Ν. Παππάς: Με το UFBB το ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων γίνεται πραγματικότητα
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Υποδομών Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας (Ultra Fast Broadband – UFBB)» προκηρύσσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ). Όπως σημειώνει, θα είναι «ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα στην Ευρώπη, που σηματοδοτεί την προσήλωση της Πολιτείας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και τη μετατροπή της Ελλάδας από ουραγό σε πρωτοπόρο στην Ευρώπη στη συνδεσιμότητα νέας γενιάς».
Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω σχήματος ΣΔΙΤ. Η δημόσια συμμετοχή ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ), με πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ (265 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ), και 35 εκατ. ευρώ από το ΕΓΤΑΑ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020). Τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) θα προέλθουν από ιδιωτικές επενδύσεις.
Χαρακτηριστικό του μεγέθους και της σπουδαιότητας του έργου Ultra Fast Broadband είναι το γεγονός πως ο προϋπολογισμός του υπερβαίνει τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων ΣΔΙΤ που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα από το 2013 μέχρι σήμερα.
Με την υλοποίησή του, 2,5 εκατ. πολίτες, που δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1Gbps).
«Με τον τρόπο αυτόν συμβάλλουμε αποφασιστικά στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των Περιφερειών της χώρας και στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών νέας γενιάς, με βάση και τους στόχους ευρυζωνικότητας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025, στο πλαίσιο της πολιτικής "Connectivity for a European Gigabit Society"» επισημαίνει το υπουργείο. Όπως συμπληρώνει, οι σύγχρονες υποδομές που θα αναπτυχθούν θα βελτιώσουν σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στους δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας και θα παρέχουν το απαιτούμενο υπόβαθρο για τη φιλοξενία των τεχνολογιών του μέλλοντος (δίκτυα πέμπτης γενιάς, υποδομές έξυπνων πόλεων, διαδίκτυο των πραγμάτων κλπ). Οι εν λόγω υποδομές θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αποκτήσει και τη διαχείρισή τους μετά τη λήξη της περιόδου παραχώρησης.
Το έργο εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς 2014-2020, που επικαιροποίησε και υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τονίζει πως «με το έργο Ultra Fast Broadband το ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων γίνεται πραγματικότητα, για κάθε νοικοκυριό, σε κάθε σημείο της επικράτειας. Πλέον, ξεπερνούμε τις κωλυσιεργίες του παρελθόντος, μειώνουμε το ψηφιακό χάσμα κι επιτυγχάνουμε τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. Η Ελλάδα αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες δίκαια και ισόρροπα, γίνεται επίκεντρο των ευρυζωνικών υποδομών και της συνδεσιμότητας».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, υπογραμμίζει πως «πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση της ευρυζωνικότητας και θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Για την υλοποίησή του συνεργαστήκαμε με πολλούς φορείς στην Ελλάδα και την Ε.Ε., ώστε να καταλήξουμε σε μια μορφή ευρείας αποδοχής, ελκυστική για τους επενδυτές και με πολύ σημαντικά οφέλη και ισχυρό αποτύπωμα για τη χώρα μας. Με το εν λόγω έργο ολοκληρώνεται ένας δύσκολος κύκλος παρεμβάσεων στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, υλοποιώντας παρεμβάσεις για την ανάπτυξη ανοικτών υποδομών, με σύγχρονες προδιαγραφές που θα αποτελέσουν τις βάσεις για την ψηφιακή Ελλάδα».
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr
Use Facebook to Comment on this Post