Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δαπανούν 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, ενώ στηρίζει αποστολές του ΝΑΤΟ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί το ΝΑΤΟ ανάμεσα στα κράτη-μέλη του είναι αναμενόμενη «αλλά αδικεί την Ελλάδα» επισήμανε, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα θέτει διαρκώς στο ΝΑΤΟ τις παραβιάσεις χωρικών υδάτων, εναερίου χώρου και τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά. Οπως είπε, ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις «έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ». Επιπλέον, επανέλαβε την ελληνική καταδίκη της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «γεγονότα που δημιουργούν αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων» και «ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού». Ο κ. Στόλτενμπεργκ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ επισήμανε ότι «αναμένουμε όλα τα έθνη να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Αλλά δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ να πάρει θέση για νομικά θέματα».
Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δαπανούν 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, ενώ στηρίζει διάφορες αποστολές του ΝΑΤΟ. Επίσης, ανέφερε ότι ευελπιστεί πως η Τουρκία θα δείξει αυτοσυγκράτηση στη βόρεια Συρία, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή. Τόσο ο κ. Στόλτενμπεργκ όσο και ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης της ναυτικής δραστηριότητας SNMG-2 στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών. Επίσης, και οι δύο τόνιζαν ότι ζητούν από τους υπόλοιπους εταίρους ενίσχυση με περισσότερες ναυτικές μονάδες.
Για την τακτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός μίλησε εκτενέστερα και κάποιες ώρες νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του στο Athens Democracy Forum. «Ο,τι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο. Δεν ανήκει στην Τουρκία, δεν μπορεί απλά να εμφανιστείς με ένα πλωτό γεωτρύπανο και να πεις “αυτό είναι δικό μου”», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι οι κανόνες συμπεριφοράς είναι σαφείς και ορίζονται από το διεθνές δίκαιο. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Ε.Ε. θα αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά σύντομα, καθώς η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει την αντίδρασή της. Ως προς τη στάση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Συριακό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι συγκρατεί τη δημόσια δήλωση πως η Ουάσιγκτον ουδέποτε έδωσε πράσινο φως στην Αγκυρα.
Παράλληλα, η Αγκυρα συντηρεί υψηλούς ρητορικούς τόνους. Χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε το Βαρώσι ως «τμήμα των εδαφών» του ψευδοκράτους. Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση και για τη διακήρυξη της τριμερούς Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, περιγράφοντας την ως «παράδειγμα του πώς το ντουέτο Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων εμπλέκει περιφερειακές χώρες και τις χρησιμοποιεί για τις μαξιμαλιστικές και αδιάλλακτες εθνικές πολιτικές του, εις βάρος του διεθνούς δικαίου».
Έντυπηkathimerini.gr