Οι ΗΠΑ επιταχύνουν στην «κούρσα» της τεχνητής νοημοσύνης με υπογραφή Τραμπ
REUTERS/LEAH MILLIS
Δείτε ακόμα
- Deloitte: Οι νέες τεχνολογίες ορίζουν τον χάρτη των αγορών 11/02 16:55
- Πρωτοποριακό χάπι χορηγεί ινσουλίνη με μικροβελόνα μέσα στο σώμα 11/02 11:53
O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα με σκοπό την ανάπτυξη-ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης- μιας τεχνολογίας που πολλοί ειδικοί θεωρούν πως θα καθορίσει το μέλλον, από τα καταναλωτικά προϊόντα και την Υγεία μέχρι τον πόλεμο.
Όπως σημειώνουν οι New York Times, ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη από τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό χώρο και την κυβέρνηση ζητούσαν εδώ και καιρό από την κυβέρνηση Τραμπ να καταστήσει την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης μεγάλη προτεραιότητα. Την περασμένη άνοιξη, λόγω προβληματισμών πως οι ΗΠΑ δεν κινούνται στις ίδιες ταχύτητες με την Κίνα και άλλες χώρες, ο τότε υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, είχε στείλει memo στον Λευκό Οίκο με το οποίο ζητούσε από τον Τραμπ διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τελικά αυτό το βήμα, με την «American A.I. Initiative», σκοπός της οποίας είναι η καλύτερη εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα, η βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες cloud computing και τα δεδομένα που απαιτούνται για τη δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και η προώθηση της συνεργασίας με άλλες χώρες. Ωστόσο, το εν λόγω διάταγμα, σύμφωνα με τους NY Times, δεν ορίζει κονδύλια για την έρευνα και ανάπτυξη πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ δεν παρέχει επαρκείς λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οι νέες πολιτικές θα τεθούν σε εφαρμογή.
Οι ΗΠΑ είναι σε έντονη αντιπαράθεση-εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, και, αν και εταιρείες όπως η Google και η Amazon ηγούνται στον κλάδο της Α.Ι, πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν πως η Λαϊκή Δημοκρατία θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη τεχνολογιών για συστήματα παρακολούθησης και αυτόνομα όπλα, καθώς και αυτόνομα οχήματα και διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες. Τον Ιούλιο του 2017 η κινεζική κυβέρνηση είχε αποκαλύψει το πλάνο της για να αποκτήσει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στην τεχνητή νοημοσύνη, αποβλέποντας στη δημιουργία μιας βιομηχανίας αξίας 150 δισ. δολαρίων ως το 2030, με δύο κινεζικές πόλεις να υπόσχονται μεγάλες επενδύσεις, ύψους 7 δισ. δολαρίων. Άλλες κυβερνήσεις έχουν αρχίσει επίσης να προβαίνουν σε μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο, μεταξύ των οποίων η Νότια Κορέα, η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.
Στις ΗΠΑ το Πεντάγωνο έχει εντείνει τις προσπάθειές του στον κλάδο της Α.Ι., με 75 εκατ. δολάρια από τον ετήσιο προϋπολογισμό του να πηγαίνουν σε ένα νέο γραφείο που θα ασχολείται με την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών. Άλλες υπηρεσίες κάνουν ανάλογα βήματα, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν πως οι πραγματικά κορυφαίοι του κλάδου πηγαίνουν σε εταιρείες όπως η Google και η Amazon και όχι σε κυβερνητικές υπηρεσίες.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr