ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εν μέσω έντονων πιέσεων και αντιδράσεων της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, και το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας, με ορίζοντα ψηφοφορίας το βράδυ της Πέμπτης.
Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, δεν έλειψαν οι εντάσεις αφενός εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να καταθέσει επίσημο έγγραφο της ΠΓΔΜ, με το κείμενο του Συντάγματος, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά από τις πρόσφατες τροποποιήσεις οι οποίες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο της Συμφωνίας των Σκοπίων και αφετέρου με ορισμένες αναφορές του κ. Γ.Κατρούγκαλου αναφορικά με τον «αυτοπροσδιορισμό» των γειτόνων ως προς την εθνότητα και το όνομά τους.
Μητσοτάκης: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακυρωθεί η συμφωνία στη Βουλή»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τοποθέτησή του μετά την έγκριση της συμφωνίας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δήλωσε προσερχόμενος σε σύσκεψη κομματικών στελεχών στη Θεσσαλονίκη, ότι η Νέα Δημοκρατία «θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
«Είναι αδιανόητο το γεγονός να καλείται η Ελληνική Βουλή να συζητήσει για τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμα στο Κοινοβούλιο το οριστικό αναθεωρημένο κείμενο του Σκοπιανού Συντάγματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Η συζήτηση που θα ξεκινήσει αύριο στην Ολομέλεια θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη του εθνικού θέματος. Και όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδηση τους και υπόλογοι, βέβαια, στην Ιστορία για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν»
«Η Ν.Δ. θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Θα εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες γιατί η συμφωνία αυτή είναι μια κακή συμφωνία. Και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Η πρόταση μομφής και η στάση Καμμένου – Θεοδωράκη
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, οι οποίοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους, άνοιξαν τα χαρτιά τους, σχετικά με το ενδεχόμενο πρότασης μομφής.
Πρώτος ήταν ο κ. Καμμένος, ο οποίος μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον κ. Μπαλτάκο, είπε χαρακτηριστικά:
«Έχω καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα δεσμευτεί να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία σε μελλοντική λύση. Αν αυτό δεν γίνει θα πρέπει να δω το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας και τι αφορά ακριβώς. Αν η πρόταση δυσπιστίας αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα την ψηφίσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μπλοκάρουμε τη Συμφωνία»
Στη συνέχεια, ο Σταύρος Θεοδωράκης, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ότι εάν υπάρξει πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία, ο ίδιος θα την υποστηρίξει, καταψηφίζοντας την Κυβέρνηση. «Είμαι αντίπαλος του κ.Τσίπρα. Αν έρθει τώρα πρόταση μομφής θα την ψηφίσω» είπε χαρακτηριστικά.
Ποιοι θα ψηφίσουν
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν «κλειδωμένη» την ψήφιση της συμφωνίας με τουλάχιστον 151 ψήφους.
Αριθμητικά, πλέον, το τοπίο έχει ως εξής: Στους σίγουρους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται οι κ.κ. Παπαχριστόπουλος, Παπακώστα, Δανέλλης, Κουντουρά και Θεοχαρόπουλος με το Μαξίμου να φθάνει στον αριθμό 150.
Τη θετική στάση τους ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών έχουν εκφράσει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης αλλά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Ποταμιού πριν τις τελευταίες εξελίξεις με τις αποχωρήσεις του Γ. Αμυρά και του Γρ. Ψαριανού, αποφασίστηκε η κατά συνείδηση ψήφος και το «ναι» από πλευράς Στ. Θεοδωράκη και Γ. Μαυρωτά, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Σπ. Λυκούδης.
Πηγή άρθρου – kathimerini.gr