ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» ή «συριζοποίηση των πασόκων»; Οποια κι αν είναι η απάντηση, μετά και τον τελευταίο ανασχηματισμό η λίστα των στελεχών που ανήκαν στο πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ ή μετά στο ΚΙΝΑΛ και «μεταγράφηκαν» στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μεγαλώνει, καθώς προστέθηκαν οι κ. Θάνος Μωραΐτης, νέος υφυπουργός Υποδομών, και ο κ. Αγγελος Τόλκας, νέος υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο «λογαριασμός» δεν άνοιξε τώρα. Η καταγραφή των μετακινήσεων μας οδηγεί πίσω σχεδόν εννέα χρόνια. Το «πρώιμο» κύμα μετακινήσεων καταγράφηκε την εποχή του πρώτου μνημονίου, μεταξύ 2010 και 2011. Τον χορό είχε ανοίξει ένα «εμβληματικό» στέλεχος του κόμματος, στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο Αντώνης Κοτσακάς, γραμματέας Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ την κρίσιμη περίοδο 1989-1993, ο οποίος ήδη από το 2010 θεωρείτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε σειρά στελεχών που, με αφορμή το πρώτο μνημόνιο του Γιώργου Παπανδρέου (2011), άρχισαν να αποστασιοποιούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, στέλεχος από «τα σπλάγχνα» του κινήματος που, παρότι ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, διαφοροποιήθηκε στο Μεσοπρόθεσμο το 2011, περνώντας πλέον στην πλευρά ΣΥΡΙΖΑ, που τότε ως αντιπολίτευση «μάζευε» με χαρακτηριστική ευκολία όσους διαμαρτύρονταν στην τεταμένη πολιτική κατάσταση. Ηταν ίδια περίοδος όπου ο Νίκος Κοτζιάς έπαιρνε επίσης αποστάσεις από τον Γιώργο Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε συνεργάτης και μαζί με τον Νίκο Τόσκα, που είχε διατελέσει στενός συνεργάτης του κ. Μπεγλίτη στο ΥΕΘΑ, ξεκινούσαν το πολιτικό φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα τους έφθανε μέχρι τα υπουργικά έδρανα. Το 2012 θα ακολουθούσε ο Αλέξης Μητρόπουλος, στέλεχος που ανδρώθηκε πολιτικά επί Ανδρέα Παπανδρέου. Στο ίδιο, «πρώτο κύμα» ανήκει και η κ. Λούκα Κατσέλη, σύζυγος του Γεράσιμου Αρσένη, η οποία εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πιο μετά, το 2013, αφού πρώτα είχε ιδρύσει μαζί με τον Χάρη Καστανίδη το κόμμα Κοινωνική Συμφωνία.
Η «ροή» προς τον ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε διεκόπη, από τη στιγμή που η κοινωνική ένταση μεγάλωνε και ο Αλέξης Τσίπρας «ανέβαινε πάνω στο κύμα» της εποχής και το οδηγούσε. Τον Ιούνιο του 2013, εντάχθηκε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ενώ την ίδια περίοδο κινήθηκαν προς την κατεύθυνση αυτή ο Μάρκος Μπόλαρης, υφυπουργός Υγείας επί Παπανδρέου το 2011, και η Θεοδώρα Τζάκρη, υφυπουργός Εσωτερικών στην ίδια κυβέρνηση.
Η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία θα έδινε και το πρώτο στίγμα πως τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ γίνονταν πλέον «σαρξ εκ της σαρκός» του «νέου» κόμματος. Πέραν της υπουργοποίησης του Παναγιώτη Κουρουμπλή, και ο Χρήστος Σπίρτζης θα αναλάβει τότε το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, ενώ παραμένει μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση στη θέση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο κ. Σπίρτζης, προερχόμενος από «παπανδρεϊκή» μήτρα, είχε προηγουμένως αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ ιδρύοντας τη Ριζοσπαστική Αριστερή Σοσιαλιστική Κίνηση πριν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ίδιο πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα βρεθεί και ο Νίκος Κοτζιάς, αλλά και κάποιοι ακόμα «πασοκογενείς». Για παράδειγμα, ο καθηγητής και νέος τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο οποίος από το 1978 υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ, ενώ πριν μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ. Επίσης από το ΠΑΣΟΚ προερχόταν και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος ενδιαμέσως είχε περάσει από το Ποτάμι. Το «δεύτερο» αυτό κύμα ενισχυόταν και από την εκλογή βουλευτών των οποίων η κομματική ταυτότητα στο ξεκίνημα έλεγε «ΠΑΣΟΚ», όπως η Αννα Βαγενά και η Νίνα Κασιμάτη, αμφότερες με «αντιμνημονιακά ένσημα» από το 2010.
Οσο περνούσε ο καιρός και διαφαινόταν πως το ενδεχόμενο «αριστερής παρένθεσης» εξανεμιζόταν, τόσο πιο καθαρά άρχιζε να φαίνεται πως ένα από τα βασικά σχέδια του Αλέξη Τσίπρα είναι η οριστική άλωση του χώρου που καταλάβανε κάποτε το ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώθηκε και στον ανασχηματισμό του 2018, οπότε εισήλθαν στην κυβέρνηση η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η κ. Μυρσίνη Ζορμπά, η πρώτη με αναφορές στον κ. Παπανδρέου η δεύτερη στον κ. Σημίτη. Ο σχεδιασμός της Ηρώδου Αττικού δεν σταματά εδώ, καθώς αναμένεται «τέταρτο κύμα» μέσω του ευρωψηφοδελτίου και των εθνικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα η Κουμουνδούρου ετοιμάζει σχετική διακήρυξη που θα καλεί και πάλι στη δημιουργία «προοδευτικού μετώπου». Ωστόσο, το προσκλητήριο Τσίπρα στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς φαίνεται να πείθει ολοένα και λιγότερους.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post