό -οι Άραβες, μάλιστα, την ονομάζουν Μπαρ Λουτ, που σημαίνει «Θάλασσα του Λοτ».

Τις τελευταίες δεκαετίες η Νεκρά Θάλασσα έχει συρρικνωθεί δραματικά, καθώς οι γύρω χώρες αντλούν νερό από τον Ιορδάνη ποταμό και τα μικρότερα ποτάμια που την τροφοδοτούν.

Οι καταβόθρες ήταν κάποτε σπάνιο φαινόμενο, πλέον όμως εμφανίζονται κατά εκατοντάδες κάθε χρόνο, και έχουν ήδη καταπιεί πυλώνες του δικτύου ηλεκτροδότησης, τροχόσπιτα και μικρά κτήρια.

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, αναφέρει το Reuters, τουρίστες τραυματίστηκαν πέφτοντας στις τρύπες. Πριν από έξι μήνες, ο δρόμος στον άξονα βορρά-νότου που διέρχεται από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη χρειάστηκε να κλείσει λόγω ενός λάκκου που εμφανίστηκε στην άσφαλτο.

Το φαινόμενο οφείλεται στην υποχώρηση του αλμυρού νερού. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε γλυκό νερό του υδροφόρου ορίζοντα να ξεπλύνει το αλάτι από το έδαφος, δημιουργώντας έτσι κοιλότητες που τελικά καταρρέουν και σχηματίζουν καταβόθρες.

Λύση δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα. Το 2013, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή αποδέχτηκαν σχέδιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για αναζωογόνηση της Νεκράς Θάλασσας με αλμυρό νερό που περισσεύει από εγκαταστάσεις αφαλάτωσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παραμένει ασαφές αν το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις το χαρακτηρίζουν σταγόνα στον ωκεανό.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Use Facebook to Comment on this Post