«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των ροών μεταναστών προς τα νησιά» τόνισε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Σάμο και τη Λέσβο, δύο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Μυτιλήνη
«Ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών και οι επιστροφές στην Τουρκία ή στη χώρα καταγωγής των μεταναστών όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία ασύλου, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης» δήλωσε από τη Λέσβο.
Όπως όμως σημείωσε, βασική προϋπόθεση για να πετύχουν τα παραπάνω είναι η δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο. Πάντως όσον αφορά τη Λέσβο, η θέση δημιουργίας της νέας δομής δεν έγινε γνωστή.
Ο κ. Μηταράκης δεν επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας όπως είχε προγραμματιστεί καθώς, όπως είπε, «δεν χρειάζεται να πάμε στο ΚΥΤ, ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή και εργαζόμαστε για να έχουμε αποτελέσματα».
Ο υπουργός συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Μηταράκης είπε: «Ήρθαμε εδώ σήμερα για να συζητήσουμε με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Μια κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια Όλοι αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα της κατάστασης. Αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες είναι δύσπιστοι καθώς βλέπουν τις ροές να είναι ιδιαίτερα υψηλές Πρωταρχικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός των ροών. Αυτό χρειάζεται αφενός την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων αλλά κυρίως με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και των επιστροφών προς την Τουρκία. Ξεκινάμε επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Για μας αυτό αποτελεί βασικό σημείο του σχεδίου. Μαζί με τα νέα κλειστά κέντρα τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή εφαρμογή της νέας διαδικασίας ασύλου που η κυβέρνηση Μητσοτακη θεσμοθέτησε και ήδη ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2020».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των πολιτών και ιδιαίτερα τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για την ερχόμενη Τετάρτη με γενική απεργία στο Αιγαίο, ο κ. Μηταράκης είπε: «Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών να αντιδρούν. Πράγματι είναι δύσκολη η κατάσταση, είμαι νησιώτης βουλευτής ο ίδιος. Γνωρίζω και στη Χίο την αγωνία του κόσμου για το γεγονός ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυτή τη στιγμή δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών. Χρειάζεται φυσικά να γίνει αποσυμφόρηση και θα γίνει οργανωμένα, αλλά το κρίσιμο είναι να περιοριστούν οι ροές. Γιατί αν δεν περιορίσουμε τις ροές και δεν κάνουμε συστηματικά επιστροφές και στην Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης η αποσυμφόρηση θα λύσει το πρόβλημα μόνο προσωρινά».
Σάμος
Μαζί με τον ειδικό γραμματέα πρώτης υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη επισκέφθηκαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ όπου συναντήθηκαν με στελέχη της Διοίκησης του Κέντρου και τη Υπηρεσίας Ασύλου.
Κατά τη μετάβαση του στην υπό κατασκευή νέα κλειστή δομή στη θέση Ζερβού, ομάδα κατοίκων αποδοκίμασε τον υπουργό χωρίς παραπέρα αντιδράσεις.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου Αλεξάνδρο Λυμπέρη και στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας. Ακολούθησε χωριστή συνάντηση με τον δήμαρχο ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζο.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του και πριν αναχωρήσει για τη Μυτιλήνη, ο κ. Μηταράκης σημείωσε: «Ήρθα σήμερα στη Σάμο, θα πάω αργότερα στη Λέσβο, για να συνομιλήσω με τους κατοίκους, με τον αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Κύρια προτεραιότητα μας είναι η μείωση των ροών. Για τη μείωση των ροών πρέπει αφενός να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης προστασίας των συνόρων και αφετέρου να λειτουργήσουν οι επιστροφές προς την Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Απαραίτητο γι' αυτό είναι τα νέα κέντρα τα οποία θα αποσυμφορήσουν τον αστικό ιστό των νησιών. Σήμερα λειτουργούμε με ανοιχτές δομές μέσα στις πόλεις, σχεδιάζουμε ελεγχόμενες δομές εκτός αστικού ιστού και αυτό θα αποσυμφορήσει τα νησιά μας. Είναι ένα δύσκολο έργο. Χρειαζόμαστε την ενότητα, τη συνεργασία όλων και στόχος αυτού του ταξιδιού είναι συνομιλώντας να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις. Θα κινηθούμε ταχύτατα, δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε».
kathimerini.gr