Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ο εβραϊκός πληθυσμός της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, οι Ασκενάζι, είναι απόγονοι Ελλήνων, Ιρανών αλλά και άλλων λαών που εποίκησαν τη σημερινή Βόρεια Τουρκία πριν από δύο χιλιάδες χρόνια και ασπάστηκαν τον ιουδαϊσμό κατά τους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν, προσηλυτισμένοι από τους Εβραίους από την Περσία.
Την έρευνα εκπόνησε ο γενετιστής δρ Εραν Ελχαϊκ του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότερο από το 90% των Ασκενάζι διαθέτει προγόνους που προέρχονται από μια αρχαία ελληνική κοινότητα στη Βορειοανατολική Τουρκία. Η έρευνα βασίστηκε τόσο σε γενετικά στοιχεία όσο και σε ιστορικές μελέτες, τοπωνύμια κ.ο.κ.
Ο δρ Ελχαϊκ πιστεύει ότι τρία τουρκικά χωριά που υπάρχουν ακόμα και σήμερα (Ισκενάζ, Εσκενάζ, Ασανάζ) στο δυτικό τμήμα του παλιού Δρόμου του Μεταξιού αποτελούν μέρος της γενέτειρας των Ασκενάζι. Όπως επισημαίνει, το όνομα Ασκενάζι είναι παραφθορά του Ασγκούζα, όπως Ασσύριοι και Βαβυλώνιοι αποκαλούσαν τους Σκύθες.
Ανάλυση των γίντις υποδεικνύει, εξάλλου, ότι αρχικά ήταν μια σλαβική γλώσσα και ο δρ Ελχαϊκ πιστεύει ότι δημιουργήθηκε κατά τον 8ο και 9ο αιώνα μ.Χ. από Εβραίους εμπόρους που κινούνταν στον Δρόμο του Μεταξιού που συνέδεε την Κίνα με την Ευρώπη. Μετά το 690 μ.Χ. οι διωγμοί αναγκάσαν τους Εβραίους να καταφύγουν στην αυτοκρατορία των Χαζάρων από όπου μετά, τον 11ο αιώνα, μετακινήθηκαν στην Κεντρική Ευρώπη.